Nagyhalászi Speedway Ring

2019.05.27. 11:51

Grigorij oktatott a fantasztikus versenyen

Nagyhalászban több mint négyezren voltak kíváncsiak a vaspapucsosok Európa-bajnoki challenge-ére.

A zárófutamban elöl Laguta, Milík felborult, emiatt a Bellego mögött motorozó Jensent (kék sisakjelzés) kizárták | Fotó: Mán László

Az égiek kegyesek voltak, és szombaton végre napsütés és az Albók József pályatulajdonos irányította stáb fáradságot nem kímélő, hozzáértő munkája eredményeként remekül előkészített pálya várta a salakmotoros egyéni Európa-bajnoki challenge versenyét, amelynek a Nagyhalászi Speedway Ring adott otthont.

Főtáblás lett a dán

Igazi nagymenőket láthatott a publikum, a telt házas versenyen volt minden: parádés előzések kívülről, belülről, szalagszakítás, bukás. Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár nem tudott eljönni, szavait Sárfalvi Péter sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár tolmácsolta, majd megnyitotta a viadalt. A több mint négyezer néző már az első futamon megtapasztalhatta, hogy ez bizony más kávéház, mit az eddigi versenyek voltak. A nyitókörben az orosz Szergej Logachev az utolsó körben előzve szerzett három pontot. Ebből a futamból hiányzott a német Martin Szmolinszki, aki a hírek szerint betegség miatt maradt távol, így az első számú tartalék, az egyébként jegyzett Bjarne Pedersen ugrott be főtáblásnak.

Szóval jöttek a futamok, a nézők meg nem győztek tapsolni. Vérbeli profik húzták a gázt, a futamok zömében 15-20 méter volt csak a különbség az első és az utolsó között. A tizenötödik etapban a magyar szövetség szabadkártyájával indult Kovács Rolandot a dán Peter Kildemand hátulról felborította, mindketten nagyot buktak. A dán húzta a rövidebbet, hosszú perceken át vizsgálták az egészségügyi stáb tagjai, végül mentő vitte ki a pályáról, majd kórházba szállították.

A zárófutamban elöl Laguta, Milík felborult, emiatt a Bellego mögött motorozó Jensent (kék sisakjelzés) kizárták | Fotó: Mán László

Információink szerint koponyaalapi törést szenvedett, és az orra is eltört. Kényszerszünet jött, mert a légzsák is megsérült, ennek javítása percekig eltartott.

A következő futamban az addig veretlen Laguta három nyolcpontos ellen szállt harcba, és újfent bizonyított. A háromszoros orosz bajnok, GP-futamokon felvérteződött Grigorijnak mindegy volt, hogy melyik starthelyről indult. Mindegyikről verhetetlen volt, ha esetleg nem ő startolt a leggyorsabban, akkor rövid időn belül kívülről vagy belülről előzött. Topon volt ő és a technikája is. Thomsen sérülése miatt a második számú tartalék, a lengyel Musielak is lehetőséget kapott. Először másodikként két pontot kasszírozott, ám a második lehetőségét már elbaltázta, mert szalagszakítás miatt kizárták.

A húsz futamot ­követően Laguta és a második dán ­Michael J. Jensen jutott egyenes ágon a döntőbe. Erről maradt le az egyébként jól motorozó cseh Václav Milík, miután az utolsó etapján nem kis meglepetésre csak a harmadik helyen zárt.

Szerencsétlen huszonegy

A harmadik-hatodik helyen végzők kaptak egy utolsó esélyt, hiszen ennek a futamnak az első és második helyezettje juthatott a fináléba, a harmadik pedig a továbbjutást jelentő ötödik helyet szerezhette meg. A huszonegyes szám nem hozott szerencsét a dán Anders Thomsennek.

A rajt után a francia David Bellego ugrott az élre, mögötte az a Milík húzta, aki pénteken este még lengyel csapatbajnokin motorozott, onnan érkezett Nagyhalászba. A harmadik helyért a lengyel Kacper Woryna és Thomsen harcolt. A zárókör kezdetén Woryna bukása miatt leintették a futamot, és a zsűri úgy döntött: mindezért Thomsen volt a bűnös, így a dánt kizárták. Ezzel a legfontosabb kérdés, az öt továbbjutó kiléte eldőlt, a fináléra már csak a végső helyezések eldöntése maradt.

A végére is maradt izgalom

A zárófutam olyan izgalmas volt, mint az előző. Laguta sziporkázott, mögötte Bellego nyomta, majd a harmadik körben Milík bukott, mégpedig Jensen miatt. A dánt kizárták, így maradt a sorrend.

A díjátadáson nem cáfolták meg magukat a kőkemény motorosok, a pezsgőzéssel kiengedték magukból a gőzt, a nézők ismételten nagy örömére.

Salakmotor – Európa-bajnoki challenge

1. Grigorij Laguta (orosz) 15

2. David Bellego (francia) 12

3. Václav Milík (cseh) 11

4. Michael Jepsen Jensen (dán) 13

5. Kacper Woryna (lengyel) 12

6. Anders Thomsen (dán) 10

7. Sergej Logachev (orosz) 7

8. Pawel Przedpelski (lenygel) 7

9. Jurica Pavlic (horvát) 6

10. Bartosz Smektala (lenygel) 6

11. Peter Kildemand (dán) 4

12. Andrej Kudriaszov (orosz) 4

13. Adrian Miedzinski (lengyel) 4

14. Andrzej Lebedevs (lett) 3

15. Tobiasz Musielak (lengyel) 2

16. Bjarne Pedersen (dán) 2

17. Kovács Roland (magyar) 2

ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában