edzőbá

2019.05.16. 08:02

Sportedzői képzés középiskolásoknak

A fiatalok az érettségi mellett masszőrvégzettséget is szerezhetnek.

A nyíregyházi Bencs László Szakközépiskolában szeptembertől sportágazat indul, minek részeként a középiskolások az érettségi megszerzése mellett a négyéves képzésben masszőri végzettséghez is hozzájuthatnak, majd az ötödik évben sportedzői papírt szerezhetnek. A sportedzői végzettséggel elsősorban utánpótlásban lehet dolgozni, és jó alapot nyújthat a szakedzői iskola elvégzéséhez.

Sokan sportolnak iskola mellett

– A sport utánpótlásképzése más dimenziókat képvisel, mint néhány évvel ezelőtt, de nem érhetünk el nagy célokat, ha az oktatást és a sportot nem tudjuk összhangba hozni – kezdte a sajtótájékoztatót Sitku Ernő, a Nyíregyházi Élsport Nonprofit Kft. ügyvezetője, majd a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója vette át a szót.

– A tanulóink közül is sokan sportolnak az iskola mellett, ezért gondoltuk, hogy igény van erre a képzésre – mondta Gurbánné Papp Mária.

Herczku Márton, a Bencs igazgatója úgy fogalmazott, amikor középiskolásként élvonalbeli kosárlabdázó lett, az iskola nem kifejezetten segített neki abban, amire szüksége lett volna.

– A sport és a tanulás is fontos, de a sportszervezetek, a gyerekek és a szüleik megérdemlik, hogy olyan intézményrendszert adjunk a sport mellé, ami maximálisan kiszolgálja őket. Mind a köznevelési, mind a szakképzési törvény lehetőséget ad arra, hogy speciális tanrenddel támogassuk a sportoló gyerekeket – tette hozzá az igazgató.

Speciális igények

Hasonló véleményen van Kis Baranyi Sándor, a Bozsik József Labdarúgó Akadémia igazgatója is.

– A képzési modul biztosítja a család, tanulás és a futball hármas egységét – véli a sportvezető. – Egy ilyen típusú szolgáltatás borzasztóan fontos, hogy a játékosok a régióban maradjanak. Az élsportoló gyerekek speciális igényeket kívánnak, az ő életformájukhoz az iskolának is alkalmazkodnia kell.

A képzésre a pótfelvételin még lehet jelentkezni.

MK

Borítókép: Kis Baranyi Sándor, Herczku Márton, Gurbánné Papp Mária és Sitku Ernő Fotó: Molnár Krisztián

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában