Interjú

2019.05.24. 07:00

Virágzik a sportélet, közeleg a bokrétaünnep Nyíregyházán

A fiatalok, a felnőttek, az idősek, a családok kedvükre válogathatnak a sok rendezvényből. Interjú. Kósa Árpád kabinetvezetővel.

Az ingyenesen látogatható Mozdulj, Nyíregyháza! programsorozat sikere töretlen – Katus Attila is rendszeresen inspirálja a résztvevőket a Continental Arénában | Fotó: Sipeki Péter

A víz különböző halmazállapota egyaránt a fejlődés elemének számít Nyíregyházán. A birtokba vett városi jégpálya és az ősszel átadandó uszoda is bizonyítja, hogy a megyeszékhelyen stratégiai területnek számít a sport. Kósa Árpád kabinetvezető a Kelet-Magyarországnak megerősítette: a jelenlegi városvezetés azt az irányvonalat folytatja a továbbiakban is, mely során praktikus, élményt nyújtó beruházásokat adnak át.

Jó ötlet volt, hogy nem „dobozba” zárták a jégpályát, hanem nyitottá tették?

Tavaly márciusban vehették birtokba a sportolók, a városlakók, az érdeklődők a városi jégpályát. Az alig fél év alatt megépült beruházásnál a költséghatékonyság miatt is fontos szempont volt, hogy nyitott legyen. Amennyiben bezárjuk, a működtetési technológia horribilis összegeket emésztett volna fel. Az elsősorban állami támogatásból átadott sportlétesítmény létjogosultságát visszaigazolták azzal, hogy több mint 30 ezren keresték fel a jégpályát. Bevált az Ovikori program, az oktatási intézmények „jégidőt” kaptak, a fiataloknak pedig egy trendi találkozóhely lett – nem csupán péntekenként, a jégdiszkó idején.

Nem messze a jégpályától egyre magasabbra nő a földből a leendő versenyuszoda, ami a vízilabdázók fellegvára is lesz egyúttal. Elbír ennyi sportlétesítményt a város?

Kósa Árpád

Igen, sőt… Ha őszre elkészül, a szomszédos Continental Arénával együtt egy olyan komplexum jön létre, amely Nyíregyháza sportturizmusát is felélénkítheti. Sok klub jelezte már, hogy nálunk szeretnének edzőtáborozni. Ideális környezetet teremtünk a szálláshelybővüléssel párhuzamosan a hozzánk érkező csapatoknak. Biztos vagyok abban, hogy ezek a beruházások növelik a város imázsát a külső szemlélőknél. Időarányosan jól állnak a kivitelezők: közel egy hónap múlva megtarthatjuk a bokrétaünnepet, hiszen az építők elérik az uszoda legmagasabb pontját. Októberben helyezték el az alapkövet, és azóta megfelelő ütemben haladnak. Az épületben helyet kap többek között egy szabványos 50 méteres, 10 pályás, 220 cm mélységű versenymedence, illetve egy 25 méteres tanmedence 70 és 120 cm közötti változó vízmélységgel. Hetven százalékban a Magyar Vízilabda Szövetség TAO-támogatásának köszönhetően épül meg – a pólósok nagy örömére. Természetesen a megfelelő koordinálás mellett a kisebb medencét a szabad időpontokban minden nyíregyházi kedvére használhatja sportolási szándékkal.

Az új városi stadion víziója időről időre felmerül. Most mekkora ennek a realitása?

A látványtervek elkészültek, ez alapján elmondhatom, hogy egy gyönyörű ékszerdobozzal gazdagodhatunk. De nagyon hosszú út vezethet odáig. Első körben az önkormányzatnak kell az állammal megállapodnia a feltételekről, majd a közbeszerzési eljárás után az állam szerződik a kivitelezővel. Konkrét időpont egyelőre nincs. Nyolcezres aréna épül, ami remélhetőleg a futballszerető nyíregyházi közönség minden igényét kielégíti majd.

Nem mindenki részese az élsportnak, viszont van mozgás­igénye. Ők milyen lehetőségek közül választhatnak?

A kondiparkok, az ovifocipályák és a futókörök mellett a szabadidős sporttevékenységet olyan állandó, ingyenesen látogatható programsorozat testesíti meg, mint a Mozdulj, Nyíregyháza! A fiatalok, a felnőttek, az idősek, a családok kedvükre válogathatnak a sok rendezvényből. Minden szempontból sportos városban élünk.

Az ingyenesen látogatható Mozdulj, Nyíregyháza! programsorozat sikere töretlen – Katus Attila is rendszeresen inspirálja a résztvevőket a Continental Arénában | Fotó: Sipeki Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában