Helyi sport

2019.07.23. 20:48

Először állhatott a dobogó tetején

Fazekas Dennis győzelme csapatsiker is volt, augusztus elején újabb versenyek következnek.

Albók József szerint is tapsot érdemelt a dobogó tetején álló Fazekas Dennis szombati produkciója

Fotó: Mán László

Aki ott volt, az tapsolhatott, aki nem volt ott, az bánhatja, mert egy remek versenyt hagyott ki. Szombaton délután a Nagyhalászi Speedway Ringen kezdődött a salakmotoros MACEC Kupa idei sorozata.

Az izgalmas, remek verseny végén a magyar himnusz szólt, mert a dobogó legfelső fokára a tizenhét esztendős Fazekas Dennis, a másodikra a rutinos Magosi Nobert, míg a harmadikra a lengyel Patryk Wojdylo állhatott.

Albók József szerint is tapsot érdemelt a dobogó tetején álló Fazekas Dennis szombati produkciója
Fotó: Mán László

A pálya most is remek volt

– Két okból is nagyon örülök – kezdte visszapillantását a találkozóra Albók József, a pálya tulajdonosa, a Nagyhalászért Motorsport Egyesület elnöke. – Egyrészt azért, mert bár szombaton reggel hatalmas eső volt, a pálya rendben volt a versenyre. Emögött nagy munka volt, ráadásul az elmúlt két hétben minden nap locsoltuk a salakot, hogy megfelelően tömörödjön és jó állapotú legyen. Szerencsénk is volt, mert négy óra körül a környéken több helyen is leszakadt az ég, de bennünket elkerült az eső.

– Ettől is nagyobb örömet szerzett Fazekas Dennis, aki remek motorozással életében először állhatott a dobogó legfelső fokára. Tizenhét esztendős kora ellenére igen éretten és taktikusan motorozott. Győzelme egyébként csapatsiker is, hiszen a szakmai stábjában ott volt Kovács Roli, a szerelők és Tihanyi Sándor, azaz Subi (a magyar salakmotorozás egyik debreceni ikonja – a szerk). Ő Dennis mentora, aki nagyon sok szakmai segítséget tud adni neki. Bízom benne, hogy a következő versenyeken is jól fog szerepelni Dennis.

Dennis mögött volt még a nagyhalászi klub és Albók József is, aki szintén nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az ifjú motoros az idén ilyen jól szerepel.

– Nagyon sajnálom, hogy az egyébként jó formában lévő Kovács Rolinak nem jött össze a verseny. Ami a sajnálatos sérüléseket illeti, ezúton is mihamarabbi felépülést kívánunk Kovács Rolinak és a szlovák Jakub Valkovicsnak – fűzte még hozzá Albók József.

Kedvence a halászi ovál

Miként arról már beszámoltunk, Kovács Roli komoly zúzódásokat szenvedett, szerencsére vasárnap már szerettei között lehetett. A szlovák fiúnak agyrázkódása lett és megsérült az ujja, már ő is otthon van. Remélhetőleg mihamarabb motorra ülhetnek.

És akkor nézzük, hogy az ifjú győztes, sokak kedvence miként látta pályafutása eddigi legnagyobb sikerét.

– Természetesen nagyon boldog vagyok, mert az eredmény felülmúlta a várakozásomat – kezdte érdeklődésünkre Fazekas Dennis. – Szombaton nem úgy ébredtem, hogy én ma a dobogóra állhatok. Bizakodva vártam a versenyt, mert a halászi pályát kedvelem, és az U21–es Európa-bajnoki selejtezőben is jól ment. Ezzel együtt az volt a terv, hogy minél több pontot motorozzak.

Nos, Dennis sárgával futamgyőzelemmel indított, majd kékkel a második helyen ért célba. Miként ezt követően pirossal, majd jött a 14. kör, amikor Magosi Norberttel volt egy négyesben. Ezt a kékkel motorozó Magosi nyerte, Dennis fehérben a második lett. Négy kör után 9 pontja volt, az utolsó fellépésén pedig az addig ugyanennyi egységet begyűjtő lengyel Michal Curzytek (sárga), a 8 pontos lengyel Przemyslaw Liszka és a 7 pontos cseh Patrik Mikel (fehér) volt az ellenfél. Kemény mezőny volt, ám Dennis ismét kivágta a rezet, és három pontjával éppen tucatnyi egységgel zárt. Két futammal később Magosi is így végzett, így a kiírás alapján jöhetett az elsőséget eldöntő különfutam. Ezt Dennis pirossal végig vezetve nyerte a fehérben motorozó Magosi ellen.

Tiszta motorozással

– Jól kezdtem, utána sokat ért a kétszer két pont is – folytatta beszámolóját Den­nis. – Amikor Magosi Norbival összekerültünk a főtáblán, kétszer „behibáztatott”, és ő ért elsőként célba. Az egyik rajtnál hibáztam, de a többi motorozással elégedett vagyok. Amikor kiderült, hogy Magosival kell különfutamot menni, úgy voltam vele: ha eddig eljutottam, akkor mindent megteszek majd azért, hogy nyerjek is. A futam előtt Subi (Tihanyi Sándor) azt hangsúlyozta ki, hogy ne izguljak, nem számít, hogy hányadik leszek, egy tiszta motorozást szeretne látni tőlem.

– Jó sikerült a rajt, és maradtam a belső íven. Az első két körben nem hallottam, hogy Magosi a közelemben lenne. A harmadik körben a depó felőli kanyar kiszállójában már hallottam, hogy belülről jön. Akkor nem is mentem ki a palánkig, hanem belül zártam. Az utolsó körben kívülről próbálkozott, akkor húzódtam kifelé. Szerencsére már nem volt elég gyorsulása, és olyan két-három centivel én értem be elsőként a célba.

Sokaknak köszöni meg az ifjú motoros

– Nagyon örülök, maximálisan elégedett vagyok, és köszönöm mindenkinek, akinek ebben része volt, köztük Kovács Rolinak, Tihanyi Sándornak, Albók Józsefnek és még sokaknak. Subi azt mondta, hogy aznap még lehet örülni, de másnaptól már a következő versenyre kell koncentrálni. Ez augusztus kilencedikén, pénteken lesz Pardubicében, az U19-es Európa-kupa selejtezője. Másnap jön a MACEC Kupa második fordulója Rawiczban, és ha pénteken sikerül továbbjutni Pardubicében, akkor vasárnap Zsarnócában, az Ek döntőjében állhatok rajthoz – így Dennis.

Mi mást kívánhatnánk az ifjú motorosnak, mint hogy mindhárom versenyen (cseh, lengyel és szlovák) sikeresen szerepeljen.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában