Lovassport

2019.07.04. 11:35

Gábor a lovát eredményesen ugratta

Nyíregyházi győztese lett a rendkívül nehéz pályájú nemzetközi díjugrató versenynek.

Ifj. Szabó Gábor a verseny győztesének járó díszes serleggel

Forrás: Hajdu Krisztina/lovasfoto.hu

A hétvégén a budapesti Nemzeti Lovarda adott otthont CSI***-W nemzetközi díjugrató versenynek, a nívós viadalon a nyíregyházi ifj. Szabó Gábor is nyeregbe szállt. A verseny fénypontja a vasárnapi 30 000 eurós összdíjazású nagydíj volt, melyre ötvennégy lovas kvalifikálta magát, de csak negyvenkilencen vállalták a megméretést.

Ifj. Szabó Gábor a verseny győztesének járó díszes serleggel
Fotó: Hajdu Krisztina/lovasfoto.hu

Verőhiba nélkül

A rendkívül nehéz pályán 13 akadály, melyek közül a legnagyobb elérte a 160 centiméteres magasságot, várt lóra és lovasára. A verseny első felében nem született hibátlan lovaglás, viszont voltak, akik verőhiba nélkül teljesítették a pályát. Az összevetésbe végül négyen kerültek, a cseh Zuzana Zelinkova és Ales Opatrny, az ukrán Rene Tebbel és a kétszeres CSIO-nagydíj-győztes ifj. Szabó Gábor. A rendkívül kiélezett versenyen utolsóként a címvédő magyar bajnok verőhiba nélkül teljesítette a távot, és megnyerte a nagydíjat. A Tárbály István által tenyésztett Timpex Bölcsészt lovagolta, aki hű társa már évek óta.

Ifj. Szabó Gábornak nem ez volt az első kiemelkedő sikere, hiszen 2014-ben Timpex Centtel, 2016-ban pedig Timpex Bölcsésszel már CSIO-nagydíj-győztes volt, előbbi sikere nevezhető történelminek is, hiszen kelet-európaiként neki sikerült ez először.

– Az évad kiemelkedő versenye volt ez, hiszen olimpiai kvalifikációs verseny is volt egyben. Ezért kiemelten is kezeltük, az egész szezonunkat ennek rendeltük alá, úgy időzítettük a felkészítő versenyeket is, hogy a lónak a legoptimálisabb legyen – tekintett vissza ifj. Szabó Gábor.

– A Nemzetközi Lovas Szövetség nagyon nehéz pályákat építtetett a versenyre, amivel alaposan meg is lepett minket, olimpikonok, Európa-bajnokok is nehezen teljesítették azokat, ennek ellenére színvonalas verseny volt.

Athénban is indulnak

– Timpex Bölcsésszel kis kora óta foglalkozom, mondhatni, összeszokott páros vagyunk, évek óta őt lovagolom versenyeken.

Nincs még vége azonban a szezonnak, komoly kihívások várnak még a nagydíjgyőztes lovasra.

– Ebben az évben szeretnénk még részt venni Athénban a Nemzetek Díján, ahonnan minősülni lehet a barcelonai versenyre. Ez azért lenne fontos, mert Spanyolországban lehet megszerezni az olimpiai kvalifikációt csapatversenyben. Természetesen a magyar bajnokságon is indulni fogunk, amely, azt hiszem, az év utolsó versenye lesz – zárta gondolatait ifj. Szabó Gábor.

BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában