leave me alone!

2019.08.02. 14:00

Versenyezni jön ide, nem pedig csajozni

A korábbi fenegyerek finn pilóta családjával és gyerekeivel tölti szívesen szabadidejét.

07 RAIKKONEN Kimi (fin), Alfa Romeo Racing C38, action during the 2019 Formula One World Championship, Germany Grand Prix from July 25 to 28, in Hockenheim, Germany - Photo Xavi Bonilla / DPPI

Fotó: Xavi Bonilla

Már nem csúcsistállónál vezet, de továbbra is a magyar rajongók első számú kedvence az Alfa Romeo Racing pilótája, Kimi Räikkönen. A 2007-ben világbajnok finn versenyző a Magyar Nagydíj csütörtöki sajtónapján olyan exkluzív interjút adott a Kelet-Magyarországnak, amelyből megismerhetjük a sisak alatt lapuló embert, aki bizony sokat változott az évek során…

Sokan mondják, hogy a vad, partiállat Räikkönen már nem létezik. Hová tűnt?

Az ember nyilvánvalóan változik az élete során, ez velem is így van. Néha még mostanában is elmegyek szórakozni, de már vannak azért sokkal fontosabb dolgok is ennél. Nincs mit tenni, változunk!

Milyen mértékű ez a változás?

Annyira azért nem vészes. Csupán annyi, hogy manapság azért már szeretek sok időt otthon tölteni a családommal és a gyermekeimmel, mert éppen eleget vagyok úton a versenyzés miatt. Amikor csak lehet, szeretek velük lenni.

A változás érinti a versenyzéssel kapcsolatos attitűdöt is?

Nem, egyáltalán nem.

Szívesen válaszolt kérdéseinkre a finn versenyző

Beszéljünk egy picit Magyarországról. Kedveli Budapestet?

Akkor látom a várost, amikor a pályára jövünk, megyünk, de persze az évek során szét is néztünk párszor. Szeretek ide jönni, jól érzem itt magam és mindig nagyon kedvesen fogadnak. Jó lenne egyszer a családdal is eljönni ide, mert a versenyhétvége mindig zsúfolt, nem sok mindenre jut idő. Tényleg nem lenne meglepő, ha egyszer eljönnénk.

Azt mondják, hogy a magyar és a finn rokonnyelvek. Mit gondol erről?

Tudom, hogy így tanítják, de őszintén szólva én magam nem nagyon érzek hasonlóságot. Talán az autó az egyetlen szó, amely mindkét nyelven ugyanúgy hangzik (nevet).

Egyöntetű vélemény az F1-ben, hogy a magyar lányok a legszebbek a világon. Ha megígérjük, hogy nem mondjuk el a feleségének, Minttunak, elárulja, hogy volt-e valaha magyar barátnője?

Nem, soha. (nevet) Az sem számítana egyébként, ha elmondanák. Versenyezni jövünk ide, nem csajozni.

2007 világbajnoka jelenleg az Alfa Romeo versenyzője

Milyen egyébként a viszonya a feleségével? Mondhatjuk, hogy ő az ön második főnöke?

Szerencsére nem. Nagyon jó a kapcsolatunk, máskülönben nem lennénk együtt! Élvezem a társaságát, jól megvagyunk. Érzem, hogy törekszik arra, hogy boldognak lásson, és gondoskodik a gyerekekről is, ami nagyon fontos, hiszen én sokat vagyok távol a versenyzés miatt.

Milyennek képzeljünk el egy családi estét Räikkönenéknél?

Semmi különös! Otthon vagyunk a gyerekekkel. Néha elmegyünk vacsorázni, de tényleg semmi extra. Sokat vagyok távol, ezért igazán nagy öröm, amikor otthon lehetek. Számomra az az igazi nyaralás, amikor odahaza együtt vagyunk.

A könyvében sok vad és piálós sztorit a leírt a múltjából. Beszél majd erről a gyermekeinek is, ha nagyobbak lesznek?

Szerintem nincs gond ezzel, hogy elmondjam nekik. Ami volt, az része az életemnek, a fejlődési folyamatnak. Biztos, hogy sok mindent fognak kérdezni, a fiam máris sok kérdést tesz fel mindenféle témában. Az élet a tapasztalatokról szól, ha pedig nekik nem kell keresztülmenniük mindazon, amin például nekem, az a hasznukra lehet.

Kimi Raikkonen | Fotó: Jose Breton/NurPhoto

Megfigyeltük, hogy az új Kimi már nem csak egy-két szavas válaszokat ad a különféle kérdésekre. Régebben tudatos volt, hogy mindig csak egy igennel vagy nemmel válaszolt?

Nem hinném, hogy változtam ebben a tekintetben. Inkább arról van szó szerintem, hogy az emberek elkezdtek értelmesebb kérdéseket feltenni.

2019-re a Ferraritól érkezett az Alfa Romeóhoz, vagyis az élmezőnyből a középmezőnybe került. Azt kapta, amire számított? Élvezi a versenyzést?

Nem számítottam semmire. Hogy élvezem-e? Megpróbálom a tőlem telhető legjobbat nyújtani. Ha most rápillantunk a ponttáblázatra, elég rosszul fest a helyzet, de szerintem nem mutatja meg a szezonunk első felének teljes sztoriját.

Május környékén elég lassúak voltunk, de előtte és utána egészen jól mentek a dolgok. A középmezőnyben szépen megálljuk a helyünket, így szerintem jó irányba haladunk.

A csapatnak vannak bizonyos korlátai, mert például a költségvetésünk nincs olyan szintű, mint a nagyobb istállóké, de amink van, azzal szerintem egészen jó munkát végzünk. Bízom benne, hogy ez a hétvége jól sikerül majd számunkra.

Mészáros Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában