labdarúgás

2020.03.24. 10:18

A foci örök, de most másodlagos

Előbb-utóbb helyreáll a rend a labdarúgás világában is, a kérdés, hogy mikor.

Igencsak kérdéses, hogyan fejeződnek be a megyei bajnokságok

Fotó: KM-ARCHÍV

Hazánkban több szövetség is befejezettnek nyilvánította a bajnokságait, a labdarúgóknál egyelőre csak felfüggesztették a szezont. Nagy kérdés, hogy folytatódhat-e, vagy érdemes lenne itt lefújni és reménykedni abban, hogy a következő idényt normális keretek között lehet rendezni.

– Mint futballszerető szeretném, ha rendesen fejeződne be a bajnokság, akár úgy – mégiscsak az adna valós végeredményt –, hogy a pályán dőlnének el a helyezések – beszélt a témáról Pehely Zoltán, az NB III.-as Sényő elnöke.

– De ez csak egy óhaj, és a kincstári optimizmus mondatja velem, a realitás nem ezt mutatja, természetesen az egészség a legfontosabb. A szövetségek dolga, hogy a csúszás miatt hogyan rendezik a következő szezont. Az első lépés megtörtént azzal, hogy elhalasztották az Európa-bajnokságot. Szerintem legkorábban április vége felé lehet látni, hogy folytatható-e a bajnokság.

Maradjanak a keretek

Az amatőr futballban még nehezebb a helyzet, szinte elképzelhetetlen, hogy beérjék a hónapokig tartó csúszást.

– A futballvezetők sem tudják, mikor cseng le a járvány, márpedig ilyen helyzetben lehetetlen bármilyen tervet készíteni – fogalmazott Mir­gai László, a megye egyes Mándok trénere. – Ha elhúzódik nyárig, akkor a profi bajnokságokat is nehéz lesz befejezni, az amatőröket pedig nem is lehet. Azt sem lehet tudni, hogy a sportolók mennyire tudják szinten tartani magukat.

Magasabb szinten is érezhető lesz a gazdasági válság, az amatőröknél pedig pláne, szerényebb körülmények között működhetnek majd a klubok.

– Azt gondolom, hogy le fogják zárni a bajnokságot így, ahogy van, akár úgy is, hogy nincs bajnok és nincs kieső. Viszont akkor úgy lenne igazságos, ha átigazolási szezon sem lenne nyáron, és ugyanezek a keretek játszanának a következő idényben. Összegezve, szerintem nincs értelme a pályán befejezni ezt a szezont.

Egy sör, egy üdítő

– Biztosan lesz foci valamikor, mert az örök, de hogy milyen formában, arra most még senki nem tud válaszolni – ezek már a megye kettes Kék edzőjének, Fabók Istvánnak a szavai.

– Biztos vagyok benne, hogy a világfutballban is nagy átalakulások lesznek, módosul majd a játékosok fizetése. Érdekes lesz az akadémiák helyzete is, hogy milyen pers­pektívát tudnak mutatni a fiataloknak, esetleg testgyakorló kör lesz belőlük.

A megyei fociban lehet, hogy visszatér az amatőr szemlélet: az egy sör, egy üdítő elve.

– Én úgy gondolom, hogy a bajnokságot már nem lehet így folytatni, a játékosok leállnak az edzéssel, sokan elveszítik a munkahelyüket, és nem az lesz a legfontosabb, hogy futballozzanak.

MK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában