Hübner Nyíregyháza BS

2020.05.18. 09:19

Döntő volt az erőnlétük

A Cápák néhány éve szakítottak az idejétmúlt hagyományokkal.

A Hübner Nyíregyháza BS ellenfelei többször nyilatkozták, valamint Siska János és csapatának játékosai is számtalanszor említették, hogy egy-egy győztes meccsen a Cápák fizikuma volt a döntő, a mérkőzés hajráját vagy egyes kulcsszituációkat jobban bírtak erővel. Az együttes erőnléti edzőjét, Tarnóczy Zalánt kérdeztük a témában.

Szerencsére nem egy szezon óta, hanem már négy éve folyamatosan együtt dolgozunk a fiúkkal, így egyik évről a másikra tudtunk építkezni

– kezdte Tarnóczy Zalán.

Tarnóczy Zalán felelős a kosarasok erőnlétéért | Fotó: tudósítónktól

– Ez a magyar élsportban nem gyakori, sok helyen évente váltják akár az egész stábot vagy az erőnléti edzőt. Szakítottunk a bizonyos értelemben idejétmúlt hagyományokkal, amelyek beleivódtak a szakmába, de tudományosan már megdőltek. A vezetőedzők abban nőttek fel, hogy erdei kocogással kezdődik az alapozás, de annak az az eredménye, hogy a szezon közben kell visszaszerezni azt a gyorsaságot, amit elvesztettek az alapozás kezdeti szakaszában.

Fontos a gyorsulás

– Nemcsak labdajátékokban, hanem a legtöbb sportban a robbanékonyságnak és a gyorsulásnak van a legnagyobb szerepe.

Mi az alapozás első pillanatától úgy építjük fel a munkát, hogy a gyors erő, a gyorsasági állóképesség kerülnek középpontba, az a cél, hogy egy bizonyos sebességgel végrehajtott sprintet rögtön meg tudjanak ismételni.

– Folyamatosan építkezünk, reméljük, a következő szezont majd még magasabb szinten kezdhetjük – tette hozzá.

Nem álltak le az edzésekkel

Erre megvan miden esély, hiszen a kosárlabdázók és a röplabdázók (Zalán a Fatum-Nyíregyháza játékosait is edzi) az elmúlt két hónapban sem álltak le a munkával.

– Ugyan fakultatívak az erőnléti edzések, de a fiúk, valamint a lányok is rendszeresen járnak és keményen edzenek. A vezetőség vevő volt arra, hogy ha már van egy rendhagyó szituáció, akkor a legjobban alkalmazkodjunk hozzá. Ezt kihasználtuk arra, hogy a korábbi évekhez képest még keményebb alapozást tudjunk kezdeni. Úgy gondolom, nemhogy rosszul, hanem még jobban jöttük ki az elmúlt időszakból – zárta szavait Tarnóczy Zalán.

MK

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában