edzői tanácsok

2020.05.07. 09:52

Fokozatosan terheljük újra a testünket!

A rendszeresen edzőknek a kihagyás után érdemes megfogadni néhány jó tanácsot.

Baráth Károly Horváth Péter vezetésével kezdte újra az edzőtermi tréninget

Fotó: Sipeki Péter

Hétfőtől vidéken szigorú menetrend szerint megkezdődött a koronavírus-járvány miatti korlátozások fokozatos enyhítése. Többek között kinyithatnak a strandok, a szabadtéri fürdők, a szabadtéri múzeumok és állatkertek, zárt kapus, valamint nézők nélküli sportrendezvények is szervezhetők, illetve megengedett a részvétel az edzéseken, és a több mint egy hónapos kényszerszünet után a fitnesz- és konditermek is megnyithatták kapuikat.

Fertőtlenítik a gépeket

A termek fokozott óvintézkedéseket hoztak a vendégek és az ott dolgozók védelme érdekében.

– Mindenkit kérünk arra, hogy tartsa be a másfél méteres távolságot a teremben és az öltözőben egyaránt. Továbbra is kötelező a váltócipő és a saját törölköző használata. A teremben a kézfertőtlenítő mellett külön fertőtlenítőt használunk a gépekre – mondta el érdeklődésünkre Túróczi Róbert, a Cutler Gym teremvezetője.

– Mi fertőtlenítőszereket eddig is használtunk, így ez nem jelent újdonságot vendégeink számára. Ebben a helyzetben azonban már a belépéskor kötelező a kézfertőtlenítő használata. Megkértük a terembe látogatókat arra, hogy próbáljanak a testfelületüket minél jobban befedő ruházatban edzeni. Folyamatosan szellőztetünk, és javasoljuk a maszk viselését is – fogalmazott Brekk Marcsi, a Brekk Fitness üzletvezetője.

A D Fitness Központban is fokozottan figyelnek a vírus elleni védelemre. A többi teremhez hasonlóan ott is kötelező a kézfertőtlenítő, valamint a gépeket is fertőtlenítik használat után. Horváth Ágnes, a D Fitness tulajdonosa azt is elmondta, hogy a felfüggesztett bérleteket az első érkezéskor aktiválják, wellnessrészlegük még nem üzemel, és egyelőre este nyolc óráig tartanak nyitva.

A rendszeresen edzőknek a közel egy hónapos kihagyás után érdemes megfogadni pár jó tanácsot. Nem szabad azonnal belecsapni a lecsóba a gyors eredmény reményében, könnyű átesni a ló túloldalára, ha könnyelműen és koncepció nélkül esünk neki a vasaknak.

– A nehezen elért fittségi állapot tiszavirág-életű lehet, ha nem foglalkozunk vele rendszeresen. A napokban sok helyen újranyitottak az edzőtermek. Kellő óvintézkedések betartása mellett mindenkit arra biztatok, hogy mozogjon, sportoljon a szabadban, illetve az edzőteremben.

Azonban óva intenék mindenkit attól, hogy az elmúlt pár heti passzív életmódot néhány nap alatt próbálja kompenzálni

– figyelmeztetett Horváth Péter egészségfejlesztő-életmódszakértő.

– A „maradj otthon!” óvintézkedések következményeképp napi mozgásmennyiségünk lecsökkent a lakás falain belülre. Energiaszintünk csökkent, kalóriafelhasználásunkkal együtt.

Bemelegítéssel kezdjünk

– A testünk leépítette izomrendszerünket arra a szintre, amit a napi teendőink elvégzése feltétlen megkövetel. Gyengébb izomzatunknak és keringési rendszerünknek időt kell adni ahhoz, hogy a korábbi energiaszinten tudjanak teljesíteni.

– A fokozatosság elvét ajánlom minden mozogni vágyónak, teljes testet átmozgató edzéseket javasolnék az első pár alkalommal. A terhelést fokozatosan lehet növelni alkalomról alkalomra, míg elérjük a korábbi jó edzettségi szintünket. A nem helyesen megválasztott edzés, a terhelés (ajtóstul rontunk a házba) megbosszulhatja magát sérülés formájában, ami hosszú gyógyulási folyamattal járhat. Az edzést, mozgást mindenképp egy alapos bemelegítéssel kezdjük és egy nyújtással zárjuk – javasolta Horváth Péter.

BB

Borítókép: Baráth Károly Horváth Péter vezetésével kezdte újra az edzőtermi tréninget | Fotó: Sipeki Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában