Extrém sport

2020.07.06. 07:56

Embert próbáló viadal a stadionban

Az egyéni futamok mellett csapatverseny is várta a résztvevőket.

Fotó: Pusztai Sándor

Megannyi Szpari-meccset, jó néhány válogatottmérkőzést, különböző atlétikai versenyeket követően múlt szombaton új sportág mutatkozott be a városi stadionban.

Ekkor rendezte meg ugyanis a három éve alapított Extreme Trail Hungary Sportegyesület hazánk első OCR-stadionversenyét.

A 32 akadállyal tűzdelt, közel négy kilométeres pályának a nemzetközi versenyek kvalifikációiért a kora reggeli futamokban a terep-akadályfutók vágtak neki először.

Nagy Kornél és csapata Budapestről érkezett.

Alkargyilkos pálya

– Alaposan kitettek magukért a szervezők, nagyon jó pályát raktak össze. Akadályspecifikus, alkargyilkos verseny volt, amelyen az akadályok között kemény sprinteket kellett teljesíteni, a rengeteg lépcsőzés pedig nagyon lesavasította a combjainkat.

Extreme trail versenyekre is rendszeresen járok, így jó pár akadály, mint például a kúszás és a majomlétra nem volt ismeretlen számomra, néhány ötletesen összerakott akadály azonban meglepett, mert máshol még nem találkoztam ilyennel – mondta kissé elcsigázottan Nagy Kornél a célba érkezést követően.

Lukács Tamást is próbára tette a pálya.

Remek verseny volt, örülök, hogy városunkban ilyen magas színvonalú viadalt tudtak szervezni.

Annak ellenére, hogy sík terepen voltunk, nagyon nehéz volt teljesíteni a pályát, mert a lépcsőn szaladgálás nagyon kivette az erőmet – fogalmazott Lukács Tamás, a Naked Warrior Team tagja.

Mire véget értek az országos bajnoki futamok, megérkezett dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és dr. ­Ulrich Attila, Nyíregyháza város alpolgármestere.

­Dr. Szabó Tünde köszöntőjében kiemelte, hogy akik itt vannak, mindannyiunk példaképei lehetnek, mert nemcsak a távokat és az akadályokat győzik le, hanem önmagukat is képesek felülmúlni, és ez nagyon fontos nemcsak a sportban, hanem az élet minden területén.

– A járvány időszaka megmutatta azt, hogy egyetlen eszköz van a kezünkben, amivel meg tudjuk őrizni és védeni az egészségünket, ez pedig a sport – tette még hozzá.

Családok is indultak

Dr. Ulrich Attila arról beszélt, hogy a vírushelyzetet követő enyhítések után ez az első nagyobb volumenű sportrendezvény Nyíregyházán, valamint kiemelte, hogy a sportnak közösségteremtő ereje van, amelyet jól bizonyít az itt megjelent több száz résztvevő is.

A köszöntőket követően folytatódott a verseny, az egyéni futamokban korosztályonként 10 percenkénti indítással 20 versenyző rajtolt el egyszerre.

A megméretés jó néhány korosztályt megmozgatott, a legfiatalabb induló alig múlt négyéves, és hatvanadik életévét betöltött versenyzőt is találtunk a mezőnyben.

Akadtak családok is, amelyekből hárman is rajthoz álltak. Bedéék Kazincbarcikáról érkeztek, az édesapa az ötvenévesnél idősebbek között állt dobogóra, két lánya, Zsófi és Fanni egyaránt megnyerte korosztályának futamát.

– Apa évek óta űzi ezt a sportot, így nem is igen jöhetett szóba nálam más, körülbelül öt éve járok én is ilyen versenyekre. Szuper volt, de nemcsak a pályával, a hőséggel is meg kellett küzdenem – mondta a 13 éves Bede Fanni.

Legközelebb Sóstón

A felnőtt- és gyerekfutam mellett gondoltak azokra is, akik most kóstoltak bele ebbe a sportágba, nekik indítottak egy úgynevezett élményfutamot, a speciális futamon pedig a mentálisan sérült és mozgásukban korlátozott gyerekek indulhattak kísérőikkel. A napot a csapatversenyek zárták.

– Az ismert körülmények és a megváltozott időpont ellenére sikerült építenünk egy olyan pályát, amelyen jó néhány akadályunk nemzetközi mércével mérve is megállta a helyét – értékelt röviden Vitkai Elemér, az Extreme Trail Hungary Sportegyesület elnöke.

A versenyzők visszajelzései alapján elégedettek lehetünk, lesz azért egy-két dolog, amelyet a jövőben másképpen fogunk csinálni.

Át kell gondolnunk a csapatverseny lebonyolításának rendjét, arra mindenképpen több idő szükséges – fűzte hozzá Benkő Róbert egyesületi tag.

A sportág hívei városunkban legközelebb október elején a II. Nyíregyházi Extreme Trail akadályversenyen állhatnak majd rajthoz Sóstón.

BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában