Úszás

2020.11.09. 15:28

Szabó Tündét választották meg a LEN egyik alelnökének

Az Európai Úszószövetség tisztújító közgyűlését online tartották vasárnap.

Dr. Szabó Tünde

Forrás: NSO/ARCHÍV

Vasárnap az Európai Úszószövetség (LEN) online tisztújító kongresszusán megválasztották a szervezet egyik alelnökének Szabó Tünde sportért felelős államtitkárt.

– Óriási megtiszteltetés és elismerés ez számomra és természetesen a magyar vizes sportágak számára – mondta megválasztása után az államtitkár, egykori olimpiai, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes úszó. – Magyarország mindig is fontos szerepet játszott az európai úszósportban, mi rendeztük az első Európa-bajnokságot 1926-ban, rekordot jelentő, hatodik alkalommal leszünk házigazdák jövőre, és ezek csupán a legrangosabb események voltak számtalan más, emlékezetes viadal mellett.

Mindig fontos pozíciók

– Sportdiplomatáink mindig is fontos pozíciókat töltöttek be, Gyárfás Tamás az elmúlt tizenhat esztendőben rendkívül sikeresen képviselte a magyar érdekeket – ezentúl rám hárul ez a feladat, de őszinte várakozással nézek ezen új kihívás elé. Ami igazából nem is kihívás, hiszen egykori úszóként, a sportág elkötelezettjeként minden, LEN-alelnökként töltött pillanat tartalmasnak és örömtelinek ígérkezik. Úgy gondolom, kiemelkedően sikeres négy esztendő vár ránk.

Szabó Tünde gyakorlatilag Gyárfás Tamást váltja a LEN elnökségében. Gyárfás 2004-től egészen mostanáig meghatározó szerepet töltött be az európai sportszervezet vezérkarában, az öt alelnök egyikeként, a büró tagjaként, legutóbb pedig a LEN gazdasági vezetőjeként.

Gyárfás majd két évtizedes nemzetközi sportvezetői karrierje során 2013-tól a Nemzetközi Úszószövetség, a FINA alelnöke és kommunikációért felelős vezetője is lett, 2017-től végrehajtó bizottsági tagja.

Jövőre azonban ez a megbízatása is lejár, amikor a tervek szerint tisztújítást tartanak Fukuokában.

Gyárfás ellen vádat emeltek

Gyárfást 2018. április 17-én állította elő a rendőrség és hallgatta ki, majd vette őrizetbe a húsz évvel korábbi Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban. 2019. július 30-án a Fővárosi Főügyészség előre kitervelten elkövetett ember­ölésre való felbujtásért vádat emelt ellene, szabadlábon védekezik.

Először lesz két nő

A 2012 óta hivatalban lévő olasz elnök, Paolo Barelli elsöprő többséggel nyert újfent francia kihívója, Gilles Sezionale ellenében, így harmadik terminusát kezdi meg a szövetség élén.

Az Európai Úszószövetség történetében először lesz két női alelnöke a szervezetnek, Szabó Tünde mellett a dán szövetség ügyvezetője, Pia Holmen révén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában