atlétika

2021.03.25. 08:54

Máté narancsliget mellett rója az edzéskilométereket

A válogatott gyalogló edzőjével portugál edzőtáborban készül, kihalt a turisták által kedvelt óceánparti város.

ML

Szelfi az óceán partján, vakító napsütésben

Fotó: Helebrandt Máté archívuma

Albufeira, a turisták kedvelt óceánparti városa most szinte üres. A pandémia miatt alig vannak külföldiek. Néhány sportoló, köztük Helebrandt Máté, a Sportcentrum kétszeres olimpikon gyaloglója azonban nem kirándulni repült a portugál városba, hanem keményen edzeni. Erre kiválóak a körülmények, az időjárás pedig kifejezetten kellemes

Miközben a békéscsabai Venyercsán Bence szombaton Gyűgyön áthaladt a célon, Helebrandt Máté javában rendezkedett az albufeirai szállodában. Előbbi az 50 kilométeres országos bajnokságon indult, a Nyíregyházi Sportcentrum kétszeres olimpikonja pedig megkezdte a háromhetes portugáliai edzőtáborozást, amire lehetőség adódott.

Az már korábban eldőlt, hogy Máté kihagyja az ötven kilométeres bajnokságot – tavaly nem volt, előtte a nyíregyházi válogatott nyert –, és inkább remek körülmények között készül fel arra, hogy megszerezze a tokiói indulás jogát.

– Megszokott a környezet, hiszen többször voltunk már ebben a szállodában Albufei­rában – kezdte portugáliai élménybeszámolóját Pokrovenszki József tanítványa. – Eddig minden rendben van, a terveknek megfelelően készülök Józsi bá irányításával.

Gyaloglás, úszás, kondizás

– A szállodához közel van egy nem forgalmas, nagyon csendes autóút. Három kilométer hosszan narancsliget szegélyezi, és ez a részt ötszáz méterenként megjelölték, így résztávokat és hosszútávokat is gyakorolhatok. A hotelnek van rekortánpályája, az uszodát és a konditermet is lehet használni, természetesen az előírások betartásával. Napi két edzés van – a délelőttönkénti a keményebb, a délutáni a könnyebb –, illetve egy héten kétszer egy harmadik is, amelyen erősítés a program.

Szelfi az óceán partján, vakító napsütésben | Fotó: Helebrandt Máté archívuma

– Nagyon lehet érezni a vírushelyzetet, mert a szálloda szinte üres, talán tucatnyi sportoló van rajtunk kívül – folytatta Máté. – A vírushelyzet miatt a szálloda étterme nem működik. A reggelit, az ebédet és a vacsorát is bedobozolva, lefóliázva kapjuk meg, és a szobában kell megennünk. Az ebédet és a vacsorát öt nappal előre ki kell választani, a reggeli az mindenkinek egyforma.

– Egyébként a városban nagyon érezni a pandémiát, normális esetben tele van turistával, most szinte minden üres.A helyzet hasonló az otthonihoz, annyi különbséggel, hogy az alsósok járnak iskolába, és a fodrászok is nyitva vannak. Ám az éttermek, kávéházak, plázák itt is be vannak zárva. Az utcán nem kötelező a maszk, de azért sokan hordják, például mi is.

Ez valóban ingerszegény környezet, igazán alkalmas az edzőtáborozásra, mert csak a tréningekre kell figyelni, és van idő a regenerálásra is. Persze, a monotonitást oldani is kell.

– Az idő remek, a hét végén húsz fok fölötti volt a levegő, és felhőtlen az ég, lehetett napozni. Béreltünk kerékpárokat, szombaton kitekertem a mintegy öt kilométerre lévő kikötőbe, ott nézelődtem és fotózgattam, illetve lementem az óceán partjára. Most üres, és mivel jó volt az idő, vasárnap meg is mártóztam a vízben.

Fotózgatás, olvasás, pihenés

– Egyébként fotózgatok, olvasgatok, neten tartom a kapcsolatot az otthoniakkal, és pihenek. Jó érezzük magunkat, mindennel elégedett vagyok, de azért nagyon várom, hogy április harmadikán már otthon legyünk – így Máté.

Az akklimatizálódás után lehet folytatni a felkészülést az idei első versenyre, a békéscsabai 20 kilométeres bajnokságra, ami április 18-án lesz. Máté akkor már egy ötkarikás idővel szeretne kirukkolni, és persze bajnoki arannyal.

ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában