gyaloglás

2021.04.12. 09:55

Békéscsabán tokiói idő a cél

Helebrandt Máté 20 kilométeren szeretne megfelelő eredményt elérni.

ML

Máté remek feltételek között edzőtáborozott

Fotó: Pokorvenszki József

A portugáliai edzőtáborozás és az itthoni akklimatizálódás után Helebrandt Máténak vasárnap jön az első próbatétel, mégpedig a békéscsabai 20 kilométeres bajnokság. A címvédés mellett sokkal fontosabb lenne egy jó idő, hiszen május végéig, június elejéig lehet megszerezni az olimpiai kvótát: Tokióban a gyaloglószámokban hatvan versenyző állhat rajthoz.

Remek idő volt a hét végén, Helebrandt Máté úgy érezhette magát, mint korábban három hétig a portugáliai edzőtáborban. A Nyíregyházi Sportcentrum gyaloglója a számára már megszokott Albufeirában gyűjtötte az erőt, csiszolta a formát az idei nagy erőpróbákra, amelyeknek remélhetőleg az olimpiai indulás lesz a csúcsa. Edzőjével, Pokrovenszki Józseffel ideális körülmények között tréningezhettek, és április első vasárnapján érkeztek haza.

Kemények voltak a szombatok

– Ismét remek feltételek között készülhettünk, és mindent elvégeztünk, amit terveztünk – kezdte beszámolóját Helebrandt Máté.

– Nagyon hasznos volt a három hét, minden tökéletes volt. Napi két edzést tartott Józsi bá, illetve hetente kétszer még kondiztam is. Szombaton is volt tréning, mégpedig kemény. A szabadnapot csak a vasárnap jelentette, de ekkor volt reggeli könnyű futás. Hetente 120-130 kilométer volt a penzum. Az edzőtábor második felére érkeztek a szállodába dán futók és spanyol dobók, de nagyon kevesen voltunk. Az edzések és pihenések mellett néhány óceánparti séta és kerékpározás jelentette a kikapcsolódást. Egyébként pedig igen hamar eltelt a három hét, nem unatkoztunk.

Az itthoni akklimatizálódás után vasárnap jön az első próbatétel, mégpedig a békéscsabai 20 kilométeres bajnokság. A címvédés mellett sokkal fontosabb lenne egy jó idő, hiszen május végéig, június elejéig lehet megszerezni az olimpiai kvótát.

– Két út vezet Tokióba – folytatta Máté. – Amennyiben megvan a szintidő (20 km-en 1:21, 50-en 3:50), akkor az automatikusan részvételt jelent. Tokióban 60 versenyző indulhat, a szintidőket nem teljesítők a világranglistán elfoglalt helyezésük alapján szerezhetnek kvótát. Ehhez két eredmény kell, egy főszám és egy másik.

A csapat Eb-n is indulhat

– Én 50 kilométeren szeretnék indulni, ezen a távon már van egy két évvel ezelőtti, gyűgyi 3:54-es időm, e mellé szeretnék Békéscsabán olyan időt menni, amivel ott lehetek a világranglistán a még induló helyen. A 20 kilométeren 1:24 vagy 1:25 körüli időre lehet esély, ami ugyan elmaradna az egyéni legjobbamtól, de nem is a húsz, hanem az ötven kilométerre készülök. Május derekán Prága mellett, Poděbradyban rendezik a csapat Európa-bajnokságot, amelyen lesz húsz és ötven kilométer is. A csabai eredménytől függően még gondolkodunk az induláson. A világranglista egyébként még sokat változhat, hiszen beindulnak a versenyek, és mindenki igyekszik teljesíteni az időket – így Máté.

ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában