Kézilabda

2021.07.08. 09:57

Szezont értékeltek a kézilabdázók

Lesz folytatása a tavaly nagy sikerrel megrendezett HUN-BEACH Strandkézilabda Kupának.

Fotó: DODO FERENC

Szakmai napot szervezett a napokban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kézilabda Szövetség, a rendezvényen a mögöttünk hagyott bajnoki évad tapasztalatait vitatták meg egymás közt a megye játékvezetői, versenybírói, edzői és sportvezetői.

A nyíregyházi Tüskevár horgásztó melletti hotel konferenciatermében megtartott fórumon dr. Tordai Ilona,a megyei szövetség elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd röviden értékelte a 2020/21-es szezont, illetve szólt a jövőbeni tervekről is.

– Tavaly januárban ötödik alkalommal rendeztük meg a HUN-IOR kupát, a mérkőzéseknek Kisvárda és Nyíregyháza adott otthont. A nagy sikerű nemzetközi torna megszervezéséhez és lebonyolításához a Magyar Kézilabda Szövetség 15 millió forint összegű tao-támogatással járult hozzá – emlékeztetett dr. Tordai Ilona, majd beszélt a megyei felnőtt bajnokságokról. Elmondta, 2020. tavaszán a 7-7 csapatos megyei férfi és női bajnokság a koronavírus miatt félbeszakadt, majd a 2020/21-es idényre már csak 5-5 csapat nevezett, sőt, a férfiak mezőnyében volt egy év közbeni visszalépés is.

– A játékvezetői utánpótlás mentorprogram (röviden JUMP, a szerk.), a szakmai nap és továbbképzés, illetve az alapfokú játékvezetői képzés a pandémia miatt nem valósulhatott meg, így az erre szánt források átcsoportosításával tavaly augusztusban sikerült megrendeznünk első alkalommal a HUN-BEACH Strandkézilabda Kupát. A visszajelzések pozitívak voltak, a sikeren felbuzdulva pedig úgy gondoltuk, hogy ennek az idén nyáron lesz folytatása – mondta a megyei szövetség elnöke, akinek prezentációjából kiderült az is, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében összesen 7428 (utánpótlás és felnőtt korú) igazolt játékost regisztráltak, ebben csak a főváros és Pest megye előz meg bennünket.

Dr. Tordai Ilona előrevetítette, a strandkézilabda-torna mellett a szövetség augusztusban megrendezi a VI. HUN-IOR Nemzetközi Utánpótlás Kézilabda Kupát is, ahogy ősztől, az utánpótlás bajnokságok elindulásával új erőre kaphat a JUMP program.

– Szeretnénk az országos szenior és a strandkézilabda bajnokságba is bekapcsolódni. A jövőben továbbra is nagy hangsúlyt fogunk fektetni az utánpótlásbázis szélesítésére, a játékvezetők, a versenybírók és az edzők képzésére. Szeretnénk minél több településen be-, valamint újraindítani a kézilabdát, bővíteni és tovább erősíteni a határon túli kapcsolatokat, együttműködéseket – fogalmazott a szakmai napon a megyei szövetség elnöke, aki felidézte, hogy az elmúlt évben a Magyar Kézilabda Szövetség révén biztosított TAO támogatások lehetővé tették, hogy a megyei szövetség a sportághoz méltó színvonalas és igényes környezetben tudja szakmai munkáját folytatni, azaz sikerült egy új irodába költözni.

– A megyei kézilabda szövetség 2021-ben továbbra is hasonló tartalmas és színes programokkal, képzésekkel, rendezvényekkel teli folytatást tervez. A meglévő, valamint az új támogatók bevonásával továbbra is a kézilabda népszerűsítésén és fejlesztésén fogunk dolgozni – zárta gondolatait dr. Tordai Ilona elnök.

A megyei szakfelügyelők munkájáról Rácz Sándor szakedző beszélt a szép számú hallgatóságnak.

– A szakfelügyelők feladatai közé tartozik az egységes korosztályos képzési rendszer megismertetése, bevezetése, bevezettetése, valamint a különféle szakmai programok előkészítése, levezetése, mentorálása. Falcsik Miklós kollégámmal kézilabdás délutánokat, műhelymunka foglalkozásokat is szervezünk itt a megyei edzők részére, ilyen volt legutóbb Nyíregyházán és Fehérgyarmaton – részletezte a szerteágazó feladatokat Rácz Sándor, akinek szakfelügyelői munkájának nagy részét az edzéslátogatások teszik ki.

– Folyamatosan látogatjuk a területünkhöz tartozó egyesületek edzéseit, igyekszünk segíteni, értékelni, a hiányosságokat és az esetleges szabálytalanságokat kiküszöbölni. Ezel párhuzamosan szezononként értékelnünk kell a megyei klubokat, egyesületeket – tette hozzá Rácz Sándor szakfelügyelő.

A szakmai napon kitüntetések, oklevelek átadására is sor került. Tarnavölgyi Gergely, Tóth Gábor Tamás és Móré Tamás 10, míg a játékvezetői albizottság vezetője, Tóth István 25 éves játékvezetői pályafutása apropóján kapott elismerő oklevelet, az év játékvezetői párosának pedig a Rontó Ádám-Szanyi Péter duót választották. Zrinszki István életműdíjat kapott, míg Medve Róbert aktív játékvezetői pályafutásának végeztével kapott elismerést a megyei kézilabda szövetségtől.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában