Ökölvívás

2021.09.04. 08:57

Ezer euró is járt a győzelem mellé

Kovács Ricsi már pedagógusként bunyózik, Petrimánék érmei.

KM

A maribori győztesek pénzdíjat is kaptak

Forrás: nyvsc-big boxing

A közelmúltban nemzetközi megmérettetéseken vettek részt az ­NYVSC-Big Boxing ökölvívói. A serdülő Európa-bajnokságon a magyar együttes öt érmet szerzett, az egyik bronzot Petrimán Patrícia hozta haza Szarajevóból. A nyíregyházi leány első nagy nemzetközi megmérettetésén erőnyerő volt a 40 kilósok mezőnyében, ezzel már biztos érmesként várhatta az elődöntőt. Itt egy ügyes orosz lány volt az ellenfele, Pati keményen küzdött, de végül ellenfelét hozták ki győztesnek.

Más súlycsoportok voltak

Bosznia után szlovéniai útra indultak férfi válogatottjaink, köztük négy nyíregyházi bunyóssal és az edzői stábban Nagy Lajossal. A Maribor Kupán tíz ország huszonnégy ifi és harminchárom elit versenyzője lépett szorítóba, köztük kilenc magyar. A mieink végül öt első hellyel, három másodikkal és egy ötödikkel zártak.

Ami a nyíregyháziakat illeti, a felnőttválogatott egyik erőssége, Kovács Richárd immár diplomás pedagógusként lépett ringbe, két győzelemmel végzett 64 kilóban az élen. Az ifik közül Petrimán Milán (64 kg) szintén első lett három nyert meccsel, testvére, Patrik (69 kg) ezüstérmet szerzett. A nyíregyházi klub harmadik fiatalja, Beri Kevin (91 kg) szintén az első helyen zárt.

– Ami Patríciát illeti, a sorsolásnál szerencséje volt, aztán kikapta az orosz lányt – kezdte versenyzői értékelését Nagy Lajos. – Jó volt látni azt, ahogy a ringbe vonult, ahogy mozgott. Ezt annak tükrében kell nézni, hogy ez volt az első hivatalos meccse. Bátran bokszolt, ment előre, mindenképpen elégedett vagyok vele, hiszen tizenhárom éves, még jövőre is serdülő lesz.

Mariborban már a válogatott szakmai stábjának tagjaként volt ott Nagy Lajos, így testközelből láthatta tanítványai produkcióját. A maribori versenyt hagyományteremtő szándékkal hozták létre.

– Vannak erősebb tornák és gyengébbek is, ám kifogtunk pár igen kemény ellenfelet – folytatta Nagy Lajos. – Milán, Patrik és Ricsi is komoly riválisokkal bunyóztak. Azt tudni kell, hogy a küzdelmeket még a régi 10, nem az új 13 súlycsoportban rendezték, azért volt, aki sokkal könnyebb volt ellenfelénél. Ami Kovács Ricsit illeti, két meccse volt. Az elsőben egy nagyon kemény svéd kemény melóra késztette Ricsit, a döntőben a házigazda szlovén fiúra kétszer is számoltak, azt a mérkőzést könnyedén nyerte. A vébé előtt nagyon hasznos volt ez a nemzetközi megmérettetés.

Az ifivébére készülnek

– A Petrimán fiúk közül Milánnak három találkozója volt, mindennap bokszolt – a magyarok közül egyetlenként. Elsőként azt a cseh srácot győzte le, akitől itthon a Bornemissza-kupán kikapott, így revansot vett. Utána egy jó svéd bunyós következett, és neki is a szlovén ellenfele volt a döntőben, akire szintén kétszer számoltak. Patrik nem abban a súlycsoportban indult, amire készültünk (67 kg), ott derült ki, hogy 69 kilóban lép szorítóba. Első mérkőzésén egy nagyon komoly erőt képviselő svájci ellen győzött, a döntőben egy arab származású svéd ellen bunyózott. Végül szoros küzdelemben maradt alul, de jót vert meg, és jótól kapott ki, így vele is elégedett vagyok. Ő is készül az októberi ifi-világbajnokságra.

– Beri Kevin 86 kilóra készült, Mariborban 91-ben indult. Egy szlovénnal döntőzött, számoltak is az ellenfelére, simán nyert úgy is, hogy nem úgy bokszolt, ahogyan igazán tud.

– A nemzetközi szövetség pozitív változtatásainak eredményeként a győztesek pénzdíjat, ezer eurót kaptak. A felnőttvébén a győztesek 100, az ezüstérmesek 50, a bronzérmesek 25-25 ezer svájci frankot kapnak. A világbajnoknak 33 millió forint üti a markát. A másik fontos hozadéka az volt, hogy soha nem tapasztaltam olyan korrekt bíráskodást, mint amilyen most volt. A szoros meccseken is az nyert, aki jobb volt, nemzetiségtől függetlenül. Ez nagyon jó érzés volt – így Nagy Lajos.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában