Sport

2023.01.09. 16:40

Csapatsportok edzőkeringője és számos kiemelkedő egyéni sportteljesítmény – ilyen volt 2022 utolsó negyedéve

Az országos és nemzetközi versenyeken kiváló eredmények születtek, a csapatsportokban viszont akadozott a vármegyei gépezet.

Díjak, serlegek sokaságát adták át a Kodály Zoltán Általános Iskola hangversenytermében a Városi Sportgálán.

Fotó: Gazdag Mihály

A mögöttünk hagyott esztendő utolsó negyedévének legnagyobb horderejű rendezvénye a katari labdarúgó-világbajnokság volt, amely mellett senki sem mehetett el szó nélkül, már csak azért sem, mivel a világ egyik legnézettebb eseményeként a televízió képernyője elé ültette a sportra fogékonyakat.

Október elejétől a vb kezdetéig nyolc bajnoki és egy kupamérkőzés várt az élvonalbeli Kisvárda Master Good labdarúgóira, akik kezdésnek szezonbeli legrosszabb meccsüket játszva, teljesen szétesve, négy góllal a tarsolyban térhettek haza Újpestről. Ezt követően még három győzelem, két döntetlen és két vereség került be a jegyzőkönyvekbe, így a tabella harmadik helyén telelnek és még a kupában is talpon vannak, hiszen kiharcolták a legjobb tizenhat közé kerülést.

A másodosztályban szereplő Nyíregyháza Spartacus eközben megszerezte első idegenbeli győzelmét, majd az akkor listavezető MTK-t is megverte – úgy tűnt, hogy remek sorozatba kezd az egylet, ami később sajnos pont az ellentettjére fordult, ráadásul egy igencsak véleményes góllal búcsúzott a Magyar Kupától is. A keleti rangadó, azaz a Diósgyőr elleni rangadó sem sült el a legjobban, bár a találkozó a szezon legszuperebb hangulatú összecsapását hozta, de az sima hazai győzelemmel zárult. Mivel az előzetes célkitűzések azért az őszi tizenötödik helytől komolyabbak voltak, ezért előbb Fekete Tivadar személyében új sportigazgató érkezett, majd Huszák Géza vezetőedző munkáját köszönte meg a vezetőség, akit Visinka Ede váltott.

A futsalosok – A’ Stúdió Futsal Nyíregyháza és Nyírbátor SC – próbálták felvenni az első osztály tempóját, ez azonban egyelőre csak a középmezőny végéhez elegendő.

Edzőt váltottak a kosarasok is

A Hübner Nyíregyháza BS kosarasai számára korán jött a nagy pofon, a bajnokság nyitányán Kecskeméten kapott taslit sorozatos vereségek követtek, amit játékoscserékkel, majd a nyolcadik fordulót követően Pethő Ákos vezetőedző távozásával próbáltak orvosolni, akinek a helyét az északmacedón Darko Radulovic vette át. A tizenegyedik játékkörben a Budapest Honvéd ellen aztán végre-valahára megtört a jég, többek között az amerikai légiós, Darius Perry történelmi, 39 pontos teljesítményének köszönhetően.

Sajnos az NB I. B Zöld csoportjában szereplő NYÍKSE csapatának sem ment jobban, öröm az ürömben, hogy év közben új szponzor érkezett hozzájuk.

A Kisvárda Master Good SE kézilabdázóinak szereplése egyelőre elmarad az előző idényben nyújtottól, még akkor is, ha szerb légiósai időközben az Európa-bajnokságot is megjárták. Bakó Botond tanítványai tíz meccsükből mindössze hármat tudtak megnyerni, nem mellékesen a Magyar Kupa harmadik fordulóját sem élték túl.

Jelentősen átalakult a Fatum-Nyíregyháza röplabdacsapatának kerete, amely a hosszas felkészülési időszakot követően sikerrel vette a bajnokság első akadályait. Az Újpest elleni simán megnyert mérkőzésen azonban elcserélte magát Leonidasz Gaitanakisz vezetőedző, így a szövetség utólag elvette ezt a győzelmet, ez pedig olyannyira megtörte a társaság lendületét, hogy november végén a klubvezetés elbúcsúzott a görög szakembertől, akinek helyét a felvidéki Tomás Varga vette át. A gárda a bajnokságban hullámzó teljesítményt nyújt, a Magyar Kupában ugyan elődöntőjébe jutott, de a nemzetközi porondtól kettős vereséggel búcsúzott.

Maradva a röplabdánál decemberben magabiztos menetelés végén nyerte meg a számos vármegyei kötödéssel bíró ülőröplabda-válogatott a B-divíziós Európa-bajnokságot. A franciaországi torna legjobb játékosának a nyíregyházi Kertész Róbertet választották.

Tarjányi István címet védett

Az egyéni sportágak tekintetében viszont brillíroztak sportolóink. A Nyíregyházi Sportcentrum kerekesszékes vívója, Tarjányi István az egri világkupán aranyérmes lett, míg a varsói Európa-bajnokságon kardban egyéniben és csapatban is másodikként végzett, ezt megtetőzve párbajtőrben nemzeti bajnoki címet védett, míg kardban ezüstérmet szerzett.

Az úszók is remekeltek, Sztankovics Anna 100 méter mellen bronz, 50 méter gyorson ugyancsak bronz, 50 méter mellen pedig aranyérmet szerzett az országos bajnokságon. Nem sokkal később az ifjúsági és serdülő ob-ról Barna Bianka és Barkóczi Roland tért haza összesen öt éremmel, Bianka 200 méter mellen első, 50 és 100 méter mellen pedig második lett, míg Roland 200 méter mellen másodikként, 50 méter mellen pedig harmadikként csapott célba.

Asztaliteniszben Tölgyesi Dorottya folytatta remeklését, a sportág hazai szentélyében, a Marczibányi téri Ormai-csarnokban rendezett utánpótlás bajnokságon párosban nyert aranyérmet, eközben a nyíregyházi lányok a csapatversenyben zártak harmadikként. Márföldi István a Master bajnokságon egyéniben arany vegyes párosban pedig ezüstérmet szerzett. Laskai Írisz a felnőtt ob-n párosban ünnepelhetett bronzot, a nyírbátori Majoros Bence pedig egyéniben diadalmaskodott.

Az ökölvívók sem epizódszereplőnek utaztak az országos bajnokságra, Kovács Richárd megvédte címét, Beri Kevin nyakába ezüst, Petrimán Milánéba pedig bronzérem került.

A teniszező Fucsovics Márton az év végére visszaküzdötte magát a világranglista legjobb száz játékosa közé, ebben nagy szerepet játszott a pozsonyi challenger-tornán aratott sikere, mialatt Kiss Norbert pályafutása során immáron negyedszer nyerte meg a gyorsasági kamionos Európa-bajnokságot. A benzingőz szerelmesei a vármegyében is megtalálták a maguk kedvenceit, a nyírhalászi oválon nívós szezont zártak a salakmotorosok, ralikrosszban pedig ifjabb Bartha Aurél bajnoki címének tapsolhatott a nagyérdemű.

A jotékonykodás sem maradt el

Az év végi városi sportgálán díjazták is a sportolókat, de a jótékonysági események sem maradhattak el: a NYÍKSE kosarasai egy közös naptárral, az Aqua SE pedig gyűjtéssel segített a rászorulóknak. 

Vármegyénk csapatainak eredményei
Asztalitenisz
NAC Nyíregyháza
Női Extraliga: NAC Nyíregyháza-Pécs 6:1, NAC Nyíregyháza-Győr 3:6, NAC Nyíregyháza-Szeged 6:1 , NAC Nyíregyháza-Statisztika 5:5, NAC Nyíregyháza-Orosháza 4:6, NAC Nyíregyháza-Soltvadkert 4:6, NAC Nyíregyháza-DAK-DEAC 2:6.

Futsal
Á Stúdió Futsal Nyíregyháza
NB I., alapszakasz: Újpest–Nyíregyháza 5–2, Nyíregyháza–ELTE 3–2, DEAC–Nyíregyháza 8–2, Nyíregyháza–Rubeola 4–6, Kecskemét–Nyíregyháza 4–1, Veszprém–Nyíregyháza 4–0, Nyíregyháza–MFA 4–1, Berettyóújfalu–Nyíregyháza 4–6, Aramis–Nyíregyháza 5–3, Nyíregyháza–Haladás 2–4, Nyírbátor–Nyíregyháza 4–1
Nyírbátor SC
NB I., alapszakasz: Nyírbátor–Haladás 0–7, Nyírbátor–Aramis 1–8, Újpest–Nyírbátor 4–1, Nyírbátor–ELTE 2–1, DEAC–Nyírbátor 8–5, Rubeola–Nyírbátor 4–4, Nyírbátor–Kecskemét 2–6, Veszprém–Nyírbátor 9–1, Nyírbátor–MFA 5–6, Berettyóújfalu–Nyírbátor 3–0, Nyírbátor–Nyíregyháza 4–1.

Kézilabda
Kisvárda Master Good SE
Női NB I.: Érd–Kisvárda 21–23, Kisvárda–Siófok 17–26, Vác–Kisvárda 26–20, Kisvárda–NEKA 23–15, Győr–Kisvárda 30–19, Kisvárda–Ferencváros 18–26.
Magyar Kupa, 3. kör: Kisvárda–Békéscsaba 25–25.

Kosárlabda
Hübner Nyíregyháza BS
Férfi NB I/A, alapszakasz: DEAC–Nyíregyháza 89–59, Nyíregyháza–Szolnok 81–87, Szombathely–Nyíregyháza 108–83, Nyíregyháza–Paks 69–71, Oroszlány–Nyíregyháza 81–66, Nyíregyháza–Zalaegerszeg 74–87, Nyíregyháza–Szeged 78–86, Körmend–Nyíregyháza 93–76, Nyíregyháza–Székesfehérvár 80–108, Honvéd–Nyíregyháza 83–87, Nyíregyháza–Kaposvár 78–83, Sopron–Nyíregyháza 90–49.

Labdarúgás
Kisvárda Master Good
NB I.: Újpest–Kisvárda 4–0, Kisvárda–Vasas 2–0, Kecskemét–Kisvárda 3–3, DVSC–Kisvárda 2–3, Mezőkövesd–Kisvárda 1–1, Puskás–Kisvárda 0–1, Kisvárda–ZTE 0–3, Fehérvár–Kisvárda 4–1.
Magyar Kupa, 4. ford: Mosonmagyaróvár–Kisvárda 0–3.

Nyíregyháza Spartacus FC
NB II.: Gyirmót–Nyíregyháza 2–3, Nyíregyháza–MTK 2–0, Szentlőrinc–Nyíregyháza 2–1, Nyíregyháza–Dorog 0–1, Békéscsaba–Nyíregyháza 4–3, Nyíregyháza–Budafok 3–0, Mosonmagyaróvár–Nyíregyháza 2–2, Nyíregyháza–Kozármisleny 2–0, DVTK–Nyíregyháza 2–0, Nyíregyháza–Csákvár 0–3, Szeged–Nyíregyháza 1–1, Nyíregyháza–Győr 0–2.
Magyar Kupa, 4. ford: Nyíregyháza–Vasas 1–2.

Röplabda
Farum-Nyíregyháza
Női Extraliga: MÁV Előre–Nyíregyháza 0:3, Nyíregyháza–UTE 0:3, KNRC–Nyíregyháza 3:1, Nyíregyháza–Vasas 0:3, Békéscsaba–Nyíregyháza 3:1, Nyíregyháza–Szent Benedek 3:1, MTK–Nyíregyháza 3:2.
Magyar Kupa, nyolcaddöntő: Jászberény–Nyíregyháza 0:3, Magyar Kupa, negyeddöntő, Újpest–Nyíregyháza 1:3, Nyíregyháza–Újpest 3:0.
CEV Challenge Cup, 1. kör: Nyíregyháza–Prostejov 2:3, Prostejov–Nyíregyháza 3:1.

Teke
Nyíregyháza TK
NB I.: Eger–Nyíregyháza 1–7 (3173:3325), Nyíregyháza–Pét 5–3 (3301:3210) , Gyula–Nyíregyháza 5–3 (3115:3082), Nyíregyháza–Salgótarján 3–5 (3240:3289), Dynamo–Nyíregyháza 2–6 (3216:3275), Nyíregyháza–BKV Előre 6–2 (3289:3286), Szolnok–Nyíregyháza 8–0 (3259:3090).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában