Nyíregyháza

2023.06.08. 07:00

Százados lett a legfiatalabb női zsoké

A nyíregyházi Gönczi Rebeka huszonnégy évesen olyat ért el, mint amit magyar zsokéhölgy még soha.

A századik győzelem kincset ért a Kincsem Parkban, Gönczi Rebeka önmagának is bizonyított a bűvös számmal

Forrás: Fotók: BNDK Photo

Jó sport a lósport – vallja Gönczi Rebeka, aki egy bűvös számot dédelget: az idén 196 éves magyar lóversenysport legfiatalabb női versenyzője lett, aki elérte a 100 győzelmet. Ráadásul mindezt néhány nappal a 25. születésnapja előtt produkálta: Regina nyergében az első helyen haladt át a célon a 1800 méteres Eleki Hendikepben.

Hat éve írtuk: „A Nemzeti Vágta-győztes Suták Vanda és Gajdos Zsolt, valamint a manapság is remeklő Suták Csenge után újabb nyíregyházi zsoké kápráztatja el a Kincsem Park szakértő közönségét. Gönczi Rebeka még csak három éve debütált, de már tavaly ő lett a hazai galopp amatőr championja. Vagyis abban a mezőnyben a legjobb”.

Már akkoriban is reggelente általában ötkor kelt, és az iskola előtt futott Rebeka, aztán suli után pedig irány az istálló. 2018-ban a Nemzeti Vágta nemzetközi futamán Magyarországot képviselte. A lovasok nem saját paripáikkal, hanem a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtokról kölcsönkapott, sorsolással kiválasztott shagya-arab őshonos magyar fajtájú lovakkal indultak a versenyen. A finálé előtt megbokrosodott a ló, így nagy erőket kellett mozgósítania. Ráadásul verseny közben elszakadt a kengyelszíja, így aztán a negyedik helye előkelőnek számít.

A századik győzelem kincset ért a Kincsem Parkban, Gönczi Rebeka önmagának is bizonyított a bűvös számmal  
Forrás: Fotók: BNDK Photo

Rebeka egy örökmozgó kisgyermeknek számított, akit az édesanyja beíratott egy lovastáborba. Azóta szenvedéllyé vált számára a lovaglás.

– Nagyon sokat köszönhetek a szüleimnek, hiszen egy anyukának és egy apukának nem lehet egy hálás érzés látni, ahogy a gyermekük folyamatosan koplal, kisebb-nagyobb sérülésekkel küszködik. Rengeteg lemondással, áldozattal járt, amíg eljutottam a századik győzelemig. Hálás vagyok a páromnak, Paizs Gábornak, aki tréner a galoppon. Köszönettel tartozom egykor edzőimnek, Kovács Istvánnak, Gajdos Zsoltnak és az összes oktatómnak, az istállómnak, a stábom tagjainak. Bevallom, azoknak is hálás vagyok, akik nem hittek bennem, mert nekik is bizonyítottam az eredményeimmel.

Rebi először 2014. május 18-án az 1921. évi Osztrák Derby győztes lováról, Balbinusról elnevezett futamban indult Álomvilággal a Kincsem Parkban, ahol negyedikként értek célba. Még ugyanabban az esztendőben, augusztus 24-én Winnie-vel már elsők lettek. Pályafutása 50. győzelmét

2019. augusztus 4-én Marlonnal pipálta ki a zsokéhölgy. Bő egy hónappal később horrorisztikus balesetet szenvedett a Kincsem Parkban.

– Befordultunk az egyenesbe, majd gyorsítani szerettem volna Reddel, és az utolsó emlékképem az, hogy elindulunk a föld felé. Onnantól teljes képszakadás. A párom, Gábor is abban a futamban lovagolt, előttem volt, ő látta, mi történt, mert többször is hátrafordult, teljes pánikban volt.

Négy napot voltam a kórházban. Eltört három csigolyám, bevérzett a koponyám. Sokáig gyógytornára jártam, nyakmerevítőt és egy speciális mellényt kellett hordanom. Aztán 2020 márciusában már újra lovon ültem. A baleset leginkább lelkileg viselt meg, a testi fájdalmat jól tűröm.

Gönczi Rebeka megjárta a poklot, nemrégiben viszont új rekordot ért el.  

– Tavaly kilencvenhétnél jártam, most pedig elképesztően boldog voltam, hogy sikerült századszor győznöm. Elsősorban magamnak akartam bizonyítani, hogy képes vagyok erre. A hölgyek között különleges számít az a bűvös szám, a férfiaknál ezt már többen felmutathatták. Ez büszkeséget és plusz löketet ad nekem. A jövőben minél több és szebb győzelmet szeretnék lovagolni. Arra törekszek, hogy minden nap eggyel jobb legyek. Emlékszek, amikor 15 évesen majdnem remegő lábbal néztem a zsokékat, felmerült bennem, hogy egyszer talán ott lehetek közöttük. Akkoriban Varga Zoltán az ezredik (!) versenyét nyerte, ami óriási szám. Úgy érzem, azzal, hogy 24 évesen eljutottam a százig, magamnak, a kis Rebinek is bizonyítottam.

Ladányi Tóth Lajos

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában