Kerékpársport

2023.06.28. 10:37

Szenzációs bajnokságot rendeztek

Az idei évben is társrendezőkén vett részt az NYKSE az ob lebonyolításában.

Az U23-as bajnoki dobogó: Mindszenti Ákos, Valent Márk és a nyíregyházi Hrenkó Norbert (b-j).

Fotó: Vigh Attila

A 2022-es évhez hasonlóan idén is Pannonhalma környékén rendezték meg az országúti országos bajnokság mezőnyversenyét. A június 25-i program délelőtt a hölgyek viadalával kezdődött, a lányokra 5 db 16,8 kilométeres nagy kör és másfél 5,8 kilométeres kis kör, azaz 91,2 kilométer várt, míg a férfiak 9 db 16,8 kilométeres nagy kört és három és fél 5,8 kilométeres kis kört, vagyis 170 kilométert teljesítettek.

Ami a penzumot illeti, az Pannonhalma, Győrság, Halomalja, Pázmándfalu és Nyalka érintésével kanyargott, döntő jelentőségű pontja, a kis körben helyet kapó, helyenként a 15%-os meredekséget is meghaladó emelkedő volt az apátság felé, amelyet a lányok két ízben, a fiúk pedig négyszer abszolváltak.

Bőven volt vármegyei érdekelt

Szerencsére bőven akadt vármegyei érdekeltség, hiszen az esemény társszervezőjeként munkálkodott az NYKSE, azaz a Nyírségi Kerékpárosok Sportegyesülete, amely a lebonyolítás számos területéért felelt. Természetesen a versenyzők között is találtunk olyanokat, akik kerékpáros nyelven szólva a „vadkelethez” kötődtek. A női rajtban a csengeri Szabó Zsófia (Carbonbike Giordana by Gen Z), míg a férfiaknál az egyaránt nyíregyházi Hrenkó Norbert (So.L.me-Olmo) és Nagy Bendegúz (Epronex-Hungary Cycling Team) álltak rajthoz.

Nyugodt tempóban kezdett a hölgyek mezőnye, melynek élén többnyire Vas Kata Blanka (Team SD Worx) diktálta a tempót. A nagy köröket együtt teljesítette a csoport, majd az apátsághoz vezető 940 méter hosszú emelkedőn Vas elindult, a többiek pedig nem tudták tenni rá a kereket. Innen pedig már nem is volt kérdéses a viadal végkimenetele, Vas Kata Blanka sorozatban negyedszer nyerte el a bajnoki címet, mögötte Zsankó Petra (Massi-Tactic) lett a második, míg Jordán Dorka a harmadik – Szabó Zsófia a kiválónak mondható ötödik helyen végzett. 

Érdekesen indult a férfiak versenye, szinte azonnal ellépett egy ötfős sor, akikhez nem sokkal később Fetter Erik (EOLO-Kometa) és Valter Attila (Jumbo-Visma) ugrott fel. Viszont ezt a próbálkozást megfogta a főmezőny, ám a címvédő Valter nyughatatlan volt, így Karl Ádám (Epronex-Hungary) társaságában ismét megindult.

Hrenkó Norbert kitett magáért

A duó előnye bő ötven másodpercnél tetőzött, majd mintegy hetven kilométer megtétele után kissé váratlan módon, a nyíregyházi Nagy Bendegúz (Epronex-Hungary) és Rózsa Balázs (Epronex-Hungary) csatlakozott – bár utóbbi nem sokkal később leszakadt –, így mögöttük érthető módon a magyar kontinentális sor kerekesei már nem dolgoztak, a többieknek kellett összefogniuk az üldözésben.

Hatvan kilométerre a céltól Bendegúz is megadta magát, de Karl sem tudta már tartani a tempót a Jumbo-Visma profijával. A kis kört közel két perces fórral kezdte Valter, miközben mögötte Dina Márton (ATT Investments), Fetter Erik (EOLO-Kometa) és Kusztor Péter (Team Novo Nordisk) triója küzdött a dobogós helyekért. Valter Attila szárnyalt az apátság felé vezető emelkedőn, s végül közel két és fél perces előnnyel nyerte meg 2022 után 2023-ban is az országúti országos bajnokságot. Mögötte Dina Márton lett a második, aki az utolsó előtti körben hagyta faképnél riválisait, míg harmadikként Fetter Erik ért célba – Hrenkó Norbert remekül versenyezve tizenegyedik lett (testalkatából adódóan Norbi nem kifejezetten mondható hegyimenőnek), ezzel az U23-as különverseny harmadikjaként szólították dobogóra. Nagy Bendegúz sajnos nem ért célba. 

– Nagyon nehéz verseny volt – kezdte értékelését megkeresésünkre Hrenkó Norbert. – Közel negyvenöt kilométer/órás átlaggal teljesítettük a viadalt, ami azt hiszem, hogy sok mindent elmond. Valter Attila káprázatos teljesítményt nyújtott, így a papírformának megfelelően megvédte a bajnoki elsőségét. Ami engem illet nem volt könnyű dolgom. A nagy körökben az volt a stratégiám, hogy megüljek a mezőnyben, tartalékoljam az energiám az emelkedőre. Amire beértünk a kis körbe, már csak négyen vagy öten maradtunk a huszonhárom éven aluliak közül, így felcsillant a remény egy jó helyezés megszerzésére, bár előzetesen is ez volt a tervem. Az első két mászásnál még viszonylag jó helyzetben voltam, az U23-as ezüstéremre is megvolt az esélyem, utána viszont egy kissé elfogytam, mindezek ellenére a dobogós hely meglett, így nem lehetek csalódott.

Pozitív volt a visszacsatolás

Az országos bajnokság rendkívül pozitív visszhangot kapott a médiában, először közvetítette azt élőben a közmédia, így a szervezés is tökéletesen vizsgázott.

– Teljes mértékben elégedettek vagyunk, egy közel tökéletes bajnokságot szerveztünk – vélekedett Solymosi János az NYKSE elnöke. – Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, mind a versenyzőktől, mind a támogatóktól, mind pedig a Magyar Kerékpáros Szövetségtől. Nagyon örülünk Hrenkó Norbert U23-as dobogójának is, hiszen köztudott, hogy ő a mi egyesületünkből indult. Az ob utómunkáinak lezártával azonban nem áll meg az élet, július 8-án rendezzük a V4 Kerékpárversenyt, augusztus közepén pedig nyíregyházi központtal jön a lassan már hagyományossá váló ifjúsági világkupa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában