Kerékpárverseny

2023.08.16. 21:16

Norvég szakaszgyőzelemmel kezdődött a világkupa - Fotók, Videó!

Mezőnyhajrával zárult Vásárosnaményban a kétnapos nemzetközi viadal első etapja.

Szon.hu

Pakot András (balról a második) lett a legjobb magyar kerekes Fotó: Pusztai Sándor

Fotó: Pusztai Sándor

A 136,5 kilométeres szakaszon Vásárosnaményból indulva három nagyobb kör várta a beregi térségben a kerekeseket Tákos, Csaroda, Tarpa, Tivadar, Gulács és Jánd településeket érintve – két gyorsasági részhajrával megfűszerezve. 

Az éles rajtot követően folyamatosak voltak a próbálkozások, ám életképes szökés csak mintegy negyven kilométer megtétele után alakult ki, amikor a lengyel Igor Wlodarczyk, a magyar Pollner Balázs, a dán Victor Johannsen, az ugyancsak dán Oskar Hertz (Tscherning Cycling Academy), a norvég Mikal Uglehus, a szlovák Jakub Husar és a cseh Stepan Zahalka hetese szakadt el. 

Az élen haladók legnagyobb előnye mindössze bő egy percnél tetőzött, miközben az első gyorsasági részhajrát Uglehus nyerte. 

Nem nyugodtak a kedélyek 

Az élmezőnyből előbb Husar adta meg magát, majd szűk hatvan kilométerre a céltól a többieket is megfogták. Ahogyan az várható volt, ezt követően sem nyugodtak meg a kedélyek, ellépnie azonban a második részhajráig senkinek sem sikerült – amit szintén Uglehus nyert, aki ezzel megszerezte a pontverseny éllovasának járó zöld trikót. 
Az utolsó húsz kilométerhez közeledve a magyar felmenőkkel rendelkező, dán állampolgárságú Victor Vad (Tscherning Cycling Academy) indult el, aki szűk fél percre el is tudott távolodni a főmezőnytől, de nyolc kilométerre a céltól elfogyott az ereje. 
Innentől a sprintre készülő csapatok vették át a kezdeményezést, elsősorban a norvégok dolgoztak keményen, aminek meg is lett az eredménye, hiszen Felix Orn-Kristoff nyerte a szakaszt a cseh Krys­tof Král és a szlovák Simon Gottstein előtt. 

Megvillant a vb-érmes 

– A stratégiánknak megfelelően alakult ez a szakasz, volt egy szökés, amiben Mikal révén ott voltunk, majd miután azt utolérte a főmezőny, próbáltuk kontroll alatt tartani a történéseket. Az utolsó húsz kilométeren ellépett egy bringás, aki egészen tetemes előnyt dolgozott ki, akkor egy kissé megijedtem, de végül megfogtuk, a sprintben pedig sikerült a legjobbnak lennem – nyilatkozta a célba érkezést követően Orn-Kristoff, aki néhány napja a glasgow-i világbajnokságon nyert bronzérmet. 
Legjobb magyarként Pakot András (magyar nemzeti válogatott) ért célba a tizedik helyen. 

– A rajttól kezdve folyamatosak voltak a lószok, majd elment a nap szökése, amiben Pollner Balázs révén volt egy csapattársam is, így az egyik kitűzött célunkat megvalósítottuk, azaz delegáltunk egy kerekest az elmenésbe. Nagyon nagy volt a tempó a szakasz során, örülök, hogy végül sikerült a top 10-ben zárni, bár szerettem volna előrébb végezni, de ebben ezúttal ennyi volt – mondta a szakaszt követően a legjobb magyarnak járó megkülönböztető mez tulajdonosa, Pakot András. 
A legjobb elsőéves kerekesnek járó kék trikót ugyancsak Felix Orn-Kristoff szerezte meg, ám azt a második szakaszon a cseh Král viselheti, hiszen a norvég tehetség a sárga trikóban versenyezhet Ibrányban. 

A Nations’ Cup Hungary két félszakasszal folytatódik, augusztus 17-én délelőtt Ibrány (86,3 kilométer) körül köröz a karaván, míg délután egy nyíregyházi (3,5 kilométer) egyéni időfutammal zárul a viadal. 

Eredmények

1. szakasz, Vásárosnamény–Vásárosnamény (136,5 km) 
1. Felix Orn-Kristoff (Norvégia) 2:56:032. Krystof Král (Csehország) a. i.3. Simon Gottstein (Szlovákia) a. i.4. Kacper Mientki (Lengyelország) a. i.5. Juraj Vrbik (Szlovákia) a. i.6. Gabriel Preyler (Ausztria) a. i.7. Simon Schabernig (Ausztria) a. i.8. Mikal Uglehus (Norvégia) a. i.9. Jesper Stiansen (Norvégia) a. i.10. Pakot András (Magyarország) a. i.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában