Kerékpársport, BMX Freestyle Park

2023.08.12. 10:10

Tisztes helytállás a világelitben

A skóciai Glasgow adott otthont az első összkerékpáros világbajnokságnak.

Ujváry Zoltán Skóciában.

Fotó: magánarchívum

Ujváry Zoltán profi BMX versenyző a napokban ért haza a világbajnokságról, majd töretlen lendülettel máris edzésbe állt, hogy felkészüljön a soron következő versenyére. Augusztus 3. és 13. között Glasgow adott otthont az első összkerékpáros világbajnokságnak, ahol tizenegy versenynap alatt a sportág tizenhárom szakágában osztottak érmeket. Az egyfajta mini olimpiának is beillő eseményen Ujváry Zoltán személyében egy nyíregyházi sportoló is részt vett.

Három magyar a mezőnyben

A BMX Freestyle Park szakág férfi mezőnyében hatvanhat kerekes vágott neki a küzdelmeknek, köztük három magyar: Kempf Zoltán, Szepesi Tibor, valamint vármegyénk kiválósága. A háromnapos megmérettetés nyitányán a kvalifikációé volt a főszerep, majd jöttek az elődöntők, illetve a finálé. A világelit erősségét jól mutatja, hogy minimális különbségek döntöttek a bringások között, sajnos a legjobb huszonnégybe egyik magyar srác sem tudott kvalifikálni, közülük a legelőkelőbb helyen éppen Ujváry végzett, aki a sportszakmai szempontból kiválónak mondható harmincharmadik helyen zárt.

– Izgatottan vágtam neki pályafutásom második világbajnoki szereplésének – mondta röviden a versenyt követően Zoltán, aki 2022-ben, Abu Dzabiban 51. lett. – Egyértelműen sikerült az előrelépés, hiszen ez a vb jobban sikerült, mint a tavalyi, ráadásul mindössze pár hellyel maradtam le a döntőről, de cserébe rengeteg új élmény ért, ezen az egészen fantasztikus módon megrendezett sporteseményen.

A hazaiak ünnepelhettek

A világbajnoki címet végül a brit Kieran Reilly érdemelte ki, aki az ausztrál Logan Martint, valamint az amerikai Nick Bruce-t utasította maga mögé a szivárványszínű trikóért zajló csatában – a kerékpársportban a világbajnokok egy évig viselhetnek megkülönböztető mezt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában