Ökölvívás

2023.10.07. 08:01

A magyar bunyó nagyágyúi a fiatalok pofonosztásán

Az olimpiai bajnok Gedó György mellett a moszkvai bronzérmes Váradi János is részes volt az éremosztásoknak.

Szon.hu

Gedó György véleményére sokan voltak kíváncsiak

Fotó: Mán László

Az elmúlt héten négy napon át, csütörtöktől vadsárnapig Nyíregyházára fókuszált a magyar ökölvívás. A Continental Aréna adott otthont az ifjúsági és junior bunyósok országos bajnokságának. A korosztály rangos versenyén hetvenegy szakosztály képviseletében háromszázegy ökölvívó lépett ringe. Az eredményekről a nyíregyháziak szerepléséről már beszámoltunk, ám azt is ki kell hangsúlyoznunk, hogy a magyar ökölvívás nagyágyúit, ikonjait is láthattuk a Continental Arénában. A zárónapi eredményhirdetésen a sportág világhírű nagyságai adták át a díjakat a fiataloknak.

Köztük Gedó György négyszeres olimpikon, papírsúlyú olimpiai bajnok (1972 München), aki kislégsúlyú kétszeres Európa-bajnok (1969 Bukarest, 1971 Madrid) és Eb-bronzérmes (1975) nyolcszoros magyar bajnok. Ugyan bottal járt ám humorát nem veszítette el.

Váradi János is osztotta a medálokat
Fotó: Mán László

A másik ötkarikás medálos az a Váradi János volt, aki nyíregyházi versenyzőként szerzett bronzérmet a moszkvai olimpián légsúlyban háromszoros Európa-bajnoki ezüstérmes (1983 Várna, 1987 Torino és 1989 Athén). Ezen túl az 1979. évi junior világbajnokság bronzérmese, 1980. évi junior Európa-bajnokság aranyérmese.

A szorítósarokban is nagy nevek álltak. A pécsieknél Alvics Gyula, aki kilencszeres magyar bajnok, világbajnoki résztvevő (1982), kétszeres Eb-ezüstérmes (1982, 1985). Ő volt a magyar bajnok 1980-ban ám moszkvai olimpiára mégsem ő, hanem a 3. helyezett Lévai István utazhatott. Négy esztendővel később a szocialista tömb által bojkottált Los Angeles-i olimpia helyett megtartott Barátság-versenyek közül az ökölvívótornát Kubában rendezték meg, ahol a döntőben egy hazai versenyzőtől szenvedett pontozásos vereséget, így ezüstérmes lett. Alvics második helyezését később a hivatalos magyar sportszervek „rendes” olimpiai éremként Ismerték el, annyiban legalábbis, hogy az ötkarikás játékokon elért ezüstéremért járó állami járadékot számára is odaítélték.

A Honvéd fiataljait sem akárki pallérozta. Balzsay Károly amatőrként junior világbajnoki ötödik volt (Havanna, 1996), junior Európa-bajnokságon második (Birmingham, 1997 és  (Perm, 2002.). Profiként a Bokszvilágszervezet (WBO) nagyközépsúlyú volt világbajnoka. Emellett hétszeres amatőr magyar bajnok, 2008 júliusában a WBO listavezetője és interkontinentális bajnoka. Profiként a mérlege: 27 mérkőzés, 25 győzelem (18 KO) és 2 vereség (1 KO).Visszatérve a nyíregyházi színekben olimpikonokhoz,  a lelátón láthattuk Balogh Vilmost, az 2000-ben Athénban lépett szorítóba. A harmadik az a Kovács Richárd, aki a lengyelországi Európa-játékokon szerezte meg a jövő évi, párizsi olimpia indulási jogát. Ricsi díszvendégként emelte a rendezvény rangját.

Az NYVSC- Big Boxing négyese (balról): Kovács Richárd, Kiss Sándor, Nagy Lajos és Kassai Ignác.
Fotó: Mán László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában