Karácsony

2023.12.22. 12:10

Távol a családtól

A Kisvárda Master Good SE két japán légiósa hazánkban tölti a karácsonyi ünnepeket.

Akijama Nacumi

A Kisvárda Master Good SE élvonalbeli csapata szerdán közösen karácsonyozott, csütörtökön és pénteken aztán folytatták a munkát. Az ünnepeket aztán majdnem mindenki családi körben, szerettei között tölti. A nagy távolság miatt azonban a gárdai japán légiósai hazánkban karácsonyoznak. 
A karácsony Japánban nem nemzeti ünnep. Abban nagyon hasonlít a miénkhez, hogy kivilágítják a házakat, utcákat és emellett a szeretet kap szerepet. Viszont ők ezen a napon egy nagyot buliznak, náluk a karácsony olyan, mint nálunk a szilveszter, december 31-én pedig visszafogottan, családiasabb légkörben köszöntik a következő esztendőt. Nincs nagy hagyománya, mert a lakosság csupán körülbelül 1%-a keresztény vallású, ebből kifolyólag a többség számára a karácsony nem vallási ünnep, sőt, épp ellenkezőleg, szerepe sokkal inkább a Valentin naphoz hasonlít és csupán egyetlen napig ünneplik, méghozzá december 24-én. Ezen a napon minden a társaságról és az ismerkedésről szól. A japánok úgy tartják, hogy aki ilyenkor magányos, az egyedül fogja tölteni a következő esztendőt. Náluk a szent este a randiról szól, japán nyelven: deeto (az angol date szóból). Aki nincsen deeton december 24-én, az valószínűleg egyedül tölti a következő évet, és lehet, hogy hátralévő egész életét is.
Hagyományos karácsonyi ételeik sincsenek, a sült csirke azonban egyetlen asztalról sem hiányozhat, amit azonban nem saját maguk készítenek el, hanem rendelnek. A KFC gyorsétterem lánc 1974-ben találta ki a „Karácsonyra Kentuckyt!” szlogent, ami olyan hatalmas sikert aratott a japánok körében, hogy a karácsony és a sült csirke máig összetartozó fogalmakká váltak.
Nekünk és főleg háziasszonyainknak, akik hajnaltól estig sütnek, főznek, készülődnek, furcsának tűnhet ez a hagyomány, azonban a szigetországban olyannyira elterjedt, hogy a gyorsétteremben ajánlatos már jó előre rendelni, ha karácsonykor rántott csirkét és népszerű holland-amerikai káposztasalátát (coleslow) akarnak enni.
–  Budapesten a barátaimmal és azok családjával töltöm az ünnepeket. Természetesen megajándékozzuk egymás és a japán szokásoknak megfelelően a párok elmennek randizni. Az ajándékok 24-én este kerülnek a fa alá, miután lefeküdtek a gyerekek. Nincsenek hagyományos ünnepi ételeink, sült csirke mindig kerül azonban az ünnepi asztalra, amelyet a KFC-től fogunk rendelni – mondta a Kisvárda jobbszélsője, Akijama Nacumi.
A csapat nyáron érkezett japán légiósa, Mihara Ajano Kisvárdán karácsonyozik.

Mihara Ajano

– Ez az első karácsonyom Magyarországon, biztos furcsa lesz távol a szeretteimtől, egyébként nálunk nagyobb ünnepnek számít az újév. Face Time-on fogok beszélgetni a családommal és a barátommal. A sok pihenés mellett filmeket fogok nézni. Kedvenc ételem a lasagne, de a sült csirkét is kedvelem, ez utóbbit fogok készíteni, mert találtam egy jó receptet – mondta Mihara Ajano.
Meri Kurisumasu, Aki és Aja!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában