Darts

2024.01.04. 14:36

A darts új világbajnokáé a győzelem, az angol tinisztáré a jövő

A 28 éves angol játékos kőkemény csatában szerezte meg élete első vb-címét a fenomenálisan játszó tizenhat éves angol tini ellen.

Szon.hu

Fotó: ANP via AFP

A darts-világbajnokság döntőjében már csak egy lépésnyire volt a világbajnoki címtől a torna meglepetésembere, a 17. életévét január végén betöltő angol tehetség, Luke Littler. A fiatal csillagot azonban a harmadik helyre rangsorolt honfitársa, Luke Humphries egy emlékezetes fináléban legyőzte, így a világranglista élére álló 28 éves játékos pályafutása során először nyerte meg a vébét. 

Tündérmesének indult, végül kőkemény thrillerrel zárult az idei PDC darts-világbajnokság, melynek döntőjében a mindössze tizenhat éves angol szupertini, Luke Littler és a világranglista élén álló, korábbi korosztályos vb-győztes Humphries csapott össze. A 28 éves angol 4-2-es hátrányból sorozatban öt szettet behúzva nyerte meg élete első világbajnoki címét. „Nem tudnám szavakba önteni, milyen nagyszerű érzés világbajnoknak lenni” – nyilatkozta Luke Humphries a döntő után.

Humphries megcsinálta, Littleré a jövő

Az első négy szett után 2-2 volt az állás, de ekkor még úgy nézett ki, hogy a tizenhat éves ifjú angol tündérmeséje vb-győzelemmel fog véget érni. – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról. A 28 éves Luke Humphries a folytatásban azonban feljött 4-3-ra, és innen óriási fordulat következett be a meccsen. A 28 éves angol sorozatban szórni kezdte a triplákat, és egy újabb 180-nal megdőlt a rekord: ez volt a vb 902. 180-as köre, ilyen sok még soha nem született egy világbajnokságon sem – olvasható az Origón. Humphries koncentráltabb teljesítményt nyújtott, és a világranglista éllovasa sorozatban öt szettet hozva, végül 7-4-re nyert, és élete első világbajnoki címének örülhetett. Hamarosan ő fogja uralni a darts világát! Hihetetlen játékos. Még senkit sem láttunk tizenhat évesen ennyire hideg fejjel játszani. Ő egészen más, mint korábban bárki más. Már most a világ egyik legjobb játékosa – dicsérte ellenfelét Humphries, aki a vébének harmadik kiemeltként vágott neki, a győzelmével a lista élére állt. Az angol játékos a döntőben kiválóan játszott: úgy ért el 103,67-es körátlagot, hogy dobott 23 db 180-ast, a kiszállókat pedig 43,1 százalékos hatékonysággal dobta – írta a Magyar Nemzet.

A csodatini a vb szenzációja

A fergeteges teljesítménye miatt sok szurkoló a darts tinicsillagának sima győzelmét várták a döntőben, mivel Luke Littler a menetelése alatt olyan legendás világbajnokokat ejtett ki, mint a holland Raymond van Barneveld, vagy a 2018-ban világbajnoki címet nyerő Rob Cross – olvasható az Origón. A vereség ellenére ő volt a vb felfedezettje, akiről szinte záporoztak a hírek a torna alatt. A fiatal játékos az első dartskészletét másfél évesen kapta, nyolcévesen már kocsmákban versenyzett, a kebab a kedvenc étele, amiből ipari mennyiséget fogyaszt, és ő még nem fogyaszthat alkoholt – írta a Magyar Nemzet. „Bejutottam a döntőbe, és lehet, hogy a következő öt-tíz évben ez egyszer sem sikerül majd. Második vagyok, ami nagy dolog, de nyerni akartam” – értékelt picit csalódottan a valaha volt legfiatalabb döntős a finálé után, aki a vb-n 31 szettből 25-öt megnyert. A darts legendás alakja, a tizenhatszoros világbajnok Phil Taylor Michael van Gerwenhez hasonlította Littlert, és minden bizonnyal ő lehet a sportág következő nagy korszakos játékosa.

https://www.youtube.com/watch?v=VkXuzM-ZF-8 

https://www.youtube.com/watch?v=hDwtWclGkn8 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában