Nyíregyháza

2024.02.22. 17:30

Különleges program, melyben együtt sportolhattak fogyatékkal élők és épek

Néhány órára bele lehetett kóstolni egy „más” világba, ami nem is áll tőlünk olyan távol, mint gondolnánk.

Kanalas Ottilia

Fotó: Gazdag Mihály

– Miben más fogyatékkal élő gyerekekkel, fiatalokkal sportolni? Semmiben – hangzott el a II. Inkluzív sport-és egészségnapon a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karán csütörtökön. Az aktív sportnap üzenete az volt: az értelmi fogyatékkal élő fiatalok ugyanolyan aktivitással élhetnek, ugyanúgy kamatoztathatják tehetségüket a sportban, mint ép társaik. Éppen ezért az inkluzív sportban rejlő lehetőségeket érdemes másoknak is megmutatni, de elsősorban azoknak a leendő védőnőknek, szociális munkásoknak, gyógypedagógusoknak, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek fogyatékkal élőkkel, s szüleikkel. S hatással lehetnek arra, hogy a fogyatékkal élők ne elzárkózva, hanem a lehetőségeiket kiaknázva éljenek. Ezt a fajta közös gondolkodást hívhatjuk érzékenyítésnek is, amely a segítőszakmákban elengedhetetlen. Így hát pár órára az egészségtudományi kar Zilahi-terme „sportcsarnokká” alakult át, ahol az egyik sarokban egészségmegőrzési tanácsokat kaphattak az egyetemi kar hallgatói, a másik végében a Kölyök Sport Programmal, Zora kutyával és Fókusz Mentő-és Segítőkutyás Egyesülettel ismerkedhettek meg, de Kiss Tamás világbajnok speciális sportolót is ki lehetett hívni egy asztaliteniszez meccsre, miután Illés Dániel, a 4 for Dance táncosa alaposan megmozgatta a résztvevőket a bemelegítésen. Egyszóval néhány órára valóban bele lehetett kóstolni egy „más” világba, ami nem is áll tőlünk olyan távol, mint gondolnánk, a mi életünknek is szerves része.

Szoros együttműködés

Mint azt Jávorné dr. Erdei Renáta oktatási dékánhelyettestől megtudtuk, a rendezvény mögött a kar széles körű, sok évre visszanyúló együttműködése áll a Verzár Frigyes Szakkollégiummal és a Magyar Speciális Olimpia Szövetséggel. – Hallgatóink sok évvel ezelőtt a Magyar Speciális Olimpia Szövetségnél vállaltak önkéntes feladatokat, onnan indult a kapcsolat, amit az évek során szorosabbra fűztünk, és egy közös pályázattal is támogattunk. Karunk az oktatási és kutatási tevékenysége mellett a szakmai környezetre is nagy hangsúlyt fektet, hiszen a szakmai terepen szereznek gyakorlatot, tapasztalatot hallgatóink. Igyekszünk őket a preventív gondolkodás és az érzékenyítés felé orientálni, ennek egyik fontos része a fogyatékkal élők sportolását segítő önkéntes tevékenység is. Az elmúlt években megpróbáltuk keretbe foglalni, kurzusként kínálni a hallgatóknak ezt a speciális területet. Úgy gondoljuk, a közösen megszerzett tapasztalatokat érdemes egy egyesített egyetemi programban összefoglalni, az egészségfejlesztő, intervenciós mintaprogramokat olyan formába önteni, ami más környezetben, más intézmények számára is alkalmazható – mondta el a dékánhelyettes.

Wiesnerné Oravecz Éva, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség elnöki tanácsadója elismeréssel szólt a nyíregyháziak munkájáról. Mint mondta, mindig vannak új belépők, ezért ez a rendezvény kiváló alkalom arra, hogy a hallgatók megismerjék, mivel foglalkozik a szervezetük, mi az speciális olimpia, milyen lehetőséget nyújt a gyerekeknek, hiszen a védőnők, gyógytornászok, gyógypedagógusok lesznek azok, akik közvetlenül találkoznak velük.

Nyitottság, elfogadás

Ma már egy fogyatékkal élő gyereknek nem kell lemondania a sportolásról, nagyon szép eredményeket érhetnek el. – A Magyar Speciális Olimpia Szövetség 23 sportággal működik és mindegyiket nagyon szeretik a gyerekek, mindegyiknek meg van a maga szépsége, a maga esszenciája. Mit mondjak? „Zajlik az élet”! Mindig van mire készülni, a nyári világjátékok után már a télire készülünk, Torinóra. Szerencsére rengeteg meghívásra eljutnak a gyerekeink, s a magyar versenyrendszerben több mint 100 versenyt szervezünk meg egy évben, így mindenki megmutathatja tehetségét, szorgalmát – tette hozzá Wiesnerné Oravecz Éva.

A speciális olimpia nyíregyházi mozgatórugója, a szakkollégium igazgatója Pázmány Viktória, aki elmondta, nálunk igen erős a Kölyök Sport, ami az utánpótláskorú gyerekek sportedzéseire való felkészítését jelenti 8-10 éveseknek. Ezen kívül népszerű a floorball, a kosárlabda és az úszás, s asztaliteniszezni is szeretnek a srácok. A szakember szerint, ha van egyfajta nyitottság azokban, akik fogyatékkal élőkkel foglalkoznak, a képzelt falak ledőlnek s hamar rájönnek arra, hogy nyitottsággal, elfogadással, apró lépésekben ugyanolyan célokat el lehet velük is érni, mint bárki mással.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában