Kerékpársport, BMX Freestyle, Ujváry Zoltán

2024.03.06. 13:00

Nyíregyházi klubban folytatja a BMX-es

Hazaigazolt az egyik legjobb BMX Freestyle versenyző, Ujváry Zoltán.

Ujváry Zoltán készen áll a kihívásokra.

Fotó: UCI

A 2024-es szezont már az NYKSE, azaz a Nyírségi Kerékpáros Sport Egyesület színeiben kezdte meg az olimpiai kvótáért harcoló Ujváry Zoltán.

Rendbe teszik a pályát

– Előzetesen az volt a terv, hogy Vecsésről Debrecenbe igazolok, de megkeresett a Nyíregyházi Sportcentrum, akiknek a segítségével végül az NYKSE váltotta ki az idei licencemet – mondta el lapunk megkeresésére Ujváry Zoltán. – A miértre nagyon egyszerű a válasz, itthon akarok felkészülni a versenyeimre, ennek kapcsán pedig a jövő héten meg is kezdjük a Nyíregyháza Skate Park rendbetételét. Jelen állás szerint két félelemmel is bővül majd a pálya, ami így tökéletes lehetőséget biztosít majd számomra. Az egyesület viszont úgy határozott, hogy a korábbi rongálások miatt a nagyközönség előtt nem nyitja meg a létesítményt. A hosszú távú cél viszont az, hogy találjunk olyan fiatalokat, akik kedvet éreznek a sportág iránt, és idővel felduzzasszuk a vármegye BMX-es társadalmát.

A 2023-as Magyar Kupa győztese, aki a krakkói Európa-bajnokságot az előkelő nyolcadik helyen abszolválta már túl van a 2024-es világkupa-sorozat első versenyén, amelynek február 22. és 25. között a japán Enoshima adott otthont.

– Eléggé váratlanul ért a dolog, mivel előzetesen úgy volt, hogy én nem indulok ezen a világkupán – folytatta a szakág egyik legjobb magyar versenyzője. – Éppen Hollandiában edzőtáboroztam, amikor szóltak, hogy utazni kell, szerencsére volt még az indulásig négy-öt nap, így sikerült megoldani a dolgokat. Szerencsémre Eindhovenben el tudtam végezni azt a munkát, ami ahhoz kellett, hogy értékelhető eredményt érhessek el Japánban.

Az ázsiai szervezés sajnos nem volt a legjobb, így az eső elmosta a verseny nagy részét, a kerekesek mindössze egyetlen napon tudták összemérni az erejüket. A megmérettetést a sportág egyik koronázott királya, a francia Anthony Jeanjean nyerte, míg Ujváry legjobb magyarként a huszadik helyen zárt, ezzel 110 UCI világranglista pontot gyűjtve.

Az időjárás volt az úr

– Tíz napot töltöttünk Japánban, ami egy egészen elképesztő ország – tekintett vissza a kint töltött időre a kerékpáros. – Enoshima lényegében Tokió egyik külvárosa, ahol az volt a legérdekesebb, hogy felépítették a 2020-as (2021-es) olimpia fedett BMX pályájának a mását, viszont a világkupát nem ott, hanem egy onnan viszonylag távolabb eső nyitott pályán rendezték. Sajnos a négy napból hármat is elmosott az eső, így nem nagyon értettük, hogy miért nem vitték át a fedett létesítménybe a viadalt, hiszen edzés jelleggel mi is kipróbálhattuk azt a pályát, ami egyébként óriási élmény volt. Az időjárás viszontagságai miatt próbálták két napba sűríteni a programot, a kvalifikációs futásaim jól sikerültek, így bejutottam a döntőbe, amit ismét tönkretett az időjárás, így végül a huszadik helyen végeztem. A mutatott teljesítménnyemmel elégedett vagyok, ellenben szerintem még lett volna bennem annyi, hogy négy pozíciót előre lépjek.

Matematikailag még van esély

Ami a szezon folytatását illeti, az elkövetkezendő időszakban ismét a felkészülés kapja a főszerepet, amit az április végi C1-es besorolású debreceni nemzetközi verseny, majd pedig a francia világkupa követ. 

Matematikailag még megvan az esély az olimpiai kvótára is, a realitásokat nézve viszont a megszerzési kritériumok bonyolultsága miatt vélhetően 2024-ben nem lesz magyar BMX Freestyle versenyző Párizsban, pedig mint az ismert, a két állomásból álló selejtező egyik helyszíne éppen Budapest lesz, ahol június 20. és 23. között mérik majd össze az erejüket a legjobb BMX Freestyle-osok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában