Nagyvilág

2012.12.16. 19:19

Monti döntésére vár Olaszország

Róma, 2012. december 16., vasárnap (MTI) - A távozó olasz miniszterelnök, Mario Monti vasárnap sem közölte, hogy részt kíván-e venni a választási küzdelemben.

Róma, 2012. december 16., vasárnap (MTI) - A távozó olasz miniszterelnök, Mario Monti vasárnap sem közölte, hogy részt kíván-e venni a választási küzdelemben.

"Mindenkinek boldog karácsonyt kívánok!" - csupán ennyit mondott az újságíróknak Mario Monti az államfővel, Giorgio Napolitanóval tartott találkozója után. Hivatalosan a héten rendezett EU-csúcsról beszéltek, de az olasz sajtó biztosra vette, hogy az elnök és a kormányfő a következő napok belpolitikai eseményeit egyeztette. A héten a római parlament megszavazza a költségvetési törvényt, melynek elfogadása után Monti benyújtja lemondását.

Napolitano közleményében úgy fogalmazott: Monti személyesen tisztázza majd, hogy miniszterelnök-jelölt lesz-e vagy sem.

Andrea Riccardi, a Monti-kormány integrációs minisztere, a Szent Egyed közösség elnöke úgy nyilatkozott, hogy a leköszönő kormányfő hamarosan beszédet intéz Olaszországhoz.

Montinak a jobbközép élén való jelölését sürgette ismét elődje, a miniszterelnöki tisztségről tavaly novemberben lemondani kényszerült Silvio Berlusconi, a Szabadság Népe (PdL) elnöke, arra kérve őt, hogy legyen "az ország többségét képviselő mérsékeltek összetartója". Ha Monti nem jelöli magát, Berlusconival is győzni tudunk - tette hozzá Angelino Alfano, PdL-főtitkár.

Ezzel egy időben a "sem Montit, sem Berlusconit" nem akaró PdL-tagok új párt alapításába kezdtek.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!