Időjárás-jelentés – 2016. július 22.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Európa időjárását ciklonális rendszerek, illetve helyi hatások alakítják. Már napok óta a Kelet-európai-síkság térségében örvénylő ciklon okoz Ukrajnában, Fehéroroszországban és Oroszország európai területén változékony, felhős, több alkalommal csapadékos időt. A ciklon áramlási rendszerében a meleg levegő egészen az északi szélességekig feljutott, az Ural előterében is a legmelegebb órákban 28, 32 fokot mérnek. Ciklon alakítja a Brit-szigetek, Franciaország és a Benelux-államok időjárását is. A két ciklon között – jellegtelen nyomási mezőben – helyi hatásokra az Alpok és a Kárpátok térségében is kialakulnak záporok, zivatarok, de emellett meleg, nyári az idő. A legmelegebb azonban továbbra is Dél-Spanyolországban van, ahol 38, 40 fokig emelkedik délutánra a hőmérséklet. Szombat estig a Kárpát-medencében is folytatódik a meleg, de szórványosan kialakuló záporokra, zivatarokra is számíthatunk.

Várható időjárás az ország területén szombat estig

A több-kevesebb napsütés mellett térben és időben változó felhőzetre számíthatunk. Szórványosan várható zápor, zivatar. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, szélerősödés zivatarok környezetében lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 21 fok között alakul, a melegebb a nagyvárosokban, valamint a vízpartokon várható.
A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 28 és 33 fok között valószínű.

– MTI –
hirdetés