Kelet-retro

2020.05.22. 07:00

50 perc alatt Nyíregyházáról a fővárosba

Felidézzük, miről számolt be a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Forrás: Shutterstock

1970. május 22., péntek

Ez a család összesen négy házat veszített Komlódtótfaluban – mentik a menthetőt

1990. május 22., kedd

50 perc alatt Nyíregyházáról a fővárosba

A pillanat megismételhetetlen: hétfőn negyed tíz után öt perccel a levegőbe emelkedett a HA-LAC lajstromjelű repülőgép. Ezzel három évtizedes szünet után ismét kezdetét vette a polgári repülés. Egy történelmi adalék: Nyíregyháza és Budapest között 1931-ben indult rendszeres repülőjárat – az első géppel Krúdy Gyula is hazalátogatott szülővárosába –, és az utolsó 1962-ben ért földet.

A repülés rendkívüli előnyöket kínál, talán elég a legfontosabbat megemlíteni: mindössze ötvenc percre van szükség ahhoz, hogy a gép felszállás után Budaörsön landoljon. A jelenlegi menetrend szerint hétfőn és csütörtökön indulnak a tizenöt személyes, csehszlovák gyártmányú repülőgépek. A Repülőgépes Szolgálat elsősorban üzletemberek utazására számít, akiknek minden perc drága, de bárki utazhat, aki megfizeti a 2500 forintos menetjegyet.

Életveszélyes sérülést okozott a tiszadobi Spartacus dárdája

Nem tudni, R. J.-re a tévében szombat este vetített Spartacus című amerikai film hatott-e, mindenesetre tény: az ő dárdája is repült és súlyos sérülést okozott.

A fiatalkorú R. J., a tiszadobi Gyermekváros és Szakmunkásképző Intézet neveltje egy hosszabb bot egyik végére két darab nyitott pengéjű zsebkést kötött, mellyel halat és békát akart fogni. Május 20-án a Tisza-holtágnál lévő erdős területre ment, közben a dárdát maga elé dobálta. Amikor az arra sétáló K. P.-t utolérte – annak ellenére, hogy vele sosem volt haragban – ijesztésképpen rákiáltott, hogy vigyázzon, majd felé hajította a dárdát, ami K. P. mellkasába hatolván életveszélyes tüdősérülést okozott. R. J. a fiúnak rögtön segíteni próbált, a gyermekvárosba támogatta.

Mivel közeledik a nyári szünet, fokozottan kérjük a szülőket, hogy a harci játékok veszélyeire hívják fel gyerekeik figyelmét. A tiszadobi ügyben a vizsgálat szakértők bevonásával folyik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában