Sport

2015.06.10. 13:28

MOB - Pályázati szándéknyilatkozat a 2024-es játékokra

Budapest, 2015. június 10., szerda (MTI) - A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szerdai közgyűlésén úgy döntött, hogy támogatja a 2024-es olimpia és paralimpia pályázati szándéknyilatkozatának benyújtását.

Budapest, 2015. június 10., szerda (MTI) - A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szerdai közgyűlésén úgy döntött, hogy támogatja a 2024-es olimpia és paralimpia pályázati szándéknyilatkozatának benyújtását.

A MOB javasolja Budapest közgyűlésének, hogy szintén támogassa a szándéknyilatkozatot, valamint hatalmazza fel Tarlós István főpolgármestert, hogy a főváros képviseletében a MOB-bal közösen nyújtsa be a jelentkezést.

A közgyűlés a határozat előtt meghallgatta a megvalósíthatósági tanulmányról készült beszámolót, amely szerint a "budapesti olimpia megvalósítható és megtérülő vállalkozás, a magyar pályázat esélyes a 2024-es olimpiára".

A tanulmány szerint az olimpia gazdasági előnye, a nemzetgazdaság többletjövedelme 1100 milliárd forintra becsülhető, az olimpiához szükséges befektetés összege pedig ennél kevesebbre, 774 milliárd forintra tehető.

A dokumentum úgynevezett masterplanje dél-budapesti helyszínt javasol, de vidéki helyszínekkel is számol, és 2024. július 19. és augusztus 4. közötti időpontot tart megvalósíthatónak.

A közgyűlésen először Borkai Zsolt, a MOB elnöke felidézte az olimpiai pályázat eddigi előzményeit. Emlékeztetett rá, hogy miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tavaly decemberben elfogadta a hatékonyabb és a korábbinál költségkímélőbb lebonyolítást ösztönző Agenda 2020 programot, a MOB szakmai testületet hozott lére. Ezután a MOB közgyűlése február 6-ai határozatában javasolta Magyarországnak és Budapest városának, hogy fontolja meg a 2024-es budapesti nyári olimpiai és paralimpia megrendezését. Borkai hozzátette: ezt követően széleskörű szakmai és társadalmi párbeszéd kezdődött az olimpiai pályázatról, valamint szakmai konferenciasorozat is indult, amelynek legutóbbi állomása kedden Győrben volt, a következő pedig június 25-én Szegeden lesz.

Ezzel párhuzamosan június 13-án kezdődik a Családi Fesztivál a Magyar Olimpiáért lakossági rendezvénysorozat. Ennek helyszínein az olimpiai iránt érdeklődők játékos keretek között próbálhatják ki az ötkarikás sportágakat. valamint sikeres hazai előadók koncertjeit is meghallgathatják. Az első ilyen fesztivált szombaton a fővárosi Groupama Aréna parkolójában tartják, majd az ország nagy városaiban folytatódik a nyári eseménysorozat.

A MOB közgyűlésen részt vett Tarlós István is, aki megerősítette, hogy a Fővárosi Közgyűlés június 23-i ülésén - az olimpia nemzetközi napján - dönt majd a kérdésben, és "nagy valószínűséggel egyhangúlag a pályázati szándéknyilatkozat benyújtása mellett lesz", s - amint jelezte - azt várhatón a kormány is támogatni fogja.

"Magyarország megszolgálta az olimpiát, de legyünk óvatosan optimisták" - hangsúlyozta a főpolgármester, aki szerint Budapestnek előbb-utóbb meg kell kapnia az olimpiát, ezért "fussunk neki úgy, hogy meg is kapjuk!"

A 2024-es játékokra idén szeptember 15-ig lehet jelentkezni, a házigazdáról 2017-ben Limában dönt a NOB. Eddig Boston, Hamburg és Róma jelezte, hogy versenybe száll a rendezés jogáért.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!