Nagyvilág

2012.01.03. 10:06

Ukrán sajtó a budapesti ellenzéki demonstrációról

Visszafogottan ugyan, de a vezető hírek között számolt be kedden az ukrán sajtó a hétfői budapesti békés ellenzéki tömegdemonstrációról.

Visszafogottan ugyan, de a vezető hírek között számolt be kedden az ukrán sajtó a hétfői budapesti békés ellenzéki tömegdemonstrációról.A hétfő esti budapesti megmozdulásról szóló beszámolóiban a legtöbb ukrán sajtótermék az Ukrinform és a RIA Novosztyi hírügynökség híradásait vette át, melyekben felületesen, sőt helyenként hibásan idézték fel az eseményeket. Csupán néhány ukrán hírben szerepel az például, hogy a mintegy 30 ezres tömeg az Operaházban zajló ünnepség okán vonult ki a környező utcákba.

Az Ukrinform rövid híradásában kiemeli, hogy a tiltakozók az új Alkotmány visszavonását, a demokrácia garantálását, sajtószabadságot, és a kormány lemondását követelték. A beszámolóban Szanyi Tibor MSZP-s képviselő szavait idézik, miszerint: „A tömeg erejével demonstráljuk, hogy a köztársaság visszatér!”

Civil szervezetek az  új Alaptörvénnyel szemben

A RIA Novosztyi – külföldi hírügynökségekre, többek között a Reutersra hivatkozva – azt is megírta, hogy a megmozdulást civil szervezetek szervezték a most életbe lépett új Alaptörvénnyel szemben, amelyet az Országgyűlés két-harmados többségének támogatását élvező Orbán-kormány vitt keresztül. A híradásban Székely Sándort, a Magyar Szolidaritás Mozgalom társelnökét idézik, akinek a nevét következetesen Sandor Sekelinek írták, s aki azt nyilatkozta, hogy ez az alkotmány megsemmisíti azt az egyensúlyt, amelyet 1989-ben sikerült létrehozni.

A beszámolók kiemelik azt is, hogy Hillary Clinton amerikai külügyminiszter és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is aggodalmát fejezte ki Orbán Viktornak az új magyar Alkotmány egyes kitételeivel kapcsolatban.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!