Kisvárda hírei

2012.12.19. 15:34

Birtokba vették a városlakók a „Sétáló utcát” Kisvárdán

Kisvárda– „Kisvárda Funkcióbővítő integrált település fejlesztése” elnevezésű város rehabilitációs, városközpont funkcióbővítő fejlesztésére 769.579.360,- Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a város Európai Uniós forrásból. A projekt teljes összköltsége: 1.117.049.773,- Ft.

Kisvárda– „Kisvárda Funkcióbővítő integrált település fejlesztése” elnevezésű város rehabilitációs, városközpont funkcióbővítő fejlesztésére 769.579.360,- Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a város Európai Uniós forrásból. A projekt teljes összköltsége: 1.117.049.773,- Ft.

Péntek –14–én– délután ünnepélyes keretek között adták át a városlakók használatára, a Szent László utca, sétáló utcai részét. A Szent László utca felsőszakaszának rekonstrukciós munkálatai során a kivitelezők elvégezték az ivóvíz, a csapadékvíz elvezető hálózatot. Az elektromos légvezetékeket földkábelre cserélték. Ezen útszakasz díszkivilágítása is elkészült. Az úttest és a járdák közötti részeket parkosították s azt automata öntözőrendszert fektettek le. Összesen 4500 négyzetméternyi, út és járda térkövezését végezték el a kivitelezők, a Nyíregyházi székhelyű Nyír–Komplett Kft szakemberei.

A térkövezés mellett mintegy 1500–2000 négyzetméternyi zöld felület,–fák, cserjék, örökzöldek virágok stb.– kialakítását is elvégezték. A beruházás érdekessége, hogy egy négyzetméternyi területre a térkő méretétől függően, átlagosan félszáz darab térkő nyert elhelyezést, így mintegy 225 ezer darab térkő lett elhelyezve a sétáló utcán. A díszburkolatok mellett, teljesen átépítették a dr. Béres József parkot, mely előtt egy négy szórófejes szökőkút díszíti a városközpontot. Advent első vasárnapján sokan megcsodálták a működő szökőkutat. Ezen munkálatok nettó összköltsége 138 millió forint.

Közel kétszáz parkoló

A Polgármesteri Hivatal mögött a vele kapcsolatos úthálózattal együtt, 194db (4db mozgássérült), a Malomköz, és a Várday István út közötti területen új parkolók lettek kialakítva. A parkolóhelyek biztonságát adó közvilágítás a jövő év tavaszán készül el. A parkolók kiépítésének nettó költsége világítás nélkül 97 millió forint. Sajnos a parkolók környékén az autósok nem veszik figyelembe az elvégzett munkálatokat, sok esetben ráhajtanak a frissen rendezett, fűmaggal beszórt területekre. Az időjárás függvényében tovább folytatódnak a városközpont korszerűsítésének munkálatai a Nyír–Komplett Kft. szakemberei jó ütemben végzik a konferencia központ építését is. A beruházás összköltsége, 191 millió forint, melynek átadási határideje, kivitelező tervei szerint, 2013 júniusa.

A város történelmi egyházainak képviselői megáldották és megszentelték a sétáló utcát és a parkolók megvalósulását. A „tulajdonos” városlakókat és a városvezetőket.

A megnyitó ünnepségen közreműködött az Arcadelt Kamarakórus. A nemzeti színű szalagot Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere, Dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő, a KDNP országos alelnöke és Zámbó István alpolgármester vágta el.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!