Kisvárda hírei

2013.03.27. 12:33

Egy közös este a szeretet erejéhez

Kisvárda - „A dal most ünnepre szólít, mert összeér most lélek és szív, nincs szebb, mint szeretni, adni, ez feledtet fájdalmat, kínt!” - harsogott a kisvárdai Tornacsarnok március 22-én este, a Miklós Tibor által külön erre az eseményre írt Ünnepi Dallal a VI. Soma Gála, Kelet-Magyarország egyik legnívósabb és legnagyobb nézőközönséggel bíró jótékonysági, kulturális rendezvényének elején.

Kisvárda - „A dal most ünnepre szólít, mert összeér most lélek és szív, nincs szebb, mint szeretni, adni, ez feledtet fájdalmat, kínt!” - harsogott a kisvárdai Tornacsarnok március 22-én este, a Miklós Tibor által külön erre az eseményre írt Ünnepi Dallal a VI. Soma Gála, Kelet-Magyarország egyik legnívósabb és legnagyobb nézőközönséggel bíró jótékonysági, kulturális rendezvényének elején.

„Örül a szívünk, és gyakran beszédtéma közöttünk: vajon miért örvendhet ilyen kézzel fogható, jól érezhető népszerűségnek alapítványunk?” - kezdte kérdéssel ünnepi beszédét a Soma Alapítvány kuratóriumi elnöke dr. Novák Béláné Baba látva, hogy az elmúlt öt esztendőhöz hasonlóan telt házon felüli létszám foglalt helyet illetve állt a lelátón. Kérdésére a válasz pedig roppant egyszerű: a Soma Alapítvány munkája egész valójában a támogatóik szeme előtt zajlik, ezáltal hét év óta hitelessé vált tevékenységük Kisvárdán és környékén egyaránt.

Baba ünnepi beszédében nem csak saját közvetlen munkatársai önzetlen segítségét, a támogatók hosszú névsorát, az intézmények, magán emberek segítségét köszönte meg, hanem beszámolt a 2012-es év hathatós munkájáról is. Beszámolójából kiderült, hogy tavaly a hozzájuk fordult 27 daganatos gyermek mindegyikén tudtak segíteni, több mint 3 millió forint értékben. „Ezáltal idén is teljesíteni tudtuk alapító okiratunk szerinti legfőbb vállalásunkat: segítettük a (nem csak) Kelet – Magyarországon élő daganatos beteg gyermekeket Aranyosapáti, Debrecen, Dombrád, Füzesabony, Gyulaháza, Hajdúböszörmény, Hajdúnánás, Jászalsószentgyörgy, Kazincbarcika, Kemecse, Kerekegyháza, Kisvárda, Kisvarsány, Mándok, Nádudvar, Nagyhalász, Nyíregyháza, Nyírkarász, Pap, Sonkád, Szolnok, Tiszabezdéd, Tiszakanyár, Tiszakerecseny, Tornyospálca, Vác településeken” - mondta a kuratóriumi elnök asszony.

A Soma Alapítvány ajándékozással is segített az élet számos területén: 150 ezer forint értékű digitális mérleggel a kisvárdai kismamáknak, félmillió forint értékű életmentő műszerrel a Kisvárdai Mentőállomásnak, karácsony előtt pedig elsőként, de nem utoljára, 24 támogatott gyermeknek és nehéz helyzetű családjaiknak fejenként, ötven ezer forint értékű adománnyal.

Kulturális, közéleti munkásságukat folytatva 2012-ben is megrendezték a városkörzeti rajzversenyt, mely nyerteseinek alkotásai láthatók a 2013-as Soma Naptár 12 hónapján.

„Időt kell szakítanod embertársaidra, tégy valamit másokért! Ha még oly apróságot is, valamit, amiért fizetséget nem kapsz. Csupán a kitüntető érzést,hogy megtehetted!” Albert Schweitzer szavai őszintén, hitelesen hangzottak dr. Novák Béláné Baba elmondásában is, hisz ahogyan ő fogalmazott: „Mindannyian önkéntesként dolgozunk. Mindenféle ellenszolgáltatás nélkül végezzük munkánkat 7 év óta. Jó érzés, higgyék el!. Alapítványunk hét évvel ezelőtti létrejöttét nem terveztük. Az élet hozta elénk a feladatot, az igazgyöngy mintájára jött létre. Homokszem került a rendszerbe, megindult a védekező mechanizmus. Mérhetetlenül sok küzdés árán újabb és újabb gyöngyház rétegek lerakódása következtében kialakult az értékes igazgyöngy.”

Tavaly segítőként állt az alapítvány mellé a Béres Alapítvány is: az általuk ajándékozott, 160 üveg Béres Csepp karácsony előtt talált gazdára a fiatal támogatottak ünnepi karácsonyfája alatt. Az alapítvány elnöke Béres Klára idén személyesen is megtisztelte jelenlétével a rendezvényt ezzel is kifejezve az ÜGY iránti elkötelezettségét. Ünnepi köszöntője után újabb adag Béres Csepp adományt nyújtott át elnök-társának Babának, aki munkatársaival együtt boldogan osztja majd szét az újabb gyógyító cseppeket tartalmazó üvegcséket.

Béres Klára mellett több száz magánember is egy emberként állt a Soma Alapítvány mellé, hisz az egy százalékos adó-felajánlásokkal, mely 2012-ben 2 millió 800 ezer forint volt, a támogató jegyek, vagy éppen a Soma Naptár megvásárlásával mind mind a támogatottak körét, s a rájuk fordított összeget növelik.

A Soma Gála kulturális műsor-összeállítása az aznap délután örök nyugalomra helyezett Bódi László Cipőért való emlékezéssel indult a zenész-énekes saját dalával, saját, felejthetetlen hangjával, „A csend beszél tovább” című szám részletével. A 2011-es Soma Gála sztárvendégére, a magyar zene egyik legmeghatározóbb alakjára, Kisvárda egyik büszkeségére felállva emlékezett a közönség az élő Nyitó Képet megalkotó fellépősereggel együtt.

A 2013-as, immáron hatodik Soma Gála most sem szűkölködött profi produkciókban. Zenével, tánccal, verssel és dallal szórakoztatták a közönséget városunk kulturális csoportjai az óvodás kortól a felnőtt korig: Kiss Ágnes, Nyitnikék Óvoda, Református Általános iskola és Gimnázium Palánta néptánccsoportja, Szent László Katolikus Általános Iskola tánccsoportja, Teichmann Vilmos Általános Iskola tánccsoportja, Bessenyei György Gimnázium és Kollégium Kamarakórusa, Somogyi Rezső Általános Iskola tánccsoportja, Vári Emil Társulási Általános Iskola énekesei, II. Rákóczi Ferenc Szakközép és Szakiskola énekese és néptánccsoportja, Piruett Táncegyesület, Mistral ISE Nyírzem Coop Mazsorett -és Twirling csoportok.

Szép hagyomány a Soma Gálán, hogy évről-évre egy, Kisvárda környékén lévő település kulturális csoportját is meghívják a rendezvényre. Pap község után idén Ajak nagyközség képviseltette magát szép számú csoportjával, az Ajaki Népdalkörrel. A Gyüre Tamás vezetésével működő ajaki csapat különlegessége, hogy több korosztály képviseli a múltat és a hagyományokat: alsós és felsős diákok, középiskolások, felnőttek és nyugdíjasok. A produkció után Kerekes Miklós, Ajak nagyközség polgármestere személyesen köszönte meg a felkérést és bejelentése, miszerint az általa irányított község 100 ezer forinttal támogatja a Soma Alapítványt valódi örömteli meglepetésként érintette a kuratórium tagjait és minden jelen lévőt.

Az idei gála sztárvendége az az énekes, színész, dalszövegíró, rádiós műsorvezető volt, akinek a „Pancsoló kislányait”, „8 óra munkáját” s további közismert slágerét nem csak a felnőttek, hanem (legnagyobb meglepetésünkre) a gyerekek is tapsolva énekelték. Nagy Feró boldogan vállalta a jótékonysági szereplést, egyedi stílusával, poénjaival és dalaival ő is hozzájárult a VI. Soma Gála vitathatatlan sikeréhez.

Dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő és Leleszi Tibor polgármester ajándékkal és virágcsokorral köszöntötte a műsor végén a Soma és a Béres Alapítvány elnök asszonyait, valamint Nagy Ferót Kisvárda valamennyi lakója nevében.

A Soma Alapítvány megalakulása valaminek a kezdete volt. Egy olyan csodának, amit azóta is folyamatosan, egész évben átélhetünk, ki-ki a maga módján. Legnagyobb nyertesei azok a gyermekek, akik részesülnek a Soma Alapítvány biztos támogatásában. De nyertesek a támogatók, a segítők és az alapítvány munkatársai is, hisz a „Jobb adni, mint kapni” jelige szellemében mindenképpen nyernek azzal, hogy adhatnak, segíthetnek.

És van egy nap, minden évben, amikor nem csak lelkileg, hanem fizikálisan is egyek vagyunk és megtestesítjük azt az egységet, amit a Soma Alapítvány hozott és hoz létre, a szeretet erejével.

KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS

Sok ember önzetlen munkájára volt szükség ahhoz, hogy a VI. Soma Gála sikeréről beszámolhassunk. A rendezvény most is azért lehetett sikeres, mert minden közreműködő szívvel-lélekkel dolgozott, a jó ÜGY érdekében.

Köszönet illeti a kuratórium tagjait - dr. Novák Béláné, Csubák István, Dévényiné Kalapos Ágnes, dr. Kálló Éva, dr. Kiséry-Harcsa Anita, Pekó Lászlóné, Tarapcsák Zsolt; a kuratórium baráti körének a tagjai és segítőiket - Ignácz Zsuzsa, Molnár Ferencné, Ignácz Lászlóné, és Soma édesanyja Ignácz Szilvia; köszönet illeti az adományozókat, támogatókat – Idegenforgalmi és Szabadidőcentrum Nonprofit Kft., Kisvárda Város Önkormányzata, Kisvárda Újság, Master Good Kft., Pirehab, Várda Linzer Bt., Renomé Print Kft., Nyírzem COOP Zrt., Bartháné Bakó Zsuzsanna, Bravics Endre, Háda György, Ajak Nagyközség Önkormányzata; Polgárőrség Kisvárda, továbbá gratuláció és köszönet illeti a már említett fellépő szólisták, csoportok felkészítőit.

Durucz Gabi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!