Kisvárda hírei

2013.05.14. 10:33

Választékos program a Magyar Színházak XXV. Kisvárdai Fesztiválján

Kisvárda - Az utóbbi néhány évben arra törekedtek a fesztivál programjainak szervezésekor, hogy – bár a fő vonulat a színházi produkciók és a társulatok által létrehozott kulturális értékek bemutatása – ne csak a színházkedvelőket, hanem az egyéb érdeklődési körű közönséget is idecsábítsuk. Ez jellemzi a Magyar Színházak XXV. Kisvárdai Fesztivál június 21–29 közötti programját.

Kisvárda - Az utóbbi néhány évben arra törekedtek a fesztivál programjainak szervezésekor, hogy – bár a fő vonulat a színházi produkciók és a társulatok által létrehozott kulturális értékek bemutatása – ne csak a színházkedvelőket, hanem az egyéb érdeklődési körű közönséget is idecsábítsuk. Ez jellemzi a Magyar Színházak XXV. Kisvárdai Fesztivál június 21–29 közötti programját.

Az előadások válogatása két fázisban történt – kezdte tájékoztatását Nyakó Béla fesztiváligazgató. Első ütemben a felkért „előválogatók” tettek javaslatot színházanként maximum kettő verseny– és egy versenyen kívüli előadásra. A programba olyan előadásokat lehetett javasolni, amelyeket a színházak 2013. február végéig mutattak be, illetve, amelyeket eddig az időpontig még repertoáron tartanak.

A válogatóknak továbbra is tekintettel kellett lenniük a kisvárdai fesztiválhelyszínek szcenikai paramétereire. A felkért válogatók: Erdély: Sebestyén Rita, író, dramaturg, színház esztéta, Felvidék: Hizsnyan Géza, orvos, színházi író, színikritikus; Délvidék: Nagypál Gábor író, műfordító. A válogatók kb. 150 előadást tekintettek meg élőben vagy videofelvételen. Nánay István, egyetemi tanár, újságíró, kritikus, kb. félszáz javasolt előadásból állította össze a verseny– és versenyen kívüli előadások listáját. A végleges program kialakulásáig Nánay István folyamatosan konzultált a javaslatokról, és a műsor ismeretében részt vesz a zsűri felkérésében, a fesztivál ideje alatt pedig a szakmai programot koordinálja – mondta a fesztiváligazgató.

A június 21–től 29–éig tartó programban15 nagyszínpadi egy kamaratermi, itt lesznek a gyereke részére a bábelőadások is. A Várszínpadon nyolc, a II. Rákóczi Ferenc Szakközép–és Szakiskolában kialakítandó Rákóczi–stúdióban további hét előadás lesz.

A verseny előadások

A következő előadások versengenek a díjakért. Caragiale nyomán: Leonida Gem Session. Kolozsvári Állami Magyar Színház; rendező: Tompa Gábor. Székely Csaba: Bányavakság. Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat és a Yorick Stúdió; rendező: Sebestyén Aba. Spiró György: Az imposztor. Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház; rendező: Keresztes Attila.

Synge: A nyugati világ bajnoka. Szatmári Északi Színház Harag György Társulata; rendező: Balogh Attila. Hajdu Szabolcs: Békeidő. Temesvári Csiky Gergely Színház; rendező: Hajdú Szabolcs. Arany–légy. Gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház; rendező: Goda Gábor.

Két lengyel darab. Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Stúdió Színház; rendező: Bocsárdi László. Ibsen: Rosmersholm. Újvidéki Színház; rendező: Anca Bradu. Mezei–Góli: Az eredeti Hamlet. Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház; rendező: Mezei Kinga. Ladislav Ballek: A hentessegéd. Komáromi Jókai Színház, rendező: Ratislav Ballek. Peter Weiss: Marat/Sade. Kassai Thália Színház; rendező: Czajlik József. Shakespeare: A vihar. Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház: Rendező: Szergej Maszlobojscsikov.

A versenyen kívüli előadások

Ebben a programban láthatja a közönség: Opera ultima. Újvidéki Színház; rendező: Kokan Mladenovic. Tolcsvay László–Müller Péter–Müller Péter Sziámi: Isten pénze. Csíki Játékszín, Csíkszereda; rendező: Somogyi Szilárd. Beaumarcais: A sevillai borbély, Nagyváradi Szigligeti Színház. Zakariás Zalán. Liam Clancy, Mary Reich, Yolande Snaith, Shahrokh Yadegari, Tompa Gábor: Romok igaz menedék. Kolozsvári Állami Magyar Színház, rendező: Tompa Gábor. Hajléktalanokról szóló cím nélküli előadás. Váróterem Projekt, Kolozsvár, rendező: Albu István. Urbán András: Béres Márta One girl show. Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, rendező: Urbán András.

Dívák. Kolozsvári Ground Floor Group, rendező–koreográfus: Sinkó Ferenc. Gogol: Egy őrült naplója. Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház; rendező: Porogi Dorka e.h. Tesztoszteron Zenei Alakulat koncertje. Sepsiszentgyörgy. Szentivánéji álom (W. Shakespeare nyomán) Sepsiszentgyörgyi M Stúdió, rendező: Uray Péter. Visky András: Megöltem az anyámat. Aradi Kamaraszínház, rendező: Visky András. Oroszok (Üvöltés a zsenikért) Aradi Kamaraszínház. Székely János: Caligula helytartója. Komáromi Jókai Színház; rendező: Béres Attila.

Zenés és báb– előadások, koncertek

Egyéb programok között a Művészetek Háza parkjában zenés előadásaként mutatja be II. Rákóczi Ferenc életét a Szigetszentmiklósi Sziget Színház. A Főtéri Színpadon lesz a Holdviola, a Parapács zenekar, a III. Kisvárdai Rockmaraton, Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar koncertje. A Várszínpadon pedig a Magna Cum Laude zenekar koncertje lesz.

Hétvégeken pedig a gyerekeknek szóló előadások lesznek, úgymint a Kezeslábas – babaszínházi produkció – Mosonyi Aliz: Csipkerózsika. Mindkét előadás a Nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulata, rendezőjük: Bartal Kiss Rita. A Szatmárnémeti Északi Színház Bábtagozata, Jan Romanovszky: Majolenka hercegkisasszony című bábjátékot mutatja be Szilágyi Regina rendezésében.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!