Kisvárda hírei

2013.07.08. 12:43

Látogatóit várja a kisvárdai Vár

Kisvárda –Harminc évnek kellett eltelni, hogy a Vár újból történelmi rangjának kijáró megbecsülést szerezzen új kiállításainak, „Rétközi ősiségek”–nek megnyitójával június 21–én, pénteken délután.

Kisvárda –Harminc évnek kellett eltelni, hogy a Vár újból történelmi rangjának kijáró megbecsülést szerezzen új kiállításainak, „Rétközi ősiségek”–nek megnyitójával június 21–én, pénteken délután.

A Vármúzeum története

Az esemény érdekessége, hogy évszámokhoz kötődik. A Vármúzeum 1963. tól rendelkezik működési engedéllyel, (Makay László vezetésével) ennek 50 éve. A Vármúzeum a megyei múzeumi hálózatba tartozott s ezzel visszanyerte méltó történelmi rangját. Mint múzeum 1983–ig működött, hiszen, 1983. október 26–án átadták át a zsinagóga épületében működését megkezdő Rétközi Múzeumot. Ezzel a Vármúzeum veszített jelentőségéből. Majd a Várszínháznak biztosított otthont, a Vármúzeum alsó (padlószintű) helyiségében. Az emeleti részekben pedig maradt a kőtár bezárva.

– A Vár, délkeleti saroktornyában a kisvárdai Rétközi Múzeum, Rétközi ősiségek címet viselő kiállítása 2013. július 2–tól látogatható, hétfőtől–péntekig, 8.30–16.30 között, a tervek szerint szeptember 30–ig.– mondta Dr. Vofkori Mária történész, múzeumigazgató.

Várday család ereklyéi

A középkori Kisvárda mocsárba épült híres várának, délkeleti saroktornyának emeleti termeiben sok értékes kőfaragvány és épületmaradvány, valamennyi kapcsolatba hozható a Várday családdal. Az első emeleti terem közepén elhelyezkedő töredékes szürkésfehér anyagú sírkő a Várday család 1438–ban (575 éve) elhalt előkelő család sírját fedte. Az északi falon egy reneszánsz keretezésű ajtó szemöldökköve látható, rajta a készíttető, Kisvárday László nevét s alatta az 1501–es évszám (512 éve) látható. Az északi falon egy reneszánsz ajtó szemöldökköve látható, rajta a készíttető, Kisvárday László neve, s alatta az 1501–es évszám (512 éve). A keleti fal északi felén egy befalazott vörös márvány sírkő tűnik elénk, amelyet 378 éve állíttatott Nyáry István, 1635–ben elhunyt felesége, Telegdy Anna emlékére. A barokkos kövön szépen vésett, de ma már csak töredezetten olvasható latin nyelvű versben siratja el feleségét a várúr.

Új kiállítási anyagok

A kőtárhoz illeszkedően a Rétközi Múzeum anyagával, a középkori rétköz bemutatásával is bővült a látnivaló a teremben. De itt található a múzeum és a Várday István Városi Könyvtár gyűjteményeiből, a századfordulón, és a II. világháború idején (1899–től 1950–ig.) készült kisvárdai képeslapok gyűjteménye. A második emeleti teremben meglévő tárgyak mellett egy őskori, egységes régészeti kiállítás látható.

A tervek szerint a Vár tornya alatti részt a Magyar Madártani Egyesület 33. Tiszaközi Helyi Csoportja–Kisvárda, kapja meg, ahol természet és madár fotók s más érdekességek lesznek láthatók. Biztatva ezzel a látogatókat a természet, s a madárvédelem fontosságára.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!