Kisvárda hírei

2013.08.21. 19:02

Színes kavalkád augusztus 20–a ünnepi programjában Kisvárdán

Kisvárda - Augusztus 20. az egyik legősibb magyar ünnep, Szent István király ünnepének napja, az új kenyér ünnepe. A keresztény magyar államalapítás, a magyar állam fennállásának emléknapja. 930 éve, ezen a napon avatatta szentté I. István államalapító királyunkat I. (Szent) László király.

Kisvárda - Augusztus 20. az egyik legősibb magyar ünnep, Szent István király ünnepének napja, az új kenyér ünnepe. A keresztény magyar államalapítás, a magyar állam fennállásának emléknapja. 930 éve, ezen a napon avatatta szentté I. István államalapító királyunkat I. (Szent) László király.

Kisvárdán az Államalapítás évfordulóján számos program biztosított változatos szórakozást. A Város Önkormányzata, a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza, a Kruppa–Mag Kutató, Vetőmagtermesztő és Kereskedelmi Kft, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács közös rendezésében több program várta a város és a térség lakóit.

Krumplifesztivál, úszóverseny, Cipő tábor és Dalfesztivál, kitüntetések átadása

A Várfürdői úszóverseny különböző úszásnemeiben mintegy százan vettek részt. Nagy közönségsikert aratott, a Mistrál Ifjúsági Sport Egyesület bemutatója a Várfürdőben. A Szent László utcai nagyszínpadon a „Virágos Kisvárda” díjainak átadását követően a Bódi László Cipő Dalfesztivál vette kezdetét. A táborban s a fesztiválon 13 zenekar mutatkozott be, a főtéri színpadon.

Az ünnep napján 20–án már kilenc órától megkezdődött a nyüzsgés a Művészetek Háza parkjában a VI. alkalommal megrendezett Krumplifesztivál főzőversenyével. Mintegy tucatnyi helyszínen sütöttek, főztek, igazi gasztronómiai kavalkád, ínycsiklandozó illatai töltötték meg a parkot és annak környékét. A főzőverseny alap anyaga a Pannónia burgonya volt, amit maga a nemesítő Dr. Kruppa József PhD tb. egyetemi docens, címzetes főiskolai tanár biztosított. Többen felkeresték szakmai, burgonyatermesztési tanácsért a nemesítőt.

Burgonyás étkek a főszerepben

A VI. alkalommal került megrendezett Kisvárdai Krumplifesztivál keretein belül a szabadtéri „bográcsos” főzőverseny zsűrije – dr. Kruppa József, Szendrei János és Göncz László– értékelte a stílszerű tálalást és az egyéni ízeket. Döntésük alapján, az első helyet a Szent György Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola csapata szerezte meg. Jutalmuk egy vacsorameghívás a Fenyves Szálloda és Konferencia Központba valamint egy ajándékcsomag. A jelképes dobogó második lépcsőjére Kékcse Önkormányzatának kollektívája állhatott fel. A bronzérmes, a nyugdíjas klubbal megerősített Kisvárda Város Önkormányzati csapata lett. Az ajándékcsomagok mellett strandbelépőt (az ISZC jóvoltából) valamint vacsorameghívást (Göncz László Camping sörözőjébe) nyertek.

Elismerések a városért végzett munka legjobbjainak

A városi ünnepség este hét órakor kezdődött a főtéren lévő nagyszínpadon. Az ünnepségen s az azt követő zenei gálán mintegy kétezren vettek részt. Leleszi Tibor polgármester köszöntőjét követően a történelmi egyházak képviselői (a református, a római és görög katolikus) megáldották és megszentelték új kenyeret, melyből a városi ünnepség résztvevői is megkóstolhatták az újkenyeret. Dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő a KDNP alelnöke, Szent István–napi beszédében méltatta államalapító királyunk munkásságát, a mának szóló üzenetét, hogy ma is csak összefogás révén lehet és kell egy közös célért dolgozni. Ezt követően, Leleszi Tibor a város polgármestere, valamint dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő adta át a városért végzett munka legjobbjainak az elismeréseket, valamint ez alkalommal adták át Bódi László –Cipő– posztumusz díszpolgári címét édesanyjának, Gizike néninek.

A díjátadást követően az ős–Republic alapítók és barátai léptek a színpadra, hogy felidézzék, közismert dalaival a fiatalon lehunyt, rockénekes, zeneszerző, dalszerző, Cipő emlékét. S ezzel zárult a Szent István–napi ünnepség Kisvárdán.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!