Kisvárda hírei

2013.11.14. 14:51

Magyar kultúrtörténeti múltú, új köztéri alkotás készül parkkal Kisvárdán

Kisvárda - Ma még Kisvárdán is kevesen hallottak Várday Aladárról. Pedig nemcsak a város, hanem az egész magyar kultúrtörténet számára kiemelkedő, megörökítésre méltó személy, hiszen az ő nevéhez kapcsolódik az első magyar nyelven írt missilis levél (magánlevél).

Kisvárda - Ma még Kisvárdán is kevesen hallottak Várday Aladárról. Pedig nemcsak a város, hanem az egész magyar kultúrtörténet számára kiemelkedő, megörökítésre méltó személy, hiszen az ő nevéhez kapcsolódik az első magyar nyelven írt missilis levél (magánlevél).

A teljes egészében magyar nyelven írt levelet Várday Aladár királyi főkincstartó küldte 1486 körül Visegrádról Kisvárdára testvérének Várday Miklósnak. A levél 1479 és 1490 között keletkezhetett, a szakirodalom 1486-ra teszi. A levélben Várday Aladár biztosítja testvérét, Várday Miklóst, hogy ügyét a vajda támogatja és a királynak is szólnak róla. Egyes feltételezések szerint a Várday-család két ágának hagyatéki vitájáról és pereskedéséről van szó, mások szerint ez nem bizonyítható.

 

Részlet a levélből:

En Jo vram tugya thekegyelmed hogh Beganytol myth Jzentelwala az dologhfelewl vayda vramnak tugyad Byzonnyal hogh azth nekyee mindziorulzora megh bezellethem Jgken fogaa hogh eremesth therekeedikbenne minden Jo veghre.”Én jó uram. Tudja te kegyelmed, hogy Bégányitól mit üzentél vala az dolog felől vajda uramnak. Tudjad bizonnyal, hogy azt neki mind szóról szóra megbeszéltem Igen fogadta, hogy örömest törekedik benne minden jó végre.

 

„A tervezett új, városi köztéri alkotással egyrészt a magyar nyelv fejlődését jelző mérföldkőnek szeretnénk emléket állítani, és ezzel együtt a város lakóinak és a látogatóknak szeretnénk bemutatni Kisvárda történelmi múltjának e jeles pillanatát.” - nyilatkozta az új köztéri alkotás ötletgazdája, Leleszi Tibor polgármester, aki városvezető társaival együtt fontosnak érzi, hogy a kisvárdai polgárok megismerjék városuk múltját, ezáltal is erőt meríthessenek a kitartáshoz, és Kisvárda újbóli felvirágoztatásához.

A szobor, melyet Hlavács Viktor, Kisvárdán született, ma Budapesten élő és alkotó szobrászművész készít, a nemrégiben megújult Várday István Városi Könyvtár és a Várszínház és Művészetek Háza közötti, újjáépítés alatt álló területen lesz elhelyezve.

„A szobor központi helyen történő felállítása, az említett terület teljes megújulása még inkább kiemelni majd Kisvárdának ezt az évtizedeken keresztül érdemtelenül elhanyagolt területét.” - mondta Leleszi Tibor hozzátéve: „A teret a már említett két kulturális intézményen kívül behatárolja még a Római Katolikus és a Református templom is. Ezek a közösségi épületek igazolják, hogy e terület Kisvárda igen forgalmas, sokak által látogatott tere. Éppen ezért gondoltuk azt, hogy itt kell emléket állítanunk egy kevesek által tudott, Kisvárdához kötődő kultúrtörténeti eseménynek, az első magánlevél megírásának, mely Kisvárda névadó családjához, a Várday családhoz kötődik.”

A készülő plasztika bemutatja a Várday család jelentőségét is, megidézi a kort és a helyszínt, ahol a levél született: központi elhelyezése pedig lehetővé teszi, hogy a város lakói nap mint nap emlékezzenek rá, milyen nagy múltú városban élnek.

„A kerámia plasztika befoglaló formája egy reneszánsz építészeti elemekből felépített "fülke", amely megidézi a visegrádi Királyi Palota hangulatát Az épületben életnagyságban jelenik meg a levelet író Várday Aladár alakja. Az alábukó levél felszíne adja meg az információs felületet, itt lesznek a történet legfontosabb részleteit kiemelve, a nevek, évszámok, helyszínek feltüntetésével” – tájékoztatott a készülő műről a szobrászművész. Hlavács Viktor elárulta továbbá azt is, hogy a plasztika körül a díszburkolatba, illetve a fülke belsejébe világítást tervez, így a szobor éjszaka is megismerhető, a gyertyafényben levelet író alak sajátos hangulatával magához vonzza a sétáló járókelőket.

A szobor elkészítésének és elhelyezésének összköltsége 6 millió 500 ezer forint, melyből 3 millió 500 ezer forintot egy, a Kisvárda Város Önkormányzata által sikeresen elnyert pályázatnak köszönhetően a Nemzeti Kulturális Alap költségvetése fedez, vissza nem térítendő támogatással. A fennmaradt összeg, vagyis három millió forint az önkormányzat saját büdzséjéből kerül kifizetésre.

A már jelenleg is felújítás alatt álló park a Master Good Kft. ajándéka a városnak. „A Master Good cégcsoport tulajdonosaiként ezzel a parkfelújítással szeretnék kifejezni elkötelezettségüket a város és annak lakói irányában. A készülő park is része annak a folyamatnak, hogy a cégcsoport mély gyökeret eresszen a városban.” - nyilatkozta a Bárány család, akik cégcsoportja számára a társadalmi felelősségvállalás – különösen Kisvárdán – kiemelt fontossággal bír. A park első két fázisának összköltsége 12 millió forint, melyet teljes egészében, saját költségéből a Master Good Kft. fedez. A harmadik fázis költségvetése az árajánlatok függvényében alakul majd.

A munkálatok már november elején elkezdődtek a sétáló útvonalak kialakításával és növényekkel való betelepítéssel. A téli időjárás idejére szünetelő munkavégzés után tavasszal, a második megvalósuló fázisban, a park második felében történik a növényzet cseréje, a még hátralévő sétaútvonalak kialakítása, valamint az egész park egy automata öntöző berendezéssel történő kiépítése. A harmadik fázisban valósul majd meg a Várszínház és Művészetek Háza előtti terület térburkolat cseréje, valamint egy új, impozáns köztéri szökőkút kialakítása.

Az előzetes tervek szerint, 2014. március végén-április elején kerül átadásra ünnepélyes keretek között Kisvárda új parkja és szökőkútja, valamint a magyar kisvárdai kultúrtörténeti múltú szobor-alkotása.

- Durucz Gabi -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!