Kisvárda hírei

2013.12.06. 13:15

Gazdára talált a Diner kúria Kisvárdán

Kisvárda - Az elmúlt hetekben, napokban munkáskezek dolgoznak Kisvárdán, a Szabolcs–vezér úton található volt TSZ irodánál, pontosabban a Diner kúria épületénél. Egy helyi cég, a Várda Kúria Kft. vásárolta meg megmentési, s természetes további használhatóság céljából a város előnyére.

Kisvárda - Az elmúlt hetekben, napokban munkáskezek dolgoznak Kisvárdán, a Szabolcs–vezér úton található volt TSZ irodánál, pontosabban a Diner kúria épületénél. Egy helyi cég, a Várda Kúria Kft. vásárolta meg megmentési, s természetes további használhatóság céljából a város előnyére.

Történet

Az 1922–ben épült kúria az elmúlt években, de különösen 2010–től kezdődően folyamatosan romlott külső, látható állaga a Szabolcs–vezér utcában található Diner kúria. A termelőszövetkezeti irodaként használt épületet folyamatos karbantartással, felújításokkal állandóan megépített szépségében tartották.  A nyolcvanas években az épület déli oldala alatt lévő pincét teljesen felújították. Ott akkor különböző megyei, járási és városi szervek, intézmények rendezvényeit tartották rendszerességgel.

2002–ben a Várda–Drink vásárolta meg azzal a céllal, hogy vendégházat és egy reprezentatív belső kialakítású termékbemutató termeket rendeznek be. 2008–ban egy nyíregyházi cég vásárolta meg az épületet. Az önkormányzat 2009. november 20–i ülésén levette a napirendről, ami azt jelentette, hogy nem adják fel a helyi építészeti védelem alatt álló épület megtartását. Néhányan ezen az önkormányzati ülésen arról beszéltek, hogy meg kell tőle szabadulni, mert életveszélyes, és a hajléktalanok elhordják.

A helyi Rotary Klub 2010 októberében egy rendezvény céljára megkapta az épületet, kitakarították és rendbe tették. Majd ezt követő években már valóban az enyészetté vált.

Idegenforgalom – turisztika

Ez év októberében egy vendéglátással–turisztikával foglalkozó Várda Kúria Kft. vásárolta meg az épületet. Az ügyvezető ifj. Zámbó József elmondása alapján megpróbálják a kúria épületét, a volt TSZ irodát úgy felújítani, hogy a belső ésszerűségi átszervezéseken és a modernizáción túl a legfőbb szempont, hogy minden eredeti formájában és anyaghasználatában és szépségében újuljon meg. Az építés éve 1922.

A jelenlegi tervekben ez a legfontosabb teendő. Most a tetőzet teljes felújítása van folyamatban, mely piros hódfarkú cserépfedéssel készül el. De ettől már távolabbi időre is gondolkodnak. Egy Diner emlékszoba kialakítása a cél, melyhez kérik a város lakóit, hogy akik emlékekkel, netán bármilyen tárgyi emlékkel, bútorzattal, s más egyébbel is rendelkezik a családdal s az épülettel kapcsolatban, jelentkezzen a Kft. ügyvezetőjénél. Továbblépve pedig a hátsó kerti kézilabdapálya területén szálloda, étterem és más, a várost szolgáló létesítményt kívánnak építeni.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!