Kisvárda hírei

2013.12.18. 20:04

Harminc év után megújult a Rétközi Múzeum belső tere Kisvárdán

Kisvárda - A kisvárdai zsinagóga épületében 1983–tól működő Rétközi Múzeum belső rekonstrukciós munkái befejeződtek. Eredeti állapotában látható a mennyezeti díszítőfestés. Az új vizesblokk is elkészült és a mozgáskorlátozottak számára egy teljesen új foglalkoztatót alakítottak ki. A jövő évi, 2014. április 1–i nyitással egy nagyon is élő intézmény várja látogatóit Kisvárdán.

Kisvárda - A kisvárdai zsinagóga épületében 1983–tól működő Rétközi Múzeum belső rekonstrukciós munkái befejeződtek. Eredeti állapotában látható a mennyezeti díszítőfestés. Az új vizesblokk is elkészült és a mozgáskorlátozottak számára egy teljesen új foglalkoztatót alakítottak ki. A jövő évi, 2014. április 1–i nyitással egy nagyon is élő intézmény várja látogatóit Kisvárdán.

 – Minek köszönhetően vált lehetségessé a már rég időszerű rekonstrukció? - kérdeztük dr. Vofkori Mária történésztől-muzeológustól, a múzeum vezetőjétől.

– Kisvárda 2012 novemberében a Befogadó múzeum című pályázatunk európai uniós forrásából 48 770 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült. Ez a projekt –pályázati nyelven szólva – a múzeumok iskolabarát fejlesztéséről, valamint oktatási-képzési szerepének infrastrukturális erősítéséről szól. Így végre sor kerülhetett olyan belső átalakításokra is, amelyek már rég időszerűek voltak. Új oktatótereket, virtuális pontokat alakítunk ki a múzeumban, olyanokat, amelyek a jövőben megkönnyítik majd a kulturális örökség értékeikhez való hozzáférést. Az emeleti karzaton, a galérián, a közönség által jelenleg kihasználatlan helyiség 15 fős csoport fogadására alkalmas speciális oktatóteremmé vált a fogyatékkal élő diákok számára.

A földszinten még várja a jó időt a kiállítási anyagok újrarendezése, de a galérián már az állandó kiállítások visszaállítását végzik a múzeum munkatársai. A galéria egyik oldalán a Rétközi ősiségek címet viselő régészeti kiállítás látható, a másik oldalon pedig egy polgári, paraszt–polgári és egy paraszti szobabelső (ez utóbbi ajaki flóderos bútorokból).

 

Rétközi ősiségek–régészeti kiállítás

–A kisvárdai múzeum első –és máig legnagyobb– gyűjteménye a régészeti. A bemutatandó leletek jelentős részét a kisvárdai vár anyaga jelenti. Mint városunk és tágabb környékünk meghatározó és legrégibb műemléke, a kisvárdai vár a történeti szemlélet formálásában, az itt élők egészséges lokálpatriotizmusának alakításában döntő tényező. A gyűjteményben és a régészeti kiállításban szerepelnek olyan nemzetközi szaktekintélyek által feltárt leletek, mint dr. Patay Pál, a Magyar Nemzeti Múzeum nyugalmazott régésze, aki Fényeslitke határában tiszapolgári kultúrás csőtalpas edényeket, kovakéseket talált. A múzeumbarátok kedvenc korszaka sem hiányozhat: honfoglaló elődeink nyomai Kisvárda környékéről. 2010–ben, az 50 éves jubileum alkalmából létrehozott állandó régészeti kiállítás tisztelgés az alapító Makay László emléke, valamennyi a múzeumért az elmúlt 50 esztendő alatt tevékenykedő elődünk, valamint a várat ásató Éri István emléke előtt.

 

Nyitás teljes megújulással 2014. április 1–én

–A jövő évi nyitással egy nagyon is élő intézmény várja látogatói. A földszinti nagy – zsinagógai – tér méreteiből adódóan többfunkciós: egyszerre kiállítótér, játszóház, foglalkoztató terem. A földszinti közösségi oktatótérből van leválasztva a Pulyasarok névre hallgató, kiscsoportok foglalkoztatására alkalmas tér, ahol kreatív foglalkozásokra, szakkörökre nyílik lehetőség. A Pulyasarok melletti rész ruhatárrá alakult. Az emeleti karzaton, a közönség által jelenleg kihasználatlan helyiség, amint már említettük, 15 fős csoport fogadására alkalmas speciális oktatóteremmé vált a fogyatékkal élő diákok számára.

 

Külső megújulás is szükséges

A kisvárdai zsinagóga épülete 1983 óta a Rétközi Múzeumnak ad otthont. Az épület maga – nem mindennapi. A belső megújulást követően még inkább időszerűvé vált külső megújulása, az esőzések mosta, omladozó falrészek teljes rekonstrukciója is.

 Vincze Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!