Kisvárda hírei

2014.01.13. 07:39

Dél-Szudánban segít a baptisták egészségügyi csoportja

Január 12-én vasárnap délután indult Kairón át Dél-Szudánba a Baptista szeretetszolgálat 3 fős egészségügyi csoportja, hogy a helyiek kérésére a közelmúltban történt fegyveres konfliktusok sebesültjeinek és a súlyos humanitárius helyzetben levő civil lakosoknak segítséget nyújtson.

Január 12-én vasárnap délután indult Kairón át Dél-Szudánba a Baptista szeretetszolgálat 3 fős egészségügyi csoportja, hogy a helyiek kérésére a közelmúltban történt fegyveres konfliktusok sebesültjeinek és a súlyos humanitárius helyzetben levő civil lakosoknak segítséget nyújtson.Mint ismeretes, a fegyveres zavargások következtében Dél-Szudánban ezrek kényszerültek lakóhelyük elhagyására. Joseph Bol Chan, a parlament felsőházi elnöke Magyarországon szerzett diplomát a 80-as években, és ezért is kötődik hazánkhoz. Kérésére - Kveck Péter, a kairói magyar nagykövet közvetítésével érkezik holnap délután Dél-Szudánba a magyar egészségügyi csoport.

A két orvosból és egy segélymunkásból álló csapat Dél-Szudán fővárosában, Dzsubbában, illetve annak környékén vesz részt a rászorulók egészségügyi ellátásában. A magyar segítők biztonságát a dél-szudáni kormány biztosítja majd, így adva hatékony munkavégzéshez a feladatok végrehajtásához. Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke elmondta, hogy munkatársai a segítségnyújtás mellett tízezer dollár értékű gyorssegélyt is magukkal vittek, és várhatóan a mostani csapat csak az előőrse a dél-szudáni magyar baptista missziónak.

A csapat egyik orvosa, Dr Sayej Walid a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórház Sürgősségi osztályának főorvosa, a Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület tagja, aki korábban is volt már a világ több pontján segélycsapat tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!