Kisvárda hírei

2014.03.08. 17:50

Dalaim 45 éve – Dinnyés József

Kisvárda – Dinnyés József a  Nemzeti Kulturális Alap támogatásával lép fel az ország különböző könyvtáraiban. A tervezett száz könyvtárból már mintegy nyolcvan könyvtárban mutatta be a Dalaim 45 éve, a szeretett és küzdelem című DVD–jét, melyen 300 költő 1400 énekelt verse szerepel. Március 6–án a Várday István Városi Könyvtár olvasótermében tartotta meg élőzenés bemutatóját.

Kisvárda – Dinnyés József a  Nemzeti Kulturális Alap támogatásával lép fel az ország különböző könyvtáraiban. A tervezett száz könyvtárból már mintegy nyolcvan könyvtárban mutatta be a Dalaim 45 éve, a szeretett és küzdelem című DVD–jét, melyen 300 költő 1400 énekelt verse szerepel. Március 6–án a Várday István Városi Könyvtár olvasótermében tartotta meg élőzenés bemutatóját.

Az első siker

Dinnyés József, több mint fél évszázada (1963–ban) kezdett énekelni. Az egy szál gitáros, szájharmonikás, közéleti témákat megéneklő dalai miatt, a hatvanas évek második felétől, egy ideig magyar Bob Dylanként, "Bob Dinnyésként" emlegették, annak dacára, hogy Dinnyést is egyre jobban foglalkoztatta a magyar költészet. Alapító tagja (1966) és dalszövegírója volt az első magyarul éneklő szegedi zenekarnak, az „Angyalok”–nak. Első legnagyobb sikerét 1967–ben a „Karrier” (Veress Miklóssal közösen írt) dalával lett közismert. Ezzel a dallal 2. lett az első magyar pol–beat fesztiválon.

–Egyházi énekek, zsoltárok, költők megzenésített verseivel járja az országot s a határon túli magyar lakta területeket. Hogyan tovább az elkövetkezendő időben?

–Sokféle tervem van. Most a hatalomról állítottam össze egy húsz dalos anyagot, mely öt dalonként egy–egy zsoltár, amely a gonoszok hatalma ellen szól. A bemutató "Dalok a Hatalomról" címmel lesz, énekelt versekkel a megemlékezés április 11–én, a Magyar Költészet Napján, az Újszínház Bubik István Stúdiószínpadán lesz 19 órától. Ebben az összeállításban az egész kárpát–medencéből hallhatók lesznek megzenésített versek. Ez az egyik. Ezt tovább szeretném folytatni. Nem akarom ünnepi műsornak meghagyni, hanem a hatalomról szólót folytatva, májusra szeretném elkészíteni a szeretetről szóló összeállítást. Ez csak a szeretetről szólna, ugyan–úgy, mint a már elkészült szép szóról, a versről s a költészetről szóló –húsz dalból álló– összeállítás is. Ezek összességében egy tematikus gondolatsorok. Számomra ez azért is fontos, mert ha valahova meghívást kapok, akkor így tudok, a hatalomról, a szeretetről, szép szóról, a versekről, valamint a többiekből egy összképet adni. Ez valósult meg március 15–ről, Trianonról stb. összeállításaimban is.

A magyar költészet elkötelezettje

–Persze nincs olyan művelődési intézmény, amely egyáltalán tudna engem foglalkoztatni. Az hogy egy évben, egyszer eljutok egy–egy városba, településre, akkor ott mindig találkozom finnyásokkal. Hát már a múltkor is itt volt egy szál gitárral most megint hallgassam meg? Hiába írják oda a plakátokra, a meghívókra, hogy most mást fog énekelni, most más kép fog előadni, az őket nem érdekli. Pedig egy előadáson belül három, négy féle arcot is föl lehet mutatni. Megtörtént Sopronban egy Költészet Napja alkalmából tartandó egész heti rendezvényen minden nap más műsort mutattam be. A színház szervezőgárdája olyan jó munkát végzett, hogy kialakult egy törzsközönség, amely végighallgatta az előadásokat, s amikor hónapok múlva újra Sopronban voltam akkor már egy nagy létszámú közönségem volt. Az első kis–létszámú törzsközönség megszülte a nagyközönséget, bebizonyítva azt, hogy ennek a pasasnak –Dinnyés Józsefnek– sokfelé ágazó, sokoldalú repertoárja van.

–Ezért nehéz idősebbnek lenni, s nehéz nagy repertoárral, nagy műkincstárral rendelkezni, mert az emberek az egyoldalú művészethez van szokva. Igen is meg kell mutatni a teljes jogomat ahhoz, hogy én magyar, illetve az egyetemes magyar költészet elkötelezettje vagyok és bármelyik válogatásommal azt tudom bizonyítani, hogy a magyar költészet legalább olyan sokoldalú, mint amilyen sokoldalú az egyes ember a másikhoz való viszonyban. Ezt próbálom képviselni sajátságos művészetemmel, azzal a művészeti ággal, amit képviselek – mondta beszélgetésünk befejezéseként a daltulajdonos, Dinnyés József.

- Vincze Péter - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!