Kisvárda hírei

2014.05.24. 17:55

A Magyar Színházak XXVI. Kisvárdai Fesztiváljának választékos programja

Kisvárda - Az utóbbi néhány évben arra törekedtek a fesztivál programjainak szervezésekor, hogy – bár a fő vonulat a színházi produkciók és a társulatok által létrehozott kulturális értékek bemutatása – ne csak a színházkedvelőket, hanem az egyéb érdeklődési körű közönséget is idecsábítsuk.

Kisvárda - Az utóbbi néhány évben arra törekedtek a fesztivál programjainak szervezésekor, hogy – bár a fő vonulat a színházi produkciók és a társulatok által létrehozott kulturális értékek bemutatása – ne csak a színházkedvelőket, hanem az egyéb érdeklődési körű közönséget is idecsábítsuk.

Ez jellemzi a Magyar Színházak XXVI. Kisvárdai Fesztivál június 20–28 közötti programját.

Az előadások válogatását Stuber Andrea, újságíró, színikritikus végezte, – kezdte tájékoztatását Nyakó Béla fesztiváligazgató. Jelen fesztiválunk a romániai, szlovákiai és a vajdasági teátrumok legfontosabb szakmai összejövetele, amely egyszerre baráti találkozó és művészeti megmérettetés. Eszmecsere, megmutatkozás, mely egyébként szól a hazai és a meghívott szakmának, a kisvárdai és a környező, de megyei színházszerető közönségnek is. A válogatóknak továbbra is tekintettel kellett lenni a kisvárdai fesztiválhelyszínek szcenikai paramétereire. A fesztivál nyolc napja alatt 14 színház 24 előadását láthatja a közönség. Ebből 18 versenyelőadás és nyolc versenyen kívüli előadásra várjuk a színházszerető közönségünket. Az előadások a Művészetek Háza színháztermében, a pódiumteremben, a mozi teremben, a Várszínpadon valamint a Rákóczi Stúdióban (a II. Rákóczi Ferenc Szakközépiskola és Szakiskola aulájában, Mártírok útja.) – mondta a fesztiváligazgató.

Az előadások legjava lelkes és erőteljes

„…A magyar színházak 26. kisvárdai találkozójának programja 76 előadás megtekintése után alakult ki. 33 társulat/csapat munkáját láttam, 61–et élőben – több mint felét az eredeti játszóhelyen –, 15–öt felvételről… Az alapkoncepció jegyében különös figyelemmel fordultam az olyan produkciók felé, amelyekben határon belüli és határon túli alkotók működtek együtt, vagy éppenséggel különböző határokon túli alkotók dolgoztak közösen. (Ennek jegyében néztem Nyíregyházán, Szegeden, Debrecenben és a budapesti Nemzeti Színházban is olyan bemutatót, amelyet határon túlról érkezett vendégrendező jegyzett, bár ezek közül végül is nem került a programba egy sem.) Érdeklődésünkre tarthat számot, hogy miképpen hatnak egymásra az „itteni” és az „ottani” művészek…A határon túli színházi előadások legjava mindig ambiciózus, erőteljes, és nagyon határozott közlési szándékkal bír. Meg akarja fogalmazni viszonyát önmagához, a kisebbségi léthez, a többségi nemzethez, az anyaországhoz. A korhoz, térhez és időhöz. Produkciók egész sorozatában mutatkozott fontos témának az, hogy a kortárs magyar írók, drámaírók, szövegalkotók miként tekintenek történelmi közelmúltunkra, s ezt miként transzformálja hatásos színházi előadássá az alkotócsapat. ..Nagy szívfájdalommal nélkülözöm a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Akárkijét, amelynek kisvárdai bemutatkozása sajnos technikailag nem megoldható… írja többek között összefoglalójában Stuber Andrea.

„Csak erre, erre, kedves, jó urak, / Mindjárt kezdődik az előadás./ Mulatságos komédia nagyon. (Madách: Az ember tragédiája–Tizenegyedik szín.)

Magyar Színházak XXVI. Kisvárdai Fesztiváljának versenyprogramja

Az ember komédiája (Kosztolányi Színház, Szabadka), Hogyne, drágám (Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat, Marosvásárhely), A halál nem bicikli, hogy ellopják tőled (Népszínház Magyar Tagozat, Szabadka), Patkányok (Újvidéki Színház), Alkésztisz (Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat, Marosvásárhely), Vörös (Népszínház Magyar Tagozat, Szabadka – Katona József Színház, Budapest), Szeretik a banánt, elvtársak? (Yorick Stúdió, Marosvásárhely), Murlin Murlo (Figura Stúdió, Gyergyószentmiklós), A revizor (Csíki Játékszín, Csíkszereda), Tapasztalt asszony (Népszínház Magyar Tagozat, Szabadka), A fiú (Szigligeti Színház, Nagyvárad), Van valami bejelentenivalója? (Csernik Árpád, Szabadka), Árulás (Jókai Színház, Komárom), Csipke (Állami Magyar Színház, Kolozsvár), Portugál (Thália Színház, Kassa), Ilja próféta (Vajdasági Tanyaszínház), A Pentheszileia–projekt (Ariel Bábszínház, Marosvásárhely), Hamlet (Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy)

Versenyen kívüli előadások

Blake: Római vakáció (Budapest. Orlai Produkciós Iroda, Lungu: Egy komcsi nyanya vagyok (Budapesti Katona József Színház), Dobozy–Verebes–Republic együttes: Hattyúdal, (Budapesti József Attila Színház), Zemlényi Zoltán: Hopárézimi, (Kassai TeatRovás Műhely), Móricz–Kocsák–Miklós: Légy jó mindhalálig, (Debreceni Csokonai Színház). A záróünnepi előadásként Daniel Glattauer: Gyógyir Északi Szélre, Budapesti Orlai Produkciós Iroda.

A Művészetek Háza mozi termében lesz bemutatva Kormos István: Kormos képpel mutogat (bábelőadás, a Nagyváradi Szigligeti Színház Liliput Társulata).

A Rákóczi–Stúdióban, a kolozsvári Loose Neckties Society zenekar koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők.

A Szakmai zsűri: Gothár Péter, Láng Annamária, Koltai Tamás. A Szakmai beszélgetések, a jelenlegi egyeztetések alapján, Nánay István vagy Szűcs Katalin Ágnes moderálásával, Kocsis Pál, Novák Eszter, Ascher Tamás részvételével zajlanak.

A fesztivál ideje alatt, mint már szokásossá vált különböző kísérő programok várják az érdeklődőket. A Fesztivál megnyitásának napján, pénteken, június 20–án –a nulladik napon– este nyolc órától a Főtéri Színpadon, Vásáry André, Kállay–Saunders András és Kasza Tibor koncertje lesz. Június 28-án pedig sor kerül a IV. Kisvárdai Rockmaratonra, mely a Kisvárdán és környékén működő amatőr rockegyüttesek seregszemléje, ez idén nemzetközi lesz, hiszen Királyhelmecről és Szatmárnémetiből is érkezik zenekar.

Kiállítások gasztronómiai programok

Három kiállítás is lesz látható június 20–28. között. Az egyik egy vándorkiállítás melyet a Magyar Színházi Társaság, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet és a Nonprofit Társadalomkutató Egyesület állított össze: „… vagy nem lenni” címmel és a magyar holokauszt színházi áldozatainak állít emléket; a másik a „Napról Napra” „hagyományos” fotókiállítás, a fesztivál eseményeit örökíti meg napról napra. A harmadik pedig Kiss Borának, a csíkszeredai Csíki Játékszín színésznőjének „Álmot a világnak, álmot az ÁlomVilágnak” képzőművészeti kiállítása.

Népművészeti és kézműves kirakodóvásár valamint „Régi ízek szabadtűzön, – gasztronómiai bemutató és ételkóstolás.

Hazai színházak is bemutatkoznak

– A szakmai közönség mellett azoknak a nézőinknek is szeretnénk kedveskedni, akik a könnyedebb színházi műfajokat részesítik előnyben. Igyekeztünk olyan előadásokat válogatni, amelyek nemcsak szórakoztatóak, hanem színvonalukat tekintve is megállják a helyüket. Így kerültek a programba (versenyen kívül) magyarországi társulatok – mint a budapesti József Attila Színház, a Katona József Színház, a Debreceni Csokonai Nemzeti Színház, valamint az Orlai Produkciós Iroda előadásai: vígjátékok, zenés előadások, musicalek – mondta befejezésül a fesztiváligazgató.

A XXVI. Fesztivál támogatói: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, és Kisvárda Város Önkormányzata.

- Vincze Péter -


Magyar Színházak XXVI. Kisvárdai Fesztiváljának programja

Június 21. (szombat) 

19 óra, Művészetek Háza színházterme (stúdió)

Sziveri János: Az ember komédiája (1 h 15’)(versenyelőadás)

Rendező: Táborosi Margaréta

Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház

21 óra, Várszínpad

Megnyitóünnepség

Székely Csaba: Hogyne, drágám!

Rendező: Sebestyén Aba (versenyelőadás)

Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata

Június 22. (vasárnap)

17 óra, Rákóczi-Stúdió

Alkésztisz (Euripidész nyomán írta Székely Csaba)

Rendező: Sorin Militaru (1 h 40’)(versenyelőadás)

Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata

19 óra, Művészetek Háza színházterme

Hauptmann: A patkányok

Rendező: Alföldi Róbert (2 h 20’)(versenyelőadás)

Újvidéki Színház

21 óra, Várszínpad

Blake: Római vakáció

Rendező: Pelsőczy Réka (2 óra 35’)(vers.kívül)

Bp. Orlai Produkciós Iroda

22 óra, Művészetek Háza Pódiumterme

Lungu: Egy komcsi nyanya vagyok!

(1 h 20’)(vers.kívül)

Budapesti Katona József Színház

Június 23. (hétfő)

19 óra, Rákóczi-Stúdió

Brestyánszki B. R. : Vörös

Rendező: Máté Gábor (2 h)(versenyelőadás)

A budapesti Katona József Színház és a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának közös produkciója.

17 óra, Művészetek Háza színházterme (stúdió)

Székely Csaba: Szeretik a banánt, elvtársak?

Rendező: Sorin Militaru (1 h 30’)(versenyelőadás)

Marosvásáhelyi Yorick Stúdió

22 óra, Várszínpad

Slobodzianek: Ilja próféta

Rendező: Nagypál Gábor (1 h 15’)(versenyelőadás)

Vajdasági Tanyaszínház

Június 24. (kedd)

16 óra, Rákóczi-Stúdió

Srbljanovic: A halál nem bicikli (hogy ellopják tőled)

Rendező: Tanja Miletić Oručević m.v. (1 h 30’)(versenyelőadás)

Szabadkai Népszínház Magyar Társulata

18 óra, Művészetek Háza színházterme

Gogol: A revizor

Rendező: Parászka Miklós (3 h)(versenyelőadás)

Csíkszeredai Csíki Játékszín

21.30 óra, Várszínpad

Egressy Zoltán: Portugál

Rendező: Dudás Péter (2 h)(versenyelőadás)

Kassai Thália Színház

Június 25. (szerda)

17 óra, Rákóczi-Stúdió

Koljada: Murlin Murlo

Rendező: Barabás Árpád (2 h)(versenyelőadás)

Gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház

19.30 óra, Művészetek Háza színházterem (stúdió)

Harold Pinter: Árulás

Rendező: Valló Péter (2 h)(versenyelőadás)

Komáromi Jókai Színház

21 óra, Várszínpad

Dobozy-Verebes-Republic együttes: Hattyúdal

Rendező: Verebes István (2 h 30’)(vers. kívül)

Budapesti József Attila Színház

22 óra, Művészetek Háza Pódiumterme

Szerbhorváth György: Van valami bejelentenivalója?

Rendező: Csernik Árpád (1 h 20’)(versenyelőadás)

Szabadkai Népszínház Magyar Társulata

Június 26. (csütörtök)

16 és 19 óra, Rákóczi-Stúdió

Forgách András: A fiú

Rendező: Forgách András (1 h 40’)(versenyelőadás)

Nagyváradi Szigligeti Színház

20 óra, Művészetek Háza színházterme (stúdió)

Csipke (Máté Angi Mamó c. regénye alapján)

Rendező: Mezei Kinga (1 h 40’)(versenyelőadás)

Kolozsvári Állami Magyar Színház

22 óra, Várszínpad (stúdió)

Tasnádi István: Tapasztalt asszony

Rendező: Tasnádi István (versenyelőadás)

Szabadkai Népszínház Magyar Társulata

Június 27. (péntek)

16 óra, Rákóczi-Stúdió

Kincses Réka: A Pentheszileia-program

Rendező: Kincses Réka (1 h 40’) (versenyelőadás)

Marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház

18 óra, Művészetek Háza

Shakespeare: Hamlet

Rendező: Bocsárdi László (2 h 45’)(versenyelőadás)

Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház

21 óra, Várszínpad

Móricz-Kocsák-Miklós: Légy jó mindhalálig

Rendező: Várhalmi Ilona m.v.(2 h 30’)(vers. kívül)

Debreceni Csokonai Nemzeti Színház

22 óra, Rákóczi-stúdió

A kolozsvári Loose Neckties Society zenekar koncertje.

Június 28. (szombat)

9.30 és 11 óra, Művészetek Háza színházterme

Kormos István: Kormos képpel mutogat (bábelőadás)

Rendező: Rumi László (vers.kívül)

Nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulata

15 óra, Művészetek Háza Pódiumterme,

Zemlényi Zoltán: Hoppárézimi

Rendező: Márkus Judit (1 h 20’)(vers. kívül)

Kassai TeatRovás Műhely

18 óra, Művészetek Háza

Záróünnepség

Daniel Glattauer: Gyógyír északi szélre

Rendező: Göttinger Pál (vers. kívül)

Bp. Orlai Produkciós Iroda


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!