Kisvárda hírei

2014.08.30. 15:23

Szeszélyes az idei strandszezon

Nyíregyháza, Nyírbátor, Kisvárda -  A csapadékos idő helyenként még az üzemeltetésben is gondot okozott.

Nyíregyháza, Nyírbátor, Kisvárda -  A csapadékos idő helyenként még az üzemeltetésben is gondot okozott.

Nem volt kegyes az időjárás a strandok üzemeltetőihez a lassan magunk mögött hagyott nyáron. Július elején minden rendben volt, nagy volt a meleg, a hónap közepétől azonban minden megváltozott: jött a csapadékos idő, ami helyenként még az üzemeltetésben is gondot okozott. A strandok jártak ezzel a legrosszabbul, hiszen sokan a fedett fürdőket keresték fel helyettük – nyilatkozta a Turizmus Online-nak Juhász Szabolcs, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára.

– Volt olyan strand, amely összesen tíz napra tudott kinyitni júliusban. Ez azért fontos, mert a fürdők éves árbevételének 60 százaléka a nyári három hónapban realizálódik – fogalmazott.

Egy egységként üzemel

Megyei strandkörképünkben a szezon értékelésére kértük az üzemeltetőket. – Az idén nem volt nyár – jelenti ki a beszélgetés legelején dr. Podlovics Roland, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója. – A szeszélyes időjárás ellenére mi nem szenvedtünk el akkora látogatószám-visszaesést, mint egyes fővárosi strandok, ahol az arány elérte a 40 százalékot. A zárás előtti hétvégére jó időt ígérnek a meteorológusok, ezért nem végleges a látogatószámunk, de a tavalyi 214 ezer látogatóhoz képest 205 ezer és 210 ezer közé várjuk az végső adatot – tette hozzá a vezérigazgató.

– Míg a park- és élményfürdőé 7-8, addig a tófürdő látogatottsága mintegy 15 százalékkal esett vissza. – Ez utóbbi abszolút időjárásfüggő, 24-25 Celsius-fokos kinti hőmérsékletnél kevesen döntenek a tóban lubickolás mellett. Pozitív változás a tavalyi évhez képest, hogy míg 2013-ban volt olyan napunk, amikor 600–700 vendégünk volt, az idén nem volt olyan, hogy 1000 látogatónál kevesebb érkezett volna hozzánk egy napon – említett még egy adatot Podlovics Roland.

Ebben minden bizonnyal szerepe volt annak a döntésnek, hogy a park- és az élményfürdő egy egységként üzemel, s ha rosszra fordult az idő, át lehetett menni a fedett élményfürdőbe.

Baleset nélkül telt a nyár a nyíregyházi strandokon és fürdőkben; a fürdőház, mint hotel jól teljesített, a kihasználtsága elérte a 80–90 százalékot.

A Júlia fürdő nyári karbantartási munkálatait elvégezték, apróbb felújításokkal tették szebbé a fürdőt, amely várja a vendégeket. Szeptember 8-ától bezár az élményfürdő, hogy a szezon idejére felfüggesztett fejlesztést befejezzék, s a tervek szerint november végére, december elejére elkészüljön a teljes gyógyászati szárny is.

– Szeptember 7-éig az élményfürdő és a parkfürdő 50 méteres medencéje még várja a úszni vágyókat – mondta a vezérigazgató.

Látogatóközpont és lovarda

A nyírbátori Sárkány Wellness&Gyógyfürdőben hasonlóképpen jövő vasárnap zárul a strandszezon. – Mi is szeptember 7-én nyitunk ki utoljára, viszont a fedett rész tovább üzemel, és hűen a hagyományokhoz egy termálvizes medence egész télen csábítja a vendégeinket – reagált Horváth Gábor ügyvezető.

– Jó közepesre értékelem a nyári forgalmat. A júniusi és a júliusi érdeklődés átlagosnak tekinthető, augusztus közepétől viszont az időjárás miatt érezhetően csökkent a látogatók száma. De ez persze más fürdőknél is nyomot hagyott. Szeptember végére elkészül a strand és a kemping mellett a látogatóközpont és a lovarda, bízunk benne, hogy lendít majd az őszi forgalmunkon.

KM-BT, LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!