Kisvárda hírei

2014.09.02. 19:40

Bohócdoktorok „rendeltek” Kisvárdán

Kisvárda - A jó kedély és a nevetés nagymértékben hozzájárul a beteg gyógyulásához, ez a Piros Orr Alapítvány működésének a filozófiája.

Kisvárda - A jó kedély és a nevetés nagymértékben hozzájárul a beteg gyógyulásához, ez a Piros Orr Alapítvány működésének a filozófiája.

A Felső–Szabolcsi Kórház gyermekosztályán, szeptember 2–án a kora délutáni órákban kezdték meg „rendelésüket” Kisvárdán a Piros Orr Alapítvány bohócdoktorai. A közel húsz éve működő Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány bohócdoktorai a VIDOR Fesztivál keretében évek óta hagyományosan látogatást tesznek a kisvárdai kórház gyermekosztályán.

A bohócdoktorok hatásköre a "vidámság–terápia". Azon fáradoznak, hogy a kórházi létre kényszerített gyermekek számára elviselhetőbbé tegyék a hétköznapokat. Minden alkalommal ketten érkeznek, átöltöznek és felkészülnek a közös munkára. Látogatásuk előtt tájékozódnak a betegekről. A képzett előadóművészek már a kórházi folyosón gondoskodnak a mosolyról és a vidámságról.

A mostani délutáni rendelésen Dr. Zúz Mara (Gerle Andrea) és Dr. Katyvasz (Tóth Zolka), mindketten a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művészei, kórteremről kórteremre jártak s nyomukban nevetés hangzott a kórtermekből. Amikor egy gyerek mosolyog, már el is indult a gyógyulás útján, hiszen köztudott, hogy a nevetés olyan élettani folyamatokat indít el, melyek segítik a betegség legyőzését.

A Bohócdoktorok látogatása visszaadja az életörömöt a beteg gyermekeknek, mosolyt csal a szülők és az orvosok arcára, és változatosságot hoz a kórházi hétköznapokba. Ezen a délutánon a bohócdoktorokat is meglepetés érte, rajzokat kaptak bohócdoktori munkájukról az osztályon lévő betegektől. A vizitek sikerét speciális képzettségük és képességük segíti elő, amelyhez a precíz szervezés és a kórházi szabályok pontos betartása is hozzájárul.

Munkájuk a nagy felelősség mellett nagy népszerűséggel is jár: a gyerekek már alig várják, hogy a bohócdoktorok trükkjei, mutatványai és tréfái ismét ámulatba ejtsék, felvidítsák és megnevettessék őket, mert ne feledjük: a nevetés a legjobb gyógyír. A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány a gyermekek és idősek gyógyulásáért és vidámságáért dolgozik, mert hisz abban, hogy a nevetés a legjobb gyógyszer. A vidámságból pedig soha nem elég. Látogatásaik alkalmával zenélnek, énekelnek, báboznak, zsonglőrködnek és bevetik sajátos, a helyi körülményekhez alkalmazkodó eszköztárukat is. Megpróbálják velük feledtetni a kórházi szorongásukat, fájdalmaikat.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!