Kisvárda hírei

2014.10.18. 11:07

Embercsempészeket fogtak el a megyében

Nyíregyháza - Összehangolt akció keretében tizenöt embercsempészt fogtak el a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőr-főkapitányság munkatársai, akiknek tíz afgán menekült lett a vesztük.

Nyíregyháza - Összehangolt akció keretében tizenöt embercsempészt fogtak el a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőr-főkapitányság munkatársai, akiknek tíz afgán menekült lett a vesztük.

A folyamatban lévő nyomozás részleteiről dr. Balogh Barnabás r. ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese és Gáll József r. alezredes, a főkapitányság határrendészeti szolgálatvezetője számolt be.

A Záhonyi Rendőrkapitányság járőrei tíz afgán állampolgárt (köztük négy gyermekkorút) találtak egy erdőben Mándok környékén. A jogszerűtlenül hazánkban tartózkodó külföldiekkel szemben idegenrendészeti eljárás indult, melynek keretében valamennyien menekültstátuszt kértek.

– Az MRFK Migrációs Ügyek Osztálya kombinált intézkedéssorozatot hajtott végre, ennek során a nyomozók előtt egy több tucat tagból álló bűnszervezett rajzolódott ki, amiben jól elkülöníthetővé vált az egyes tagok szerepe, feladatköre. A bűnszervezet vezetője nagy körültekintéssel szervezte a migránsok átjuttatását az ukrán-magyar határon. A részfeladatokat végző tagok egymás tevékenységéről gyakorta nem is tudtak. Volt „szállító”, „figyelő” és „sétáltató” is, amiért különböző mértékben részesültek a haszonból. A jobb élet reményében Európa felé igyekvő, többnyire afgán, szír menekülteket a magyar oldalon magukra hagyták, már ha egyáltalán sikerült átlépniük a határt – fejtegette dr. Balogh Barnabás.

Október 7-én hat gyanúsítottat (I. Zsolt 38 éves, B. Vilmos 34 éves, B. Gergő 25 éves, B. József 44 éves, Sz. Dávid 18 éves és F. Tamás 34 éves mándoki lakosokat) fogtak el a megye több településén, majd 15-én a Terrorelhárítási Központ munkatársainak közreműködésével egyszerre hét helyszínen további nyolc gyanúsítottat állítottak elő. A házkutatásoknál fegyvereket, gázriasztó pisztolyokat, pénzt, ékszereket és ötven mobiltelefont is, lefoglaltak az érintetteknél. L. Attila 46 éves mándoki, A. Lajos 45 éves tiszamogyorósi és I. Dániel 18 éves mándoki lakosokat őrizetbe vették. K. József 38 éves kisvárdai, N. Sándor 38 éves lónyai, K. Bertalan 50 éves lónyai, K. Bertalanné 50 éves lónyai és F. István 65 éves benki lakosok szabadlábon védekezhetnek. Egy 27 éves ukrán férfi ellen körözést adtak ki, őt pénteken a tiszabecsi határátkelőnél fogták el, majd őrizetbe vették.

Dr. Balogh Barnabás hozzáfűzte, hogy a gyanúsítottak köre még bővülhet. Ha bebizonyosodik a bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett bűncselekmény vádja, három helyett akár nyolc év büntetést is kaphatnak majd az elkövetők.

Gáll József alezredes, a szabolcsi főkapitányság határrendészeti szolgálatának vezetője arról tájékoztatott, hogy az MRFK a folyamatos szárazföldi és vízi járőrözés mellett modern technikai eszközökkel őrzi az államhatárt, együttműködik a külföldi határőrizeti szervekkel, illetve rendszeresek az úgynevezett mélységi-migrációs ellenőrzések is. Az elmúlt négy évben jelentősen visszaszorult az illegális határátlépést elkövető menekülők száma a térségben – köszönhetően a hőkameráknak és a szervezett határőrizetnek. Amíg tavalyelőtt 157, addig az előző évben 103 volt a tiltott határátlépők száma, addig a szerb határ déli szakaszán akár egy nap alatt is előfordul ennyi illegális határátlépés.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!