Kisvárda hírei

2014.11.07. 11:45

Felelős válaszok a jövőnek, a Magyar Tudomány Ünnepe Kisvárdán

Kisvárda - A Magyar Tudomány Ünnepe 2014. évi rendezvénysorozat országos programja november 3–30. között kerül megrendezésre. A 2014. évi Magyar Tudomány Ünnepe kiemelt témája és főcíme a "Messze látó tudomány: felelős válaszok a jövőnek".

Kisvárda - A Magyar Tudomány Ünnepe 2014. évi rendezvénysorozat országos programja november 3–30. között kerül megrendezésre. A 2014. évi Magyar Tudomány Ünnepe kiemelt témája és főcíme a "Messze látó tudomány: felelős válaszok a jövőnek".

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából rendeztek tudományos ülést Kisvárdán a Bessenyei György Gimnázium dísztermében, november 5–én /szerdán/ 16 órától. A Béres József TIT Kisvárdai Egyesületének elnöke Dr. Kriveczky Béla köszöntötte a dísztermet megtöltő közönséget. A Gimnázium igazgatója, Bíró Gábor köszönőjét követően Gózon Ákos főszerkesztő, az Élet és Tudomány az ismeretterjesztés szolgálatában címmel mutatja be a népszerű folyóiratot.

A főszerkesztő előadásából megtudtuk a népszerű hetilap közel hetven éves történetét. A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) gondozásában Budapesten megjelenő lap főszerkesztője 2004–től Gózon Ákos.

A lapot 1946–ban ugyanezen a néven alapította Szent–Györgyi Albert. Nagyrápolti Szent–Györgyi Albert (Budapest, 1893. szeptember 16. – Woods Hole, Massachusetts, 1986. október 22.) Nobel–díjas és Kossuth–díjas magyar orvos, biokémikus. A 30–as évek elején izolálta a C–vitamint és 1936–ban a P–vitamint. Jelentős szerepet játszott a citrát–kör (citromsavciklus) felfedezésében. Munkásságát 1937–ben orvosi és élettani Nobel–díjjal ismerték el. Tudományos munkásságát 1937–ben itthon Corvin–koszorúval ismerték el.

Az egyetlen magyar tudós, aki magyarországi tudományos tevékenységéért kapta ezt a magas kitüntetést.

Az Élet és Tudomány első felelős szerkesztője Csűrös Zoltán vegyészmérnök volt. A lap első példánya 1946 decemberében jelent meg, melyben a Nobel–díjas lapalapító maga írta a bevezető cikket.

A tudományok eredményeiről

Az Élet és Tudomány országosan terjesztett tudományos ismeretterjesztő hetilap. Elsősorban a magyar tudományos élet eredményeire koncentrál, jellegzetessége, hogy a kutatók saját maguk írnak eredményeikről közérthető, népszerű formában. Érdeklődésének középpontjában a magyar és nemzetközi aktuális tudományos eredmények, valamint a tudomány hétköznapi kapcsolódási pontjai állnak. Célja a tudomány iránt érdeklődő, legalább középfokú ismeretszinttel rendelkező olvasó pontos tájékoztatása. Fontos szerepe van a legújabb magyar találmányok és tudományos eredmények országos elterjesztésében, valamint a nemzetközi eredmények magyarországi megismertetésében. Az Élet és Tudomány a tudomány értékei iránt elkötelezett lap.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!