Kisvárda hírei

2014.12.22. 19:21

Kántálás és betlehemi játék Kisvárdán

Kisvárda – Advent negyedik vasárnapján  az Adventi koszorú utolsó gyertyáját dr. Seszták Miklós, a város és a térség országgyűlési képviselője, Nemzeti Fejlesztési miniszter lobbantotta lángra.

Kisvárda – Advent negyedik vasárnapján  az Adventi koszorú utolsó gyertyáját dr. Seszták Miklós, a város és a térség országgyűlési képviselője, Nemzeti Fejlesztési miniszter lobbantotta lángra. A miniszter ünnepi köszöntőjét követő kulturális műsort a Szent György iskola növendékei és Angyalkerti óvodásai adták. A görögkatolikusok vezetésével a város lakossága ismét bizonyságot tett az összefogásról az Istene és ember iránti szeretetről.

Hagyományápolás

A görögkatolikusok fontosnak tartják a népi hagyományok ápolását s most, is mint már évek óta, kántáló menet indult a sétáló utcából, a volt községháza udvarán át a Tompos lakótelepen, a Junior áruház mellett jutott el a több mint fél ezres kántáló tömeg a görögkatolikus templomig. A megérkezést követően elő betlehemes játékot mutattak be az egyházközösség tagjai. A nagy érdeklődés mellett bemutatott betlehemezéssel azt is szeretnék elérni, hogy a felnövekvő nemzedék, megőrizné és tovább vinné, a már lassan feledésben merülő, az embereknek szeretetett nyújtó, szíveket melengető betlehemi játékot. A betlehemi játék előtt a Szent György iskolásainak karácsonyt köszöntő műsorát Szegediné Godek Margit tanította be.

A betlehemi játékot követően Nagy Lóránt színművész, Bartus Sándor tanár úr gitár játékával kisérve karácsonyi dalokat adott elő és egy szép verssel is megdobogtatta a szíveket. Ezt követően lehetett megvásárolni a „100 éves a Kisvárdai Görögkatolikus Egyházközség 1914–2014” történetét bemutató könyvet. Ennek előszavában Gruda János parókus többek között a következőket írta: „Tanulj a múltból, higgy a jövőben és szorgalmasan munkálkodj a jelenben.”

A kántáló körmenet résztvevőit és a betlehemi játék megtekintői szeretet vendégségen látták a görögkatolikusok. A karitász tagjai, forralt borral, teával, süteménnyel és lángossal, bejglivel, forró, teával kínálták a megjelenteket. Köszönhetően a sok egyéni, vállalkozói, céges és az egyéb más önzetlen támogatónak.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!