Kisvárda hírei

2015.01.09. 16:19

Mesélő Vár étterem Kisvárdán

Kisvárda - A Vár étterem a 4-es főúttól 800 méterre, Kisvárda legszebb részén, a Vár és Várszínház, valamint a Strandfürdő közvetlen szomszédságában, parkos környezetben található –Városmajor u 43–. Igaz immár közel öt éve, hogy nem működik.

Kisvárda - A Vár étterem a 4-es főúttól 800 méterre, Kisvárda legszebb részén, a Vár és Várszínház, valamint a Strandfürdő közvetlen szomszédságában, parkos környezetben található –Városmajor u 43–. Igaz immár közel öt éve, hogy nem működik.

Hogy is kezdődött? A fürdő megnyitásakor még csak néhány elárusító hely szolgálta ki a vendégeket. A Vár közvetlen szomszédságában, a mostani étterem helyén egy régi mestergerendás ház –a falusi házakban a mennyezet közepét tartó hosszanti erős gerenda– patics /vesszőből font, sárral tapasztott fal/ és vályogfalú, nádfedeles családi ház állt, a Vedres családé. Egy magánvállalkozó megvásárolván az épületet kialakította az első vendéglátóhelyet, a Kis–Halászt, a hetvenes években. Kicsiny, de igazán kellemes vendéglátóhely volt. A vendégek előtt a búbos /boglyakemence/ kemencében is sültek, főttek a különleges házias ételféleségek. Krumpli lángost és lapcsánkát /tócsnit–krumpliból készült frissen sült étel/ is lehetett fogyasztani, frissen készítve. Finom, házias ízeivel –Marika néni főszakácsságával– vonzotta a vendégeket. A nyolcvanas években a Nyírtassi Állami Gazdaság megvásárolta a területet és megépítette a mostani étterem épületét. A gazdaság jó gazda módjára hasznosította a faházakat és a motelt az étteremmel együtt a térség vendéglátását biztosítva. Igaz jól szolgálta ebben az időben a nyári szezont is, úttörőtáborok s különböző kiránduló csoportok komplex ellátásával. Az őszi szezonban pedig a nagy almaszedések idején, főiskolások és egyetemisták szállását s napi ellátását biztosította. Volt neve Ámor, s Rigoletto is. A nyolcvanas évek végén a kilencvenes évek elején, a privatizáció alkalmával, a „Friss Gyümölcs KFT „FA „tulajdona lett a terület. Tovább szolgálta a térség vendéglátását. A működtető a faházak utáni emeletes épületben, abban az időben „Bárt” is működtetett. Mely a mai állapotában az omlásveszély közelében áll.

Oktatási célokat is szolgált

Az Önkormányzati Képviselőtestület a 79/1997. /IV. 22./ ÖKT. határozatával döntött a terület megvásárlásáról, úgy, hogy azt 1997. szeptember 30–ig. működteti s azt követően pedig a 111. sz. II. Rákóczi Ferenc Szakközép és Szakmunkásképző Iskolának működtetésre átadja. Az Önkormányzati Képviselőtestület határozatának 2. pontja szerint: „1997.október 1–től a szálló és vendéglő ingatlanokat a 111.sz. II. Rákóczi Ferenc Szakközép–és Szakmunkásképző Iskola használatába adja oktatási célokra funkciójának megfelelően.” Az iskola vezetése hozzákezdet a tervezéshez, hogy megfelelő „élő” gyakorlóhelyet tudjon biztosítani a pincér, a szakács, valamint az idegenforgalom és a vendéglátás területén tanuló szakközépiskolai képzésben résztvevőknek. A 2,5 hektáros területen az elképzelések szerint a térség idegenforgalmi centrumát szerették volna kialakítani. Mindezekhez komoly reális elképzelést tettek az önkormányzat asztalára.

Üdülőcentrum a Vár szomszédságában

Az üdülőcentrumot úgy kívánták kialakítani, hogy a vendégek megfelelő körülmények között történő elszállásolása és étkeztetése mellett pihenési, sportolási és kulturális lehetőségeket tudjanak biztosítani. Már az 1998/99–es tanévben a vendéglátó ipari szakmákra 286 fő lett beiskolázva. A már Vár étterem 1998. márciusában megtörtént műszaki átadást követően –a munkák zömét az iskola szakmunkástanulói végezték szakmájuknak megfelelő területen. Április 1–től az iskola által üzemeltetett étteremben egyszerre százan étkezhettek kulturált körülmények között. A harminc személyes kisteremben meghitt családi s egyéb rendezvényeknek biztosítottak kulturált körülményeket. De helyet biztosítottak a különböző külső rendezvények számára. Célul tűzték kis a színvonalas szakemberképzés biztosítását, az új képzési követelményeknek való megfelelést, valamint részt vállalni a város idegenforgalmi, kulturális és egyéb rendezvényeinek minőségi megrendezésében. Különböző továbbfejlesztési konkrét tervek is elkészültek, bízva a több éves működtetésben. Rendezték a környezetett is. Kitisztították a Vár és az étterem közötti elhanyagolt, a Vár történelméhez szervesen kapcsolódó tavat is. További terveik megvalósításához már nem kapott lehetőséget az iskola.

Igényes vendéglátás

Az önkormányzati képviselőtestület 2003. április 1–től egy magánvállalkozó részére adta bérbe a már beüzemelt, s jól működő felújított épület együtteseket.

Választékos ételkínálatával, s majd a pizza készítésekkel közkedvelt volt az ide látogató helyieknek és a vendégeknek is. A vállalkozó 2010 áprilisáig üzemeltette, minőségileg kulturált és igényes vendéglátással az éttermet, majd azt visszaadta az Önkormányzatnak s az óta üresen, folyamatos műszaki romlással, mindenki szeme láttára „omladozik” az étterem épülete.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!