Kisvárda hírei

2015.01.30. 14:39

Záhonyi élménybeszámoló a zarándokútról

Záhony, Fényeslitke - A napokban a Dr. Béres József Kollégiumban tartott élménybeszámolót a 38. doni zarándokúton járt ötfős csoport két záhonyi tagja.

Záhony, Fényeslitke - A napokban a Dr. Béres József Kollégiumban tartott élménybeszámolót a 38. doni zarándokúton járt ötfős csoport két záhonyi tagja.

A fényeslitkei Don menti Magyar Honvédsírok Gondozására Alapítvány szervezésében a hónap közepén elindított zarándokút résztvevői a helyszínen emlékeztek meg a magyar história egyik legszomorúbb eseményéről. Január 12-én volt a Doni áttörés 72. évfordulója. 1943 telén heves aknavető és tüzérségi előkészítés után indult meg az urivi hídfőből a háromszoros túlerejű orosz csapattámadás. Az áttörési csatákban, kétezer km távolságban hazájától több tízezer magyar hunyt el, vagy lett hadifogoly. A hadtörténészek napjainkig 41.971 fős veszteséget dokumentáltak.

Öt évtizeddel a háborút követően Magyarországnak lehetősége nyílt arra, hogy a csatákban elesettek földi maradványait exhumálja. Az akkor létrehozott két magyar központi katonai temetőben, a rudkinóiban 19 ezer, a boldirevkaiban 8 ezer hősi halott nyugszik. A látogatók a katonai temetők mellett felkeresték a korábbi zarándokutak alkalmával elhelyezett kopjafákat, sírkereszteket, melyeknél koszorúkkal, nemzeti színű szalagok kötözésével rótták le kegyeletüket.

A diákotthonban Balogh Gyula tanár úr és Tancsik Róbert, a diáktanács elnöke ismertette és a legkifejezőbb fotók vetítésével illusztrálta a helyszínen szerzett tapasztalatait. Örömmel számoltak be arról, hogy minden településen nagy tiszteletben tartják a helyi lakosok a magyar emlékhelyeket, s barátsággal fogadták a távolról érkezett emlékezőket. A mintegy 40 résztvevő sok érdekességet tudhatott meg az orosz emberek szokásairól, kultúrájáról, mindennapjairól, a bázishelyül szolgáló milliós város, Voronyezs jellegzetességeiről. A záhonyi résztvevők távollétében is kifejezték köszönetüket az emlékezetes, helyenként megrendítő utazást szervező Mártha Tibor alapítványi elnöknek, Fényeslitke polgármesterének.

- Dajka Dalma - Katona Dávid -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!