Kisvárda hírei

2015.02.19. 16:51

Energiát fordítanak a megújulásra

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A szakember Nyírmada, Újfehértó, Kisvárda és Nyíregyháza „teljesítményét” emelte ki.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A szakember Nyírmada, Újfehértó, Kisvárda és Nyíregyháza „teljesítményét” emelte ki.

Rendhagyó megmérettetést hirdetett az Energiaklub. Az országos versenyre önkormányzatok nevezhettek, a zsűri pedig aszerint rangsorolta a helyhatóságokat, hogy a lakosságszámhoz viszonyítva hol a legmagasabb a megújulóenergia-felhasználás.

– A versenyünk lezárult, három kategóriában hirdettünk győztest – mondta el lapunk megkeresésére Kun Zsuzsa, az Energiaklub munkatársa.

Megyei nem került be

Tájékoztatása szerint az 50 ezer lakos feletti kategória első helyezettje Tatabánya, az 5 ezer és 50 ezer lakos közötti kategória győztese Mórahalom, míg az 5 ezres lélekszám alatti kategóriában Patca győzött.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből sajnos egyik település sem került be az első három helyezett közé, de sok, a megújuló energiaforrások felhasználásban „szorgos” helyhatóság található a megyében. Összesen hetvenegy olyan település szerepel az adatbázisunkban, ahol már történtek az elmúlt években kisebb-nagyobb megújuló energiás beruházások – fogalmazott Kun Zsuzsa. Az Energiaklub munkatársa az 5 ezer fő alatti települések közül példaként Nyírmadát említette, ahol több önkormányzati épületen, illetve vállalkozásnál is építettek ki napkollektorokat (összesen 105 négyzetméteren) és napelemeket 260 kilowatt csúcsteljesítményben.

– Az 5–50 ezer fő közötti kategóriában Újfehértó teljesítménye ígéretes, ahol két iskolára és két óvodára is napkollektorokat szereltek fel, összesen 64 négyzetméter felületen. Jó példaként említhetem Kisvárdát is, itt 92 kilowatt csúcsteljesítményű napelemek vannak a rendőrkapitányság, egyes iskolák és óvodák tetején – közölte a szakember.

Napkollektor az óvodán

– Szabolcs-Szatmár-Bereg me­gyében az 50 ezer fő feletti kategóriába csak Nyíregyháza tartozik bele, ám ott is több megújuló energiaforrásos beruházásról vannak adataink. Közel ezer kilowatt napelem található több vállalkozás és iskola épületén, közel négyszáz négyzetméter napkollektor óvodai épületeken, valamint a fenntartható fejlődés tekintetében előremutató a Nyírségvíz Zrt. szennyvíztelepén üzemelő biogázüzem is – foglalta össze a megyei pozitív példákat Kun Zsuzsa.

Információ az Energiaklubról

Az Energiaklub Magyarországon egyedülálló módon immár 20 éve dolgozik egy új szemléletmód elterjesztésén. Kutatásaikkal és a széles körű kommunikációs tevékenységükkel a céljuk, hogy mind az energiát termelők, mind a felhasználók, vagy éppen a politikai döntéshozók másként viszonyuljanak az energiához. Szűkös készleteink ésszerű felhasználása, a sokszínű helyi erőforrásokon alapuló gazdaság, vagy az energiapazarló fogyasztási szokások megváltoztatása, mind-mind része a megoldásoknak, melyet szervezetük támogat. A részlehajlástól mentes, a köz érdekét szem előtt tartó beállítottságuk mellett rugalmasan szintetizálják a legújabb nemzetközi eredményeket is, a legmeghatározóbb európai szervezetekkel és intézményekkel együttműködve. Tevékenységük az energiahatékonyság, a megújuló erőforrások, az éghajlatvédelem, a hagyományos energiahordozók és az energiapolitika területeire összpontosul.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!