Kisvárda hírei

2015.03.31. 12:31

A biotermesztés fontosságáról értekeztek a fórumon

Nyíregyháza - Kíváncsi biotermelők, kikeleti hangulat a IV. Földész Fórumon.

Nyíregyháza - Kíváncsi biotermelők, kikeleti hangulat a IV. Földész Fórumon.

Érkeztek gazdák, biológusok, analitikusok, építészek, feldolgozók, pékek, minőségellenőrök, méhészek, kutatók, miniszteri tanácsnokok, érdekvédelmi és érdekképviseleti szervezetek képviselői Szentgotthárdról, Ajkáról, Budapestről, Pásztóról, Kisvárdáról és Tiszakerecsenyről is a IV. Földész Fórumra, melyet a napokban rendeztek a megyeházán.

Intő ajánlások

Az első előadó, dr. Bardócz Zsuzsa professzor, táplálkozás-élettani kutatási eredményeiről tartott újszerűségekkel, intő ajánlásokkal teli előadást.

Dr. Máray Géza egyetemi docens, az elmúlt fél évszázad minőségromlásának okát vizsgáló kutatási eredményeit tette közzé, sajnálkozva élelmiszereink devalválódása fölött. A nürnbergi BioFach & Vivaness Nemzetközi Ökotermék bemutatón látottak alapján, szerinte szemléletváltásra van szükség a boldogulásunkhoz. A fórum beugró előadójaként Dr. Rodics Katalin egyetemi docens, a Green Peace magyarországi munkatársa, a biodiverzitás fontosságáról beszélt. Elmondta: a lokális talajtani és klimatikus történelmi múltunk, munkakultúránk is kötelez bennünket a vidék sajátos arculatának, növény- és állatvilágának hiteles éltetésére, amely egyszersmind gazdasági érdekünk is a globális integráció közepette.

A szakember felemelte szavát a génmódosított növények(GMO) európai megjelenése ellen.

– Összegezve a látottakat és hallottakat, az a projekt, mely a családi gazdaságok ökológiai termék előállítását hivatott koordinálni, a Keleti Kapu Ökotermesztők Egyesületének és Klaszterének alapprogramja a következő tervezési ciklusra nézve. Fontos a termelői kedv erősítése, a termék értékesítése, a piaci kínálat felmérése, a termékek feldolgozásának fokozása. Gyakorlatban, életszerűen kell képesnek lenni az Ökológia Termék Előállítók Klaszterét működtetni – vont mérleget a megyeházi fórumról a Keleti Kapu Egyesület elnöke, dr. Ratkos József.

KM-GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!